Bry wszystkim,
podpisałem umowę z Vectrą (czas rzucić neostradę) i trzeba by było się zaopatrzyć w jakiś router. Vectra daje jakiś router, ale z tego co czytałem to można podłączyć do niego tylko dwa urządzenia po WiFi i drugie - nie można wejść do panelu administracyjnego aby zmienić hasło (ponoć wszędzie ustawiają imię i nazwisko tego, na kogo jest umowa - głupota, zero bezpieczeństwa…)
Do podłączenia jest 5 urządzeń :
-
PC (początkowo kabel, docelowo WiFi)
-
Laptop (WiFi)
-
Laptop (WiFi)
-
Telefon (WiFi)
-
Drukarka (WiFi)
- wiadomo, że czasem ktoś przyjdzie z laptopem, telefonem to też użyczyć łącza trzeba. Nie wykluczam, że w przyszłości dojdzie np. tablet albo coś innego.
Wymagania? W sumie nie mam większych, ma być stabilny jak skała i w sumie to wszystko. TP-Link TD-W8910G przez cztery lata służył mi dzielnie i nigdy mnie nie zawiódł, tak więc ogromne zaufanie mam do tej firmy. Na ogromnym zasięgu mi nie zależy, bo mieszkanie niewielkie, jak patrze to przez więcej niż jedną ścianę sygnał raczej nie będzie się musiał przebijać (mój stary router miałem bez antenki podpięty i spokojnie dawał radę). No i wiadomo, żeby sprostał z kilkoma urządzeniami podpiętymi naraz 
Jeśli to ważne, to w dzień będzie 40Mbps, w nocy prędkość może dochodzić nawet do 80Mbps - tak więc chyba by się przydało coś z 802.11n, żeby móc korzystać z dobrodziejstwa, jakie oferuje łącze.
Koszta - wiadomo że jak najmniejsze, bo nie mam żadnych większych wymagań, gdybym się w 100zł zamknął to bym się cieszył. Ale jeśli z różnych względów ni da rady, to można ten budżet naciągnąć, jednak bez szaleństw, bo ma po prostu działać i służyć.
Jeśli można - to dla tych, którzy siedzą w tym to z palca mogą wypisać ile mniej-wiecej kosztuje, to ile kosztuje to, o czym napisałem + USB (żeby podpiąć HDD)? Widziałem kilka modeli, np. Tp-Link TL-WR1043ND, ale może jest coś lepszego, tańszego albo coś. Nie wiem czy wezmę coś bez USB czy z USB, skłaniam się do tej pierwszej opcji, ale kto wie…
Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam