Wybór sprzetu komputerowego

Witam serdecznie . mam pytanie moze ktos mi pomoze. Mam zamiar kupic sobie laptopa do gry sieciowej . znalazlem dwa laptopy ale mam problem w wyborem. Oto one.
1.

• Intel Core i5 9300H processor.
  • Quad core processor.
  • 2.4GHz processor speed.
  • 8GB RAM DDR4.
  • 1TB HDD storage.
  • 256GB SSD storage.
  • Hard drive speed 7200RPM.
  • Microsoft Windows 10.

Display features:

• 15.6 inch screen.
  • Full HD Display.
  • Resolution 1920 x 1080 pixels.

DVD optical drives:

• Disc drive not included.

Graphics:

• NVIDIA GeForce GTX 1650 graphics card with 4GB RAM GDDR5.
    • Intel Core i7 9750H processor.
  • Hex core processor.
  • 2.6GHz processor speed.
  • 8GB RAM DDR4 and 4GB DDR4.
  • 256GB SSD storage.
  • 1TB HDD storage.
  • Hard drive speed 5400RPM.
  • Microsoft Windows 10.

Display features:

• 15.6 inch screen.
  • High definition display.
  • Full HD Display.
  • Resolution 1920 x 1080 pixels.
  • 170 degree viewing angle.
  • Up to 8 hours battery life.

DVD optical drives:

• Disc drive not included.

Graphics:

• NVIDIA GTX 1650 graphics card with 4GB RAM GDDR5.

I moje pytanie ktory z nich byl by lepszym wyborem. Ten ze slabszym procesorem ale szybszym dyskiem czy ten z lepszym procesorem ale qolniejszym dyskiem ? Dzieki wiwlkie za pomoc.

Obydwa mają SSD, a w przypadku HDD dysku w zasadzie nie zauważysz różnicy. Jak budżet styka to i7 to fajna opcja o ile jest Ci do czegoś potrzebny. Lepiej dobraną parą jest i5 z GTX 1650.

Graw w gre sieciowa gdzie niedawno nie miala zadnych wymagac a teras gdzie niegdzie sie przycina a to strategia jest wiec kazdy ulamek sekundy sie liczy. Zalezy mi na jaknajszybszym dzialaniu tego kompa.

Bierz i5, GTX 1650 nie jest w stanie wykorzystać to na 100%

Ok dzieki za pomoc. Wspomne jeszcze ze obydwa sa w tej samwj cenie.

To jak są w tej samej cenie to chyba oczywiste, że bierz( bez zastanawiania się nawet i słuchania tutaj niemądrych rad) tego wydajniejszego. Czyli i7.

:slight_smile:

Masz cwaniaku gdzieś napisane że w tej samej cenie?
BTW: podaj co to za modele w tej samej cenie, żebyś nie wziął jakiegoś budżetowca do którego z podstawką chłodzącą będziesz musiał biegać.

Prosze o dalsze opinie lonki jiz wyslane

To ten Acer nitro nie jest zły, już wiem czemu taka różnica, bo HP Omen są faktycznie drogie.
Na Twoim miejscu wziąłbym jednak kombinacje i5 z GTX1650, ponieważ i7 będzie się trochę nudzić (nawet trochę sporo). Ten MSI tez jest spoko, a zostanie Ci 100$

Ale ta i7 tez ma gtx 1650 ? Zobacze tego msi

I czemu nudzic ?

Omen 2dni temu kosztowal tyle samo co msi. Bo byl 30%off. I wiem ze okolo tygodnia bedzie znowu ttle samo kosztowal. Wiec moje pytanie ktora z tych firm bedzoe lepsza hp czy msi ?

Pomijając wszelkie możliwe zawiłości techniczne: i7 są (prawie) najmocniejszymi prockami, 1650 są najsłabszymi kartami nowej generacji od NV. Uprzedzając pytanie, czy może inna jak takie słabe: nie musisz. 1650 będzie gdzieś w okolicach 1060, a to nie jest zły wynik i kilka lat w FULLHD na średnich pograsz. Szarpanie się na 2060, 2070, 2080 nie ma sensu- w laptopach są one mniej wydajne o kategorię, tzn. laptopowa 2080=desktopowa 2070, czasem nawet niecała.

Może być MSI, wielkiej różnicy nie ma. Tylko ten dysk ssd 128 GB trochę mały, nawet jednej gry z Windowsem razem nie upchasz (wymiana to kwestia 200 zł max).

Skoro ta sama cena to wybrałbym ACERa (lepsze CPU).

To ja juz jestem glopi z tego. Obydwa maja 1tb pojemnosci . To co to jest te 256gb i 128gb.

Masz dwa dyski.
Jeden SSD (szybszy) 128 lub 256 GB
Drugi Talerzowy HDD 1 TB.

128 GB do Windowsa i przeglądarki starczy, ale 80GB gry nie wrzucisz na niego już.
Czyli, w praktyce, trochę wolniej będą się wczytywały poziomy, wczytywały, gdyż liczby FPS to nie zmieni.

Ok dzieki juz rozumiem.

Podasz więcej informacji?

1. Kwota przeznaczona na zakup:

2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5. Osobiste preferencje:

6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)