https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i7-4790-3-6ghz-1150-up-4-00ghz-8201042616 tu jest ale gorsza wersja nie z K na końcu i 6 miesięcy gwarancji i chłodzenie nowe także nie wiem już sam poszukam jeszcze na ebuy.
Wiatraczek stockowy będzie pasował, z i3 mógłby byś za słaby, ale i5 i i7 mogły mieć takie same (ktoś porównywał?)
Bo w tamtych czasach Intel nie miał konkurencji w postaci Ryzenów, za dobre procki płaciłeś jak za złoto. Dzis zresztą też nowe i7 najwyższych serii to koszt circa 2 tysiące. Niewiele słabszy Ryzen kosztuje 1/2 tej ceny. Dodatkowo postęp technologiczny spowodował, ze niższe klasy w nowych dopadły wyższe w starych. (eg. obecna i3 z 8xxx to w zasadzie i5 z 7xxx)
Nie było ich wiec dużo, przez zmiany podstawek klient jest przyspawany i… ma niewielkie możliwości wyboru. Sporo osób wymienia swoje stare i5 na “coś co jest w obecnych standardach” i stąd popyt na i7
Możesz jeszcze skalkulować ile by Ci wyszło za sprzedanie tego co masz, jeżeli koszt poskładania na Ryzenie wyszedłby o 200-300zł wyższy, to… brałbym Ryzena, jeszcze przynajmniej jedną generacje na niego będziesz miał.
Konkretnie proszę jakie model tego Ryzena i żeby pasował pod socket 1150.
Żaden.
Ryzen wymaga socket AM4, Ty masz 1150, czyli albo i7 albo zostajesz z tym co masz albo wymiana wszystkiego
i7-4790 ten ma 3,6ghz do 4,00ghz ale pytanie czy trzeba go podkręcać czy sam po uruchomieniu gry osiągnie 4,00ghz ? Skoro i5 4440 3,1ghz do 3,3ghz (podczas grania osiąga ) to czy różnica 0,7 ghz da zadowalające wyniki w grach i nie będę się musiał martwić przez następne 3 lata że jakaś gra mi nie pójdzie ? Bo za ten czas to ja sobie odłożę na płytę główną jak będzie trzeba i ram nowy i procesor jeszcze lepszy . A 500 zł to nie dużo sprzedam ten co mam i będę w plecy około 200-300 zł tylko.
Róznica, nawet 0,700 ghz jest o kant stołu rozbić
W Twojej sytuacji ważniejsza jest struktura procesora, czyli mówiąc po ludzku:
Twoja i5 ma 4 rdzenie i 4 watki, ta i7 ma 4 rdzenie i 8 wątków. Obecnie 8 wątków (jeszcze “dzielonych”) to minimum i jest szansa, ze przez 2-3 lata do 12 lub 16 nie dojdziemy. Obecnie 4 do gier to zbyt mało (lub inaczej można grać, ale kupić …bezsens).
Czyli jak najbardziej się opłacą wymienić procesor i5 4440 3,1ghz na i7 4790 3,6 ghz ?
Decyzje musisz podjać Ty, Ja na ten przykład przeliczyłbym kwestię wymiany platformy, póki obecna cos jeszcze warta, bo 500zł za używaną i7 średnio widzę
Kupowałem używaną kartę graficzną i już ponad rok daje radę . Wymiany platformy że niby na xboxa się przerzucić ? Miałem xbox 360 sprzedałem coś ponad rok temu i kupiłem sobie kartę graficzną do komputera. Teraz się nie opłaca kupować xbox one bo pod koniec przyszłego roku wyjdzie nowy xbox.
Po prostu potrzebuję tego procesora lepszego i tyle byle by nowe tytuły chodziły znośnie w 1920-1080p na wysokich -ultra od 30 do 60 klatek i będę zadowolony.
Witam żadnych innych propozycji tylko te dwa procesory się nadają ?
Autorze tematu.
Patrząc na to, że i7-4770 zaczyna się od 400zł (OLX). To zdecydowanie kup ten procesor, w zależności od modelu karty graficznej spokojnie wystarcza do każdego tytułu w ustawieniach Ultra.
Dziękuje za odpowiedź pozdrawiam serdecznie.
Witam ponownie przeglądam teraz allegro i przeglądam oferty tego procesora :
i7-4770 oraz tego i7-4770K czym się różni wersja K od zwykłej ? Czy są to jakieś znaczące zmiany wpływające na rozgrywkę ?
W większości ofert są same procesory bez chłodzenia (wiatraka). Jeśli kupię taki procesor bez chłodzenia(wiatraka) to mogę do niego zamontować wiatrak który mam przy swoim starym procesorze i5 4440 3.1 ghz ?
Wersja z “K” to wersja do podkręcania. Tak możesz zastosować stare chłodzenie, ale wtedy nie kupuj wersji K, chyba że trafisz taniej.
Ogółem do podkręcania (wersja “K”) przydał by się chociażby Fera 3.
A to jest BOXowe, Intelowe? czy jakieś inne? Jak nie wiesz jakie to możesz zdjecie podesłać (trochę bokiem by było widać wysokość radiatora).
Wersja procesora z K nic nie da przy Twojej płycie głównej, na niej nie podkręcisz.
A do jakiej wartości GHZ można podkręcić i czy takie podkręcanie jest bezpieczne dla procesora ?
Procesor i5 4440 3,1 ghz który posiadam podczas przeglądania internetu nie przekracza 40 stopni ale jak gram w Assassin’s Creed Origins i jest upał to osiąga 64 do 67 stopni z tym chłodzeniem które jest założone na niego . Przy czym zużycie procesora jest praktycznie cały czas na 100 procent przy graniu w takie gry jak Assassin’s Creed Origins czy Kingdom Come Deliverence.
Ogółem niebezpieczne, praktycznie trudno uwalić procek bo po prostu wystarczy reset. Jednakże widać, że się nie znasz to kupuj wersję bez K będzie tańsza i bez podkręcania.
A ile da się podkręcić to już zależy od konkretnego procesora. Każdy kręci się inaczej.
NIE PODKRĘCISZ PROCESORA NA TEJ PŁYCIE GŁÓWNEJ. NIE KUPUJ PROCESORA Z “K”. DO PODKRĘCENIA PROCESORA Z “K” POTRZEBUJESZ PŁYTY GŁÓWNEJ Z “Z”, A NIE “B” JAK W TWOIM PRZYPADKU.
Proszę, zapomnij o procesorach z K.
Dlaczego nie podkręcę na tej płycie głównej ?
Zdjęcia procesora :
Mam kartę graficzną msi gtx 970 4gb gaming którą można podkręcać ale tego nie robiłem . Warto to zrobić ?
Mnie to na rękę bo taniej wyjdzie bez K ale kupiłbym z K jakbyś mi napisał że można podkręcać na tej płycie ale jak się nie da to się nie da .
Jak czytam wymagania gier to w rekomendowanych piszę zazwyczaj i7 3,4 ghz także 3,9 starczy bo z tego co rozumiem ten procesor tyle osiąga w grach bez żadnego podkręcania no nie ?
Wymagania Kingdom Come Deliverence podaje na przykład :
Intel Core i7-3770 3.4 GHz / AMD FX-8350 4.0 GHz
Źródło: https://www.gry-online.pl/