Wybór procesora

Standardowy wentylator wystarczy jeśli nie będziesz podkręcał.

tematy starsze niż rok w temacie nowych gier możesz omijać :wink:

Zależy doc zego, Twoja gra ,z youtube wynika, LUBI wielowatkowość.

Zapamiętaj dwie rzeczy: Więcej Hertzów nie świadczy, ze procek jest lepszy od tego z mniejsza ilością.
2. Nie ma darmowego podkręcania, koszt płyty i chłodzenia wyrówna to co byś dał za lepszy- także omijaj temat, trzeba wiedzy też :wink:

Różnica między nimi jest minimalna, niewartadopłaty.
NIE MUSISZ kupować nowego chłodzenia, Twoja i5 ma 84 TDP, ta i7 ma 84 TDP, potrzebujesz TYLKO pasty, najlepiej tej co Gom Ci wpisał pactum i tyle

Dzisiaj koniec roku szkolnego, a czuję się jak na praktyce w podstawówce na magisterce "psze pana a dlaczemu? nie rozumie! ":smiley:

No to w takim razie pozostaje kupić ten procesor :

Cytuję jedną z opinie na temat tego procesora z morele net :

"Możliwy mały overclocking 3.7 GHz Turbo bez zmian 3.9 GHz bez ruszania napiec śmiga stabilnie jak ta la la tylko i tak wymaga lepszego chodzenia niż box
Boksowe chodzenia na standardowych ustawiania przy odciążeniu 100% temperatura 100°C zbijana do 3.0 GHz

ZALETY:
+ mega wydajny ,wielowątkowość ,ultra reakcja

WADY:
- wymaga dodatkowego chłodzenia

Bardzo szybki "

Co do tego overclocking 3.7 GHz Turbo bez zmian 3.9 GHz (to jak to zrobić w biosie ? )

Jeśli zapłacę za ten procek 400 zł to kupienie tego chłodzenia to nie problem :

Już dla świętego spokoju żebym się nie musiał martwić że się spali zaraz po zakupie na tym wiatraku co bym mu zamontował ze starego procesora .

Co jak co ale moja wiedza na temat procesorów jest teraz dużo większa i zaowocuje na przyszłość za co dziękuje bardzo . :D:D:D

Procesor wymaga dodatkowego zasilania ? Gdzie je wpiąć ? W którą nóżkę na sockecie ?

Jakiego dodatkowego zasilana ? Z tego co wiem Procesor się wkłada w socket w moim przypadku 1150lga nakłada się na niego pastę i przykrywa chłodzeniem .

po tym filmiku stwierdzam że sobie poradzi z Kingdom Come Deliverence także jestem zdecydowany a czy to chłodzenie SilentiumPc zmieści się spokojnie w obudowie ?

Nie będzie nachodzi na ramy oraz na ultra durable.

Płyta, Pancia Ci psiał, ze płyta musi tez umożliwiać - Twoja podobno nie pozwala, a jak Pancia mówi to mi się nie chce sprawdzać :wink: Zreszta podkręcanie procesorów z zablokowanym mnożnikiem to taki masochizm raczej.

Nie zartuj, STARE płyty maja koło procka gniazdko z czterema bolcami w kształcie kwadratu.

Przecież ten procesor ma osiągać 3,9ghz tak bez podkręcania ?
To jak w takim razie co zrobić żeby je osiągał a nie zatrzymywał się na 3,7.

Częstotliwość taktowania procesora [GHz]

3.4

Częstotliwość maksymalna Turbo [GHz]

3.9

Osągnie 3.9 w najlepszej konfiguracji.
Ten post dotyczy tego, że ktoś podniósł bazowe z 3,4 na 3,7.

Biorąc pod uwagę, ze od 130 postów wybierasz procka i po 5 razy pytasz o to samo, to nie wchodź w Biosa, a o OC zapomnij, na 100% ja nie powiem Ci co i jak klikać - nie mam zamiaru kolejne 300 postów tłumaczyć naprawy :wink:

Czyli z tego co rozumiem strzelasz focha i nie napiszesz nic więcej bo się ktoś Ciebie o coś pyta za dużo razy ? Ja tego tak nie widzę że pytam się o to samo po parę razy. Dla mnie sprawa wygląda tak że jeśli procesor ma w specyfikacji wyszczególnione że osiąga 3,9ghz to oczekuję że podczas gry tyle osiągnie a że bazowo będzie miał 3,4 to mi nie przeszkadza byle by pod obciążeniem wykorzystywany był jego pełny potencjał .

I jeśli dużo ludzi w opiniach piszę że boksowe chłodzenie nie wyrabia to chyba coś jest na rzeczy no nie i sama pasta pewnie nie wystarczy .

