Wybór procesora

Na 99% będzie ok skoro to jeszcze 1600, gdyby był problem to komputer wyświetli niebieski ekran i zacznie gadać o RAM.

No właśnie gdyby płyta dawała możliwość zabawy prockie to i RAM bys mógł, z tego co pamiętam szyna ram i procka są w określonych zależnościach np. 800(ram)/200(fsb)=4.

Druga sprawa-ciekawostka XMP jest czasami niższe od wydajności pamięci. Np. te ponad 3000 w Ryzenach niedziałają, w Intelu i owszem, ale w Ryzenie tylko na 2933 w XMP :wink:

Lepiej wykorzystaj weekend na grę, naprawdę ten procek bez podkręcania jest OK.

Nie no wynik jest lepszy o 10 procent prawie także jest lepiej komputer chodzi grę włączyłem i działa dobrze .

No ale jak procka się nie da podkręcić to z tego co piszesz to i ramu tak samo.

No właśnie chciałbym już wszystko mieć porobione z tym kompem i na spokojnie sobie pograć .

Jeszcze można zrobić coś takiego jak zmniejszyć opóźnienia ram ale jak to się robi ?

Kurcze czemu jak zmieniłem ustawienia ramu z 1333mhz na 1600mhz mam teraz mniej miejsca na dysku C . Było wolnego miejsca 9giga a teraz jest 4,60 to jest bardzo mało jak na dysk C .

Tonie wina zmiany ramu, Windows coś pobrał. 120 GB SSD na systemowy + gra to mało. Weź czyszczenie, jak nie pomoże usuń wszystkie punkty przywracania poza ostatnim, jak nie pomoże odinstaluj czego nie potrzebujesz, jak nie pomoże to w C będzie folder software distribiutions, można wyrzucić zawartość. Jest jeszcze drugi, nazwa mi umknęła.

235gb podzielone na dwa dyski : System : 65giga i 170gb na gry . Mam wyłączone aktualizacje windows 7 właśnie po to żeby mi się nic nie pobierało a instalowałem sterowniki do grafiki tylko i wyłącznie :

https://www.nvidia.pl/Download/driverResults.aspx/148059/pl

i zmieniałem ustawienia ramu w biosie także nie wiem gdzie to wolne miejsce się podziało hibernacja jest wyłączona .

Ten program pokaże Ci co ile zajmuje.

Połącz te dyski…
Nie ma sensu dzielić SSD na pół, a już na 100% nie na 60 gigowe :wink: tyle to do tenbooka na atomie tylko odpalającego przeglądarkę. Dane, jak masz ważne i nie chcesz stracić kopiować na usb/hdd.

Mogę to usunąć zajmuje 3gb :

Hej,

Zobacz punkty przywracania systemu i usuń najstarsze. Jeśli chodzi o katalogi nVidii, to tak, możesz je usunąć ale w razie problemów, sterownik nie będzie miał skąd się przywrócić. Jeśli już chcesz coś tam usuwać, to pousuwaj starsze elementy, czyli te zmodyfikowane w 2018 roku oraz w styczniu i marcu 2019 roku.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Sprawdź jeszcze : Moje Dokumenty -> Gry - > tam będą foldery z zapisami stanów gier… te starsze pokasować :wink: I połącz te cholerne dyski bo nawet 6 lub 8 GB wolnego na systemowym jest proszeniem się o zawieszenie :wink:

Mam już 12gb wolnego znajomy mi zrobił plik txt w frst programie i dałem napraw i teraz jest ok . Nie połączę dysków gdyż nie będę instalował gier na dysku systemowym dla tego podzieliłem dysk ssd na dwa jeden na system drugi na gry i tyle.

Z tego co pamiętam to punkty przywracania systemu mam wyłączone . Usunąłem wszystko co było ale komputer działa ok. W każdym bądź razie dziękuje za pomoc . Usunąłem jeszcze wszystkie pliki z program data ukrytego na dysku C pliki Nividi ale tak jak już pisałem komputer chodzi dobrze.

Jaki sens?
W razie awarii i tak wszystko pójdzie razem w kosmos, przy reinstalce OK nie pójdzie, ale pomijając ściąganie syfu z Torrentów, to raczej przez lata jej nie zrobisz :wink:

Tak właśnie “zarabiasz” na kłopoty, absolutnym minimum jest trzymanie przynajmniej 1 punktu i wtedy możesz automayczne wyłączyć, inaczej nie masz nawet do czego próbować wracać :wink:

Przeinstalowywałem system jakieś 7 miesięcy temu nie widzę potrzeby robienia tego ponownie. 1 punkt właśnie przywracania mam ustawiony żeby był nie pamiętam już robiłem z tym jak instalowałem windowsa na nowo na dysku ssd.

a to OK>

O Ten podział pytam ponieważ przy reinstalce od 0 gry i tak będą do reinstalacji (brak wpisów w rejestrze, bibliotek, sterowników etc).

Jeśli jak gram w AC Origins i zdarzają się często spadki fps jest np : 52fps i nagle 30 i tak się często robi i bardzo nie przyjemnie się wtedy gra bo to wygląda tak jakby grę ścinało , muliło wtedy mniejsza z tym,

Czy to może być spowodowane tym że zmieniłem tą prędkość ramu z 1333mhz na 1600mhz ? Nie pamiętam żeby wcześniej się tak robiło no nic najlepiej będzie jak to przestawię z powrotem i zobaczę jak będzie .

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze, to nigdy nie rozumiałem idei dzielenia dysku na partycje. Zawsze wolałem mieć kilka dysków.

Wiem, w lapku może się to nie udać. Ale w stacjonarce zero partycjonowania.

Zmiana prędkości taktowania pamięci nie ma wpływu na pojemność dysków twardych, ani tym bardziej na “zajętość” miejsca. To przypadek.

No to wiem o tym doskonale ale niektóre gry da się uruchomić po ponownym zainstalowaniu Windowsa ale jak już instaluje Windowsa to cały dysk systemowy formatuję podczas instalacji. Ważne żeby save były zainstalować na nowo grę czy cokolwiek innego to nie problem.

Jakbym mógł sobie pozwolić na parę dysków to też bym tego nie zrobił ale dyski ssd drogie te lepsze wiadomo że lepiej było by mieć dysk 250gb na gry i 120gb na system w sumie 120 można kupić chyba nawet poniżej 100zł i przenieść system na niego programem Maricium Reflect Free Edition czy coś takiego.

W dawnych czasach sens był, narzędzia naprawy XP czy wcześniej średnio działały i robiąc reinstalke od fundamentu na C ratowaliśmy D :wink: W 10 już z tym lepiej jest i nie ma takiej potrzeby.

Zgadza się, niektóre starsze (lub crackowane) nie wymagają instalacji, ale w tym temacie biegły nie jestem.

Na save możesz sobie wydzielić 1 GB lub raz w tygodniu zgrywać na USB :wink:

Ni… z tym 120 na system przy różnicy 30-40 zł miedzy 120 i najtańszymi 240 nie ma wielkiego sensu, nie z 10 zajmującą koło 30 GB. Lepiej już 240 na którym zmieścisz przynajmniej 1-2 gry jeszcze a dla obfitości GB tylko HDD.