Hahahaha… musiałby mieć dużo szczęścia.
@Dominik09900 Domikin a skąd jesteś ? Może ktoś z fachowców tutaj na forum mieszka w pobliżu i pomoże przy wszystkim
Hahahaha… musiałby mieć dużo szczęścia.
@Dominik09900 Domikin a skąd jesteś ? Może ktoś z fachowców tutaj na forum mieszka w pobliżu i pomoże przy wszystkim
OK, czyli kup używany procek bez gwarancji na martwa platformę, bo nie chcesz sprzedać starego iż a tyle samo kupić nowej podstawki na gwarancji
Skoro już zdecydowałeś, to działaj
Może nie 600, ale różnica w wymianie wyjdzie minimalna (szczególnie po napaleniu się na K i dodatkowe chłodzenie), a “czas życia” platformy o kilka lat dłuższy
BTW. z Ebaya, jak ściągasz spzoa UE, to Ci mogą 20 procent cła dowalic
Tak samo pomyślałem okolice Krakowa ze wsi do Krakowa mam 40 minut jazdy samochodem.
No wiem właśnie ebay odpada turwicy idzie już dostać przy tym ale lepiej poczekać na jakaś okazje i kupić tanio i7 4790k czy dzwonić jutro i kupić tego i7 4770 nie wiem szukam benchmarków z gier po youtube i7 4770 z gtx970 ale same ruskie i hiszpańskie filmiki.
Albo kupujesz i7 4770, albo zmieniasz platformę na nową i jakiś forumowicz Ci ogarnia przekładkę. Nic innego się nie opłaca.
Zust mi to wyjąłeś, a jak nie wiesz… Pancia rzuci monetą: orzeł Ryzen, reszka Intel:)
Kurła Panie, dobrze że zdążyłem wyciągnąć na czas
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-4770-vs-Intel-i5-4440/1907vs2017
Dużo lepszy niż mój obecny ale i tak pooglądam wpierw benchmarki na youtube i wtedy zadecyduję co dalej
Monetę to ja sam sobie mogę rzucić to musi być przemyślana decyzja a nie taki hop siup
Jeszcze dzieci by z tego jakieś były gdybyś się nie pospieszył
Ciąża żołądkowa i takie tam.
Czytam ten wątek od dłuższego czasu i dla mnie jest to jakaś komedia. Autorze! Koledzy doradzają Ci co kupić, co wymienić itd., ale Ty za każdym razem dorzucasz swoje trzy grosze, kombinujesz i co chwila zmieniasz zdanie, bo masz jakieś dziwne wymagania. Przynajmniej dwa razy pytałeś czy taki, a taki procesor będzie pasować na Twoją płytę, po czym dostałeś odpowiedź, że nie + listę procków, by potem znowu zapytać o to samo.
Widzę, że nie za bardzo się ogarniasz w temacie więc zdaj się na ludzi, którzy coś wiedzą, bo w końcu dojdzie do tego, że kupisz sprzęt, który nie będzie u Ciebie działał.
W Twoim przypadku max w co warto inwestować to 4770. Potem już tylko bardziej opłaci się inwestycja w nową platformę. Oczekujesz nie wiadomo jakiego skoku po przejściu z i5 na i7, ale myślę, że oczekujesz zbyt dużo. Póki nie masz jakiejś mocarnej grafiki w guście GTX 1070 i wyżej to i7 wiele nie zmieni.
Wiem dobrze jakie procesory będą pasować do mojej płyty po prostu waham się teraz który wybrać z tych dwóch :
Nie oczekuję nie wiadomo czego jak już pisałem wcześniej liczę na płynną rozgrywkę bez slutteringu od 30 do 60fps , 1920-1080p i ustawienia wysokie-ultra w nowych grach.
Zmieniłem zdanie bo myślałem że cały czas pisaliśmy o najlepszym procesorze pod mój socket ale przeczytałem temat od początku i okazało się że nie chodziło o najlepszy procesor pod mój socket tylko o i7 4770 a najlepszym okazuje się być : i7 4790K i dlatego się waham teraz pomiędzy tymi dwoma procesorami do tego kompletnie się na tym temacie nie znam dlatego proszę o trochę cierpliwości i zrozumienia.
Skoro nikt nie powiedział to ja powiem, mimo, że nie mam pewności.
Wg mnie ten procesor osiągnie (bez podkręcania) 4,4 GHz, ale tylko na jednym rdzeniu.
Przy wykorzystaniu 2 rdzeni będzie mieć po 4,2 GHz na nich, ale przy użyciu czterech rdzeni będzie on mieć tylko po 4 Ghz na każdym.
Niektóre płyty główne (nie wiem jak twoja) inaczej zarządzają trybem “turbo” i podwyższają taktowanie nawet pod pełnym obciążeniem, np. do 4,2 GHz na czterech rdzeniach.
Ja nie wiem jak jest z moją płytą główną jak zarządza trybem turbo ale mogę to sprawdzić programem msi afterburner i zobaczyć czy wszystkie 4 rdzenie mojego procesora i5 4440 osiągają 3,3ghz bo bazowo ma 3,1 ghz z trybem turbo do 3,3 ghz ale nawet jeśli tak jest to czy w przypadku i7 4790k będzie podobnie ?
https://www.youtube.com/watch?v=Kl3vJaS4TG8 Dobrze się ten procesor sprawuje z kartą z 6gb pamięci moja ma tylko 4gb z czego 3,5gb tak naprawdę jest do użytku. Porównań z gtx970 jak ze świecą szukać.
Pisaliśmy o wszystkim już, modernizacja dla Ciebie i7-4770, jest i mocniejszy z i7 K, ale ten już kosztami zaczyna przewyższać wymianę platformy-> jak chcesz “mocy” idź w AMD.
Zostaw te diabelne karty, ona akurat jest najmniejszym kłopotem. Jak wykorzystuje 3,5 GB w grze, to jeszcze OK, ma do granicy margines. 1060 6GB bęzie pod 10% lepsza pewnie, ale… nie ma sensu jej brać używki w różnym stanie-> tańsze nowe Radki 580 8GB- nowa generacja zielonych z 1660 etc.
Witam wiem że znowu zaczynam kombinować ale poczytałem różne fora na temat wymiany procesora i często ludzie piszą że nie opłaca się wymieniać na i7 tylko kupić taki i5 : i5 4690K i go podkręcić tylko zastanawia mnie to że skoro nie mogę podkręcać procesorów i7 to pewnie i5 tak samo nie podkręcę oraz i5 ma mniej wątków.
Jeszcze jedna ważna kwestia mianowicie mój zasilacz :
Vero L1 Vero AC 230v silentium pc ( https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l1-500w-vl1-500-622218/ )
Poradzi on sobie z nowym procesorem ?
Nie kombinuj. Masz wyżej napisane. Zasilacz sobie poradzi.
Jest oferta :
Okres gwarancji producenta - do 05.07.2021r.
DO PROCESORA DOŁĄCZONY JEST WENTYLATOR ORAZ LOGO STICKER,
Tylko że czytałem opinie o tym procesorze i chłodzenie które z nim dają niektórym osobą starcza a czasami trzeba dokupić specjalnie chłodzenie także już chyba lepiej kupić ten za 400zł i to chłodzenie kupić nowy i wtedy najlepiej na tym wyjdę bo różnica żadna pomiędzy tymi procesorami gdyż nie jest to wersja K .