Witam, aby nie przynudzać przejdę do konkretów:
Interesuje mnie Internet tylko LTE / 5G. Brak dostępności do „kabla” mimo większego miasta. Nadajnik czterech głównych graczy mam około 1.5km od siebie.
Wymagania co do obsługi internetu :
2x TV HD (Netflix, YouTube)
3x smartphone
2x komputer (w tym jeden gry online)
W tym jednym TV ma być telewizja, a w drugim po prostu „Smart” czyli YT czy Netflix (telewizory nie mają wbudowanego smarta)
Obecna umowa:
PLAY NET BOX (WF380) 300GB transferu + 100GB za darmo + 100GB (20 zł) = 400GB + opcjonalne 100GB za 20 zł.
Do tego 2x Smart TV Box z ich TV, która nie wlicza się do transferu.
Oraz pakiet 25zl VideoNonStop - by Netflix nie zabierał transferu danych.
Łącznie miesięcznie między 140zl, a 160zl rachunku. Zużycie transferu miesięcznie pomijając pakiety i tv Play to między 450GB, a 599GB. - nie wliczam ceny netflixa. L
Prędkość mimo zew. antenybto średnio 60-70Mb/s, raz jest 30, innym razem ponad 100. Średnia z speed test jak napisałem - 60-70.
Z ciekawostek powiem, że telefon w mieszkaniu (Redmi 8T) w NJU ma podobne transfery.
Dodam , że w innym pokoju mam tv cyfrowego Polsatu.
W grę wchodzą takie pomysły:
-
Umowa bezterminowa od listopada ta, którą mam i czekać na coś nowego?
-
Nowa umowa z Play - jeżeli się opłaca, to jaką konkretną ofertę z obecnych?
-
Oferta T-Mobile 90Mb/s bez limitu transferu danych + ich router + dwa Boxy osobno do kupienia np. MiBox + dodanie multiroomu do cyfrowego Polsatu
-
Jak wyżej, ale kupuję własny router np. Huawei B252 - zawsze mam całkowicie swój sprzęt.
-
Wasz pomysł?
Wszystkie nowe sprzęty biorę w „ratę” taką, aby nie wyjść powyżej rachunku Play. Np. Jeśli T-Mobile to 90zl to rata na nowy router i dwa boxy wraz z Multi roomem CP nie mogą być większe niz 95zl (200-90-15=95 - Dodanie opcji multi room do cyfrowego Polsatu to 15zl.
Generalnie to potrzebna jest obsługa 2 smartów (niezależnie czy w wypożyczeniu jak Play now tv czy na własność) w tym jeden z dostępem telewizji (naziemnej nie ma) oraz minimum 500GB transferu (Netflix nie może zabierać transferu) prędkości minimum 50Mb/s łącznie wszystko do kwoty 200zl miesięcznie.
Ciężko wybrać opcję „idealną”… Sam się w tym gubię…