Wybór procesora

Wersja S jest to najtańsza oferta na allegro ale 3,1 ghz jest w wersji s bazowe także ta oferta odpada raczej .

Potrzebowałbyś płytę główną Z87 lub Z97. Ta płyta główna nie posiada takich możliwości.
Procesor ma 3.9GHz na 1 rdzeniu 3.7GHz na czterech. Tak czy inaczej jest to wysraczające dla AC:Odyssey do Ultra.
Co do chłodzenia decyzja należy do Ciebie. Nie jestem pewny czy będzie ono wystarczające bo maksymalna temp dla tego CPU to 72 stopnie, a będzie troszkę cieplejszy niż i5, pewnie by pomyśleć o lepszym chłodzeniu, ale nie koniecznie od razu.

Na Ciebie nie ma mocnych, Wybacz pytanie, ale naprawdę tak słabo u Ciebie z IT :wink: ? Dobra rada: przed zakupem komputera/lapka wpadnij do nas na forum zapytać.

Co do twojego pytania:
w wymaganiach masz jasno napisane “i7-3770 3.4”, i nie kierujesz się 3,4 czy 3,7 Gigaherca a MODELEM. I7 =//= i7. W tym konkretnym przypadku jest to starsza generacja od Twojej, tzn. twój przy podobnych parametrach bęzie o jakieś 5% wydajniejszy. Czasy porównywania Ghz minęły… w momencie wejścia pierwszych dwurdzeniowców, jakieś 10 lat temu. Wtedy jeszcze można było “na oko” tak patrzeć.

Ponadto zapamiętaj jedną rzecz: zalecane wymagania procesora dotycza jakiegoś poziomu wydajności i architektury, w tym konkretnym przypadku autorzy zalecają procesor 8 watkowy. Zarówno i7 (do 7000) i FX 8000 mają po 8 wątków :wink:

i co do wersji S…
jest on praktycznie sytetycznie równy Twoim wymaganiom.
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-3770-vs-Intel-i7-4770S/896vs1884

To może lepiej kupić taki który ma w ofercie również chłodzenie , 72 stopnie to bardzo mało .
A czemu na jednym rdzeniu ma tylko 3,9ghz a na innych 3,7 ?

https://allegro.pl/oferta/intel-core-i7-4770k-socket-1150-3-5ghz-8mb-8200530982 wersja K jest taniej na allegro niż zwykła wersja .

Mógłbym kupić procesor albo cokolwiek innego do komputera ale nie mam zamiaru wydać ciężko zarobionych pieniędzy i potem żałować dlatego wolę się upewnić jakbym się na tym znał to bym się nie pytał o różne rzeczy . Co to są te wątki w ogóle to są rdzenie dodatkowe czy o co z tymi wątkami chodzi ?
No to wersja S jest gorsza czyli albo zwykła albo K jak się trafi taniej .

Minimanie gorsza.
Śmiem powiedzieć, ze jeżeli zwykły Ciebie zadowoli, to i S by pasowało.
A jeżeli S będzie be, to i K też by be było.

Różnica nie bezie wielka, na te literki musisz szczególnie uważać w laptopach :slight_smile:

Wyobraź sobie, ze masz jedną ręke i raz drapiesz się po nosie, raz po siedzeniu Zejdzie Ci na to X czasu.
Wyobraź sobie teraz posiadanie dwóch rąk, jednocześnie możesz korzystać z jednej, ale trzymając jedną przy nosie a druga przy siedzeniu nie tracisz zcasu na jej przemieszczanie :wink:

W praktyce oznacza to, ze procesor z 4 rdzeniami i 8 watkami logicznymi będzie szybszy od tego z 4 rdzeniami fizycznymi i wolniejszy od tego z 8 rdzeniami fizycznymi. Uprośćmy, ze będzie “w pół drogi między nimi”.

Na OLX są dwie oferty i7 4770 za 400zł.

Jeżeli spotkasz się z właścicielem osobiście i sprawdźcie są OK.
Jeżeli wysyłka za pobraniem, płatność przelewem, to… ryzyko rośnie.
Na Allegro masz niby te kilka dni gwarancji rozruchowej, czasem jakas fakturę etc, a tu… szukaj wiatru w polu.

No i teraz rozumiem wszystko dzięki za wytłumaczenie . Martwi mnie to chłodzenie i to mnie powstrzymuje przed zakupem na olx jest dobra oferta za 400zł :

Wiatrak też jest na olx tanio :

Z tego co widzę to jest chyba ten sam wiatrak który mam zamontowany do i5 4440 .

No właśnie trochę daleko ode mnie sprzedający mieszkają a na olx podobno dużo oszustów jak już coś to tylko płatność przy odbiorze paczki żadnych przelewów . Na allegro można odesłać i zwracają cały koszt za przedmiot na olx chyba nie ma takiej opcji . W każdym bądź razie kartę graficzną kupiłem w marcu zeszłego roku i do tej pory nie ma z nią problemów żadnych maksymalna temperatura podczas grania 68 stopni przy tych upałach noi zależy jak wymagająca jest gra pod względem wymagań.

To spróbuj za pobraniem się dogadać. Wg mnie lepiej lepsze chłodzenie do tego by się nadało w takim razie.

Konkretnie jakie chłodzenie i z jakim wydatkiem będzie się to wiązało i najlepiej żeby szło kupić tanio nie używane np : poprzez morele.pl.

Jest z radiatorem i wentylatorem :

O co chodzi z tą pastą i radiatorem też dokupić trzeba będzie ewentualnie ?

Tak radiator, czyli chłodzenie. Obstawiam, ze to od i5 powinno dać radę z i7. Obstawiam tak na 70%.

Co do tej oferty, fajnie że jest pasta na stockowym chłodzeniu, ale i tak bym wymienił. Kilka la leżakowania raczej jej dobrze nie zrobiło. Najgorsze, akceptowalne, to AG silver 2 pln za sztukę (coś jak produkty marki Biedronka…), przy czym do i7 szarpnąłbym się na coś nieco lepsze tak za 10-15 złotych ktoś ostatnio jpaste silentium polecał w takiej cenie. Jak zobaczysz pastę silikonową (biała zwykle) za 1 zł tylko uciekaj :wink:

Albo w sumie… Zostaw chłodzenie to co masz, a weź lepszą pastę i wystarczy.

Ten “ktoś” to ja :wink: A konkretnie to Pactum PT-1.

Dobre ale czy ja to będę umiał zamontować kartę graficzną wymieniłem sam zresztą pooglądam sobie poradnik odnośnie wymiany procesora na youtube i będę wiedział czy będę w stanie to zrobić .

Przekonam się dopiero po podłączeniu procesora do tego wiatraka co mam jak to będzie wyglądało z tym chłodzeniem ale jak 72 stopnie maks może osiągać ten procesor to słabo to widzę skoro i5 osiąga pod maksymalnym obciążeniem 66 stopni .

Bo chłodzenie stockowe = do kitu.

Bez problemu sam wymienisz procesor z filmikiem, wg mnie bez przyzwoitej pasty się nie obędzie, sama pasta robi z 5 stopni różnicy to bym spróbował z lepszą pastą bo przyzwoite chłodzenie to z 80zł.
Chyba, że możesz tyle wydać to dawaj chłodzenie.