To nie jest możliwe. Każdy z nas, poza tą dziedziną, w której ma większą wiedzę od innych, we wszystkich innych dziedzinach wykazuje się ignorancją (czyli nie wie, ile nie wie i dlatego myśli, że coś tam wie). Być może warto porozmawiać o tym, czy instytucja wyborów jeszcze ma sens, a jeśli nie ma, to czym ją można zastąpić?
To jest możliwe, po prostu niech rządzą ci którzy mają o tym pojęcie. Szewc niech robi buty a nie politykę zagraniczną.
Lekarz niech leczy, albo niech zajmie się czym innym.
Co do polityki zagranicznej, to wygląda na to, że Polska armia wdarła się na teren Czech i ustawiła tam punkty kontrolne:
https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,26019713,polskie-wojsko-wkroczylo-do-czech-i-okupuje-kapliczke-to-sie.html
Operacja Dunaj 2
Strzelam: to chłopaki i dziewczęta z WOT-u.
pudło, to pododdział piechoty wojsk operacyjnych
…ale chyba służby duszpasterskiej
ale kropidła załadowane na ostro
Wesołym Operatorom Traktorów w fikuśnych beretach póki co nie dają ostrej broni na ulicę.
Czy odbiór pakietu wyborczego, od listonosza, mogą podpisać rodzice?
Ponieważ pracuję w Monachium to udział w tych wyborach bardzo mi się komplikuje. Zarejestrowałem się w konsulacie, ale polskie władze postanowiły że nie mogę głosować osobiście a tylko korespondencyjnie.
Konsul ma czas do 22 czerwca na przesłanie mi pakietu wyborczego. Ale jeżeli będzie to przesyłka do odbioru osobistego to będę musiał jakoś ją odebrać na poczcie zbiorczej bo doręczyciele tutaj chodzą w godzinach, w których zwykli ludzie pracy pracują. A tu nie ma tak wiele placówek jak w Polsce i działają najwyżej do godziny 18. Jak ktoś pracuje nieco dłużej to pozostaje mu tylko sobota do godziny 12. I dlatego w soboty przed pocztami ustawiają się dłuuugie kolejki.
Mój głos będzie być może uwzględniony jeżeli dotrze do komisji do 28 czerwca, czyli realnie do soboty 27 czerwca. Mam zatem piekielnie mało czasu na odebranie pakietu wyborczego i wysłanie wypełnionego, zważywszy na to że to są dni robocze. Ten czas liczy się właściwie w godzinach. Cała nadzieja że konsul wyśle mi pakiet wcześniej, bo jeżeli zwłóczy to moje prawo wyborcze okaże się iluzją. Z korzyścią dla kandydata partii rządzącej.
Osoba niepełnosprawna też musi osobiście podpisać odbiór od listonosza?
USTAWA
z dnia 2 czerwca 2020 r.
o szczególnych zasadach organizacji wyborów powszechnych na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
zarządzonych w 2020 r. z możliwością głosowania korespondencyjnego
Art. 3. 1. Zamiar głosowania korespondencyjnego:
- w kraju wyborca zgłasza komisarzowi wyborczemu za pośrednictwem urzędu gminy, w której jest wpisany do spisu wyborców, do 12 dnia przed dniem wyborów, a wyborca podlegający w dniu głosowania obowiązkowej kwarantannie, izolacji lub izolacji w warunkach domowych – do 5 dnia przed dniem wyborów;
- za granicą wyborca zgłasza konsulowi do 15 dnia przed dniem wyborów.
- W zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 1 i 2, niepełnosprawny wyborca głosujący w kraju może zażądać:
- dołączenia do pakietu wyborczego nakładki na kartę do głosowania sporządzonej w alfabecie Braille’a;
- dostarczenia pakietu wyborczego do drzwi lokalu, którego adres został wskazany w zgłoszeniu.
Art. 5. 1. Wyborca, który zgłosił zamiar głosowania korespondencyjnego w kraju, otrzymuje z urzędu gminy, nie
później niż 5 dni przed dniem wyborów, pakiet wyborczy.
-
Doręczenie pakietu wyborczego przesyłanego za pośrednictwem operatora wyznaczonego dokonywane jest przez zespół złożony z co najmniej dwóch pracowników operatora wyznaczonego bezpośrednio do oddawczej skrzynki pocztowej wyborcy. Po doręczeniu pakietu do skrzynki za pakiet odpowiada użytkownik skrzynki.
-
Przepisów ust. 4–6 nie stosuje się do wyborcy podlegającego obowiązkowej kwarantannie, izolacji lub izolacji w warunkach domowych oraz wyborcy niepełnosprawnego, który zażądał dostarczenia pakietu w sposób, o którym mowa w art. 3 ust. 6 pkt 2.
Jak przyjdzie osoba doręczająca pakiet - TY masz być fizycznie w domu.
Powiesz temu komuś dlaczego nie możesz złożyć podpisu. Ale pakiet otrzymasz.
Rodzice, jak nie będziesz w domu ( czyli jak doręczający nie zobaczy Ciebie no oczy) Twojego pakietu wyborczego nie dostaną!
Byle listonosz mnie będzie widzieć, a sam podpisze.
No fakt. Poszło mi coś nie tak ze wskazaniem kodeksu wyborczego.
Tu właściwe źródło dla pytającego:
Dobra
Wcześniej w tym wątku pisałem, że jestem za Duda. Już nie jestem, został skreślony za dyskryminacje osob LGBT. Także, na nikogo już nie głosuje xd