Wybór procesora

A nie dlatego że mam nie odpowiednią płytę główną do tego ?

Tak, dlatego. Nie słuchaj go.

80 zł nie dużo tylko jakie ? Oglądam teraz poradnik i wiem że pastę się przy podłączaniu nakłada na procesor a potem się to pastę przykrywa chłodzeniem żeby się rozeszła .

No bo jest nie spójność w wypowiedziach to albo się da albo się nie da i tyle .

jak jesteś niedoświadczony to radze metode na nutelle, nie na ziarenko grochu.
Na nutelle delikatnie, cieniutką warstewką rozprowadzasz po całej powierzchni, ale zostawiasz ok 3mm marginesu od każdej krawędzi. Tzn. tą kropelkę szpatułką do lodów po IHS :wink:

Do podkręcania procesora musi by: odpowiednia płyta, odpowiedni procesor i odpowiedni zasilacz & chłdozenie. W przypadku braku 1 z 3 elementów możliwość kręcenia z pozostałych będzie nieskuteczna/niemożliwa/groźna.

Kup SIlentiumPC Spartan 3 PRO, ma od razu pastę Pactum i będzie spokojnie wystarczać.

Chyba własnie na ziarenko grochu prościej…

Patrz na allegro i olx czasami można wyrwać Fera 3 za 50zł z przesyłka.

Chyba bym nie czekał tydzień na okazje, zwłaszcza, że akurat z coolerami to ludzie potrafią być średnio ostrożni :slight_smile:

To chłodzenie będzie dobre w razie jakby stare nie dawało rady . To jak bym kupił to chłodzenie to wtedy mógłbym podkręcać procesor ?

Wolę kupić nowe chłodzenie niż jakieś używane na olx bądź allegro .

Jakoś sobie poradzę .

Zasilacz mam dobry , chłodzenie kupię to jak będzie trzeba : https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024-spc146-858457/

Z tą płytą to sam już nie wiem czy można przy niej podkręcać ten procesor czy nie .

Co do procesora to próbuję się dogadać z Panią Aleksandrą odnośnie tej oferty :

Oferta bez K ani S czyli nie podkręcę go ale jest tanio i jak dokupię chłodzenie :

To wyjdzie za wszystko ponad 500 zł z przesyłkami tylko nie wiem czy to nie jakaś fakeowa oferta bo na pytanie :

"Witam Panią potrzebuje kupić taki właśnie procesor jest on w pełni sprawny ?
Jakieś chłodzenie Pani do nie ma ?
Wyśle go Pani do mnie pocztą polską lub kurierem (płatność przy odbiorze) ? "

Odpowiedziała :

Super wszystko ok

Także obecnie próbuję się dogadać ale jak na razie nie odpisuje.

Z tą płytą nie można podkręcać.
Jak się uda dogadać procesor to git.
Wybór sklepów z tym chłodzeniem.

https://www.youtube.com/watch?v=j21xaaGD3tg a na pewno będę mógł ten wiatrak podłączyć do płyty głównej ?

Kupuje używany procek a chłodzenie za 50 zł, gdzie ewentualny koszt naprawy to złotych 5-10 (wymiana wentylatorka :stuck_out_tongue: )

Pamiętaj tylko o porządniejszej paście, bo ta moja nie do takiego chłodzenia, ta od GOma będzie OK.
(a widzisz, tak mi świtało, ale nie mam pamięci do detali :wink: )

Kupuję używany bo mnie nie stać na nowy za ponad 1000zł a mogę mieć za 400 to chociaż chłodzenie nowe kupię .

Pastę dają do tego chłodzenia to na procesor też się nada :

A ramy lepsze niż ddr3 będę mógł podpiąć pod tą płytę główną i opłaca się to w ogóle robić bo mam 16 giga ramu ale ddr3.

po co :wink: ? Weź tańsze, chłdozenie nie jst grafiką, zę zaraz padnie, a 30 zł w kieszeni starczy Ci na basen lub lody w ten upał :wink:

Jest OK, nie kombinuj. DDr4 to inny standard, 16 GB to spełnia wymagania każdej gry dzisiaj.

EDIT
Najlepszy będzie i7-4790 lub i7-4790K

Tak w ogóle to ja miałem kupić ten procesor bo te co podałem powyżej są najlepsze pod mój socket ale 400zł to mało i mam dzwonić do Pani Aleksandry w sprawie tego : Intel Core i7 4770

Dużo gorszy jest i7-4770 od i7-4790

Wysil się i sprawdź sam, z 10 postów wyżej masz link do strony z passmarkiem :wink:
Jak się nie sprawdzisz, to nie nauczysz się :wink:

Jak będziesz miał wyniki cyfrowe i wątpliwość jak zinterpretować, to wklej i pomożemy leniuchu :wink: