Wybór routera kablowego (kablówki, osiedlówki, UPC itp.)

Hej,

poszukuje routera który będzie w stanie “przebić” się przez 2 zewnętrzne ściany. Odległość pomiędzy budynkami to jakieś 10m. Zamontowany jest internet radiowy 15MB. Zastanawiałem się na tym routerem

http://www.tp-link.com/en/products/deta … L-WR1043ND, lub

http://www.tp-link.com/en/products/deta … =TL-WR940N

chyba, że możecie coś innego zaproponować. Niestety nie mam pojęcia czy to coś da. W chwili obecnej wykorzystuje d-link dir-501 i niestety nie wykorzystuje pełnej możliwości łącza. Prosiłbym bardzo o radę/pomoc

pozdrawiam Żwiras

Witam,

Mam tylko krótkie pytanie, mam nadzieję że to dobry temat. Otóż mieszkam ok. 5 km od Ełku w domku jednorodzinnym i posiadam Internet bezprzewodowy (sieć Fantex). Na dachu mam zamontowaną antenę, z której odchodzi jeden kabel podłączony do gniazdka (wtyczka RJ-45, z podpisem POE-co to znaczy??). Z gniazdka odchodzi drugi kabel (z podpisem LAN) podłączony do komputera. Chcę kupić router, aby łączyć się z wi-fi przez laptopa i komórkę. I tu moje pytanie: czy będzie działał u mnie router kablowy (np: http://www.nokaut.pl/routery/d-link-dir-300.html), czy też ASDL np: http://www.nokaut.pl/routery/tp-link-td-w8901g.html.??

Pozdrawiam

masiel , Ten drugi to w Twoim przypadku bez sensu - Tobie nie jest potrzebny router z modemem bo Ty nie masz dostępu do internetu z linii telefonicznej. Szukaj routera bez modemu.

Sprawdź w umowie z operatorem czy masz prawo samodzielnie rozdzielać łącze.

Dzięki za odpowiedź Cedar. W takim razie kablowy tak? I czy nie ma żadnych ograniczeń co do modelu? W jaki sposób podłączyć ten router?

Kabel LAN podłączasz do gniazda WAN w routerze i z gniazdek LAN w routerze do komputerów oraz do pozostałych po WiFi.

Szukaj najlepiej routera z klonowaniem adresu MAC.

Witam wszystkich. Mam taki problem, że mój aktualny router (TP-Link TL-WR340G) jest zbyt słaby jak na mój dom (i ściany z jakich jest zbudowany ;P). Problem jest taki, że zasięg z tego routera nie dochodzi do wszystkich zakamarków domu. Dom jest dwupiętrowy, ściany z pustaków o grubości około 25cm. Router jest podłączony na pierwszym piętrze, gdyż tam jest podciągnięty kabel i nie mam na razie możliwości, aby to zmienić. Tak więc zasięg na parterze w pionie jest jeszcze do wytrzymania, jednak w pokoju na skos nie ma go już w ogóle. Aktualna prędkość mojego internetu to 3Mb/s, ale do miesiąca będę miał 25Mb/s, więc szukam już dobrego routera z mocnym zasięgiem (aby telefon też łapał zasięg w całym domu).

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Jaki router dla radiówki 6 mb/s 5 Ghz ,abym mógł podłączyć go kablem do PC i jednocześnie korzystać z internetu na laptopie i telefonie przez WiFi?

Chickeno , ewentualnie możesz kupić kilka access pointów, które będą łapać sygnał z routera i rozsyłać go dalej. Propozycje routerów masz podane wcześniej w temacie.

Mam okazję zakupić router w dobrej cenie http://www.morele.net/router-netgear-wireless-n-300mbps-adsl2-2-modem-router-1x-usb-annex-a-dgn2200-100pes-neostrada-321780/ . Mam na chwilę obecną sieć blokową, mam normalne gniazdko kabel rj-45 i smigam, moje pytanie brzmi czy ten router będzie dobry? Czy router pod ADSL jest inny od tych DSL?

To jest ruter pod TP(Orange) ,netie

Nie będzie działał,

i jest pod gniazdo RJ-43 a nie RJ-45

Proponuje

http://www.tp-link.com.pl/products/deta … TL-WR941ND

Polecam kolejny router DSL - TL-WR740N - konfiguracja bardzo prosta (kreator),podłączyłem, przeszedłem kreator na stronie WWW, wprowadziłem ustawienia zabezpieczeń i wszystko działa. Całość zajęła nie więcej niż kilkanaście minut. Router nie grzeje się. Wszystko działa. Bardzo prosty, cena niewygórowana (70-80 zł).

Hej,

mam do wyboru 3 routery, które posiadają VOIP do sieci osiedlowej (łącze się za pomocą kabla RJ-45):

1. Easybox 602 lub 802

2. Fritz 7170

3. Speedport w503v

Który według was jest najlepszy z wyżej wymienionych - chodzi mi zarówno o stabilną pracę, oraz dobrą jakość rozmów VOIP - oraz szybkość internetu, aby nie było drastycznego spadku jakości.

Pozdrawiam,

Bry wszystkim,

podpisałem umowę z Vectrą (czas rzucić neostradę) i trzeba by było się zaopatrzyć w jakiś router. Vectra daje jakiś router, ale z tego co czytałem to można podłączyć do niego tylko dwa urządzenia po WiFi i drugie - nie można wejść do panelu administracyjnego aby zmienić hasło (ponoć wszędzie ustawiają imię i nazwisko tego, na kogo jest umowa - głupota, zero bezpieczeństwa…)

Do podłączenia jest 5 urządzeń :

1. PC (początkowo kabel, docelowo WiFi)

2. Laptop (WiFi)

3. Laptop (WiFi)

4. Telefon (WiFi)

5. Drukarka (WiFi)

• wiadomo, że czasem ktoś przyjdzie z laptopem, telefonem to też użyczyć łącza trzeba. Nie wykluczam, że w przyszłości dojdzie np. tablet albo coś innego.

Wymagania? W sumie nie mam większych, ma być stabilny jak skała i w sumie to wszystko. TP-Link TD-W8910G przez cztery lata służył mi dzielnie i nigdy mnie nie zawiódł, tak więc ogromne zaufanie mam do tej firmy. Na ogromnym zasięgu mi nie zależy, bo mieszkanie niewielkie, jak patrze to przez więcej niż jedną ścianę sygnał raczej nie będzie się musiał przebijać (mój stary router miałem bez antenki podpięty i spokojnie dawał radę). No i wiadomo, żeby sprostał z kilkoma urządzeniami podpiętymi naraz :wink:

Jeśli to ważne, to w dzień będzie 40Mbps, w nocy prędkość może dochodzić nawet do 80Mbps - tak więc chyba by się przydało coś z 802.11n, żeby móc korzystać z dobrodziejstwa, jakie oferuje łącze.

Koszta - wiadomo że jak najmniejsze, bo nie mam żadnych większych wymagań, gdybym się w 100zł zamknął to bym się cieszył. Ale jeśli z różnych względów ni da rady, to można ten budżet naciągnąć, jednak bez szaleństw, bo ma po prostu działać i służyć.

Jeśli można - to dla tych, którzy siedzą w tym to z palca mogą wypisać ile mniej-wiecej kosztuje, to ile kosztuje to, o czym napisałem + USB (żeby podpiąć HDD)? Widziałem kilka modeli, np. Tp-Link TL-WR1043ND, ale może jest coś lepszego, tańszego albo coś. Nie wiem czy wezmę coś bez USB czy z USB, skłaniam się do tej pierwszej opcji, ale kto wie…

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

sla17 , jeśli bez USB to mogę Ci polecić TP Link WR740N cena jaką widziałem max. 65zł, jeśli z USB to wspomniany przez Ciebie model TP-Linka, ewentualnie rozejrzyj się za jakimś Linksysem, ale tu trzeba liczyć spokojnie ponad 100zł.

Hej,

przymierzam się do zakupu internetu od UPC 120mb/s do podłączenia ok 12 komputerów. Poszukuję routera, który miałby możliwość filtrowania adresów mac,dzielenia łącza w miarę po równo i który miałby wystarczający zasięg aby pokryć odległość ok 25m, przebijając się przez kilka ścian i drzwi(5 pokoi).

Koszta do 250zł.

Wymagania: w miarę równomierne pokrycie obszaru sygnałem.

Z góry dzięki za pomoc.

Witam!!

Posiadam internet kablowy firmy Multimedia 10mb i szukam dobrego routera do rozdzielenia sygnalu bezprzewodowo na 2 komputery stacjonarne i laptopa, czasami.

Zalezy mi głównie na stabilnosci sygnalu, niezawodnym sprzęcie oraz szybkosci, router uzytkowany jest do gier praktycznie 24h

Obecnie posiadam router firmy linksys wrt54gc v3 , czesto sie rozłącza mimo dobrej sily sygnalu, internet od operatora mam sprawdzony i zamontowany nowy modem kablowy motorolla MB5101

Jak wyzej napisalem zalezy mi na niezawodnym sprzecie takze smialo cena do 300 zl

Witam. Przesiadłem się z ADSL na radiówkę 5ghz i potrzebuję kupić nowy router. Poprzedni bardzo się grzał (mogłem podgrzewać herbatę) i chciałbym coś chłodniejszego z racji tego, że będzie stał koło mnie. Na chwilę obecną do domu wchodzi skrętka z anteny (AirGrid M5 5GHz AirMax 11x14") i jest podłączona do zasilacza, od którego wychodzi RJ45 do komputera. Sam znalazłem Edimax BR-6226n. Czy będzie on odpowiedni? Nie szukam wypasionych routerów, mam internet 6Mb/s.

Witam,

jestem podłączony do sieci kablowej Protonet i aktualnie mam model D-Link, z którym są cały czas problemy. Do routera są/będą podpięte następujące urzadzenia:

2 komputery stacjonarne (kabel)

drukarka (kabel)

laptop (kabel lub Wi-fi)

iPad

2 telefony komórkowe

TV (Wi-fi)

PS3 (Wi-fi)

Zależy mi na tym aby router nie spowalniał internetu, czyli musi byc w standardzie “n” z przesyłem danych 300 Mb/s, rozsyłał sygnał po dwukondygnacyjnym budynku oraz na bezawaryjnej pracy urządzenia.

http://support.netgear.com/product/WNDR3700v2

Witam, a więc tak za 3 dni będą montować mi internet radiowy, i chciałbym wiedzieć czy router Linksys WAG 200G będzie pasował do radiówki czy też jakiś inny, najlepiej do 250 zł. Router będzie podłączony do komputera stacjonarnego i laptopa wszystko bezprzewodowo.