Tak czy inaczej jest wiele innych forów gdzie mi napiszą co w biosie przestawić jeśli tu nie dostanę odpowiedzi zresztą już nie raz w biosie grzebałem i nie jest to skomplikowane zmienić jedną opcje na inną a grzebałem w sensie takim że jak kupiłem dysk ssd i zainstalowałem na nim system to zmieniłem w biosie opcje żeby komputer uruchamiał się z dysku ssd.

Tylko nie obraź się: Dasz dziecku kluczyki do samochodu :wink: ? Widzę, ze w temacie nie jesteś obeznany, czyli lepiej żebys najpierw na sucho się uczył, później brał do kręcenia. A jeżeli musisz “kręcić” to kup jakiegoś procka za 5 zł, płytę za 30 i ucz się na nim :wink:

vCore?, junk?, ile i czym testować stabilność o OC? Mówiłem najpierw na sucho :wink:

… i producenci lepszego chłodzenia dużo za to płacą. Ten procek i7 ma takie same chłodzenie jak Twój i5. Oba też równie mocno się gzreją. Czy Twój się spalił? resetuje się z przegrzania? Zagłusza startujące samoloty? Tez Ci to już pisałem…

Już dostałeś odpowiedź, 3,9 jest dla JEDNEGO rdzenia, wszystkie4 w trybie turbo będą miały powiedzmy 3.6. Nie, nie zmienisz i jest tak bo tak Intel zaprojektował :wink:

W tym temacie juz naprawdę nie da się nic dodać :wink:

Czyli będzie na jednym rdzeniu 3,9 a na pozostałych 3,6 i nie da się nic z tym zrobić oprócz podkręcenia bazowej wartości do 3,7 ale skoro to nie jest wersja K to pytam dla pewności czy na mojej płycie głównej to zrobię bo pamiętaj że na temat podkręcania pisaliśmy o wersji K a nie o zwykłej .

Skorzystam z poradników na youtube o ile jest możliwe podkręcanie wersji nie z literką K na mojej płycie głównej i tylko wtedy jeśli procesor nie będzie spełniał moich oczekiwań a mówiąc prościej będzie występował sluttering w grach .

Nie wiem jak będzie się ten procesor zachowywał póki go nie zamontuję a czy zamontowanie lepszego chłodzenia nie wpłynie dobrze na komputer wpłynie i pewnie też temperatura karty graficznej będzie mniejsza także myślę że warto zainwestować w nowe chłodzenie SilentiumPC Spartan 3 PRO tym bardziej że prawdopodobieństwo sprzedaży starego i5 4440 z chłodzeniem będzie większe .

Ja się nie obrażam już tak mam że jak coś kupuję to podchodzę do tego ostrożnie apropo biosu aktualizowałem go sam jakieś pół roku temu do najnowszej wersji opierając się na poradniku z youtube.

3,9GHz osiąga jeśli wyłączyłbyś 3 rdzenie i zostałby 1 aktywny. Na 4 pracujących rdzeniach osiągnie 3.7GHz dla każdego. Chyba, że nie będzie mocno obciążony to rdzenie mogą mieć różne taktowania wtedy.

A to chłodzenie zmieści się do obudowy :
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024-spc146-858457/

Nie będzie nachodzić na ultra durable i ramy ?

Pierwszy szkolny błąd, zakładasz, ze każdy procesor jest taki sam i machniesz z uniwersalnego szablonu.

Ty wypijesz pół litra i wrócisz samochodem do domu, a ja wyląduje na OIOM - procki & płyty tak samo.

Tutaj jest ładnie pokazane jak ten procesor współpracował będzie z moją konfiguracją i przeważnie wykorzystywane jest podczas obciążenia 3,7ghz ale są krótkie chwile gdzie ta wartość wzrasta do 3.8 ghz.

Czy coś zmienił posiadacz tego procesora czy tak właśnie będzie jak go zakupię ?

I tutaj się mylisz bo na pewno nie skorzystam z poradnika opierającego się na innym procesorze nieważne czy był by to poradnik na youtube czy tekstowy.

Wiadomo że każdy człowiek inaczej reaguje jedni mogą pić całą noc i nic im nie jest a inni z kolei mają kaca 2 dni.

Właśnie tak będzie jak go zakupisz. Na oko Ci nic nie powiem, ale to nie jest duże chłodzenie. Na płycie głównej raczej spokojnie się zmieści, a nie wiem jak szeroką masz obudowę, masz jakiś model albo co?

No i teraz pozostaje kwestia tego czy to chłodzenie się zmieści jeśli tak to kupię dziś ten procesor i chłodzenie to na piątek bądź poniedziałek będę miał . Z chłodzeniem dają tą pastę także luz .

Obudowa taka

I skoro tak będzie to nie widzę sensu w podkręcaniu bazowego zegara do 3,7 skoro i tak osiąga 3,8 a po podkręceniu bazowego zegara osiągał by 3,9ghz ? Ale to jest zaledwie 0.1 ghz różnicy czyli nie warto sie z tym bawić .