Wybranie Komputer/Laptop

Mam problem czy wybrać laptopa do :

gier i pracy na komputerze (żeby był podręczny)

czy tylko gier

Czy komputer

Gier pracy na komputerze (niezbyt podręczny :DD)

Chciałbym prosić o wasza opinie na temat komputera/laptopa :slight_smile:

Pozdrawiam

Ważna kwestia to cena, jaką możesz na ten cel przeznaczyć. Osobiście polecam laptopa, obecnie ja nie wyobrażam sobie powrotu do PC’ta. W razie kupna laptopa zwróć uwagę na dysk twardy, ważne, żeby miał z 7200 obrotów, bo ja mam 5400 i pomimo spotrej pojemności, to dysk jest w laptopach wąskim gardłem. Jeśli chcesz mieć w miarę dobrą wydajność w dobrej cenie, poszukaj coś z procesorami AMD A10 (mobilne Trynity). Długo trzymią na baterii, a mają mocną grafikę. Jeśli natomiast masz więcej pieniędzy wybierz coś ze stajni Intel i5/i7 + karta nVidia z wyższej półki.

Cóż… w dużej mierze też polecam laptopa… ale… właśnie, “ale”.

Miałem dwa laptopy - wymieniałem gdy były słabe (niestety w takim wypadku nie ma wymiany podzespołów, ale całego laptopa). Przy komputerze stacjonarnym za dużo mniejsze pieniądze mam o wiele większą wydajność.

Wszystko zależy od priorytetu. Oczywiście czasami mi brakuje mobilności, ale wydajność mocno mi to wynagradza:)

Należy pamiętać, że laptopy nie mają zbyt dobrego chłodzenia (wyjątki się zdarzają). Przegrzewające się podzespoły mogą powodować obniżenie ich żywotności.

Potrzebna Ci mobilność?

Często przemieszczasz się z komputerem?

Potrzebujesz dużej wydajności?

Ja testowałem różne laptopy w cenach nawet do 3500 zł. Gry chodziły na granicy płynności 30 FPS i to nie na MAXA o rozdzielczość HD nie wspominając, (Assasins Careed Revelations, Skyrim) zacięcia owszem były, ale z tymi grami na poziomie 70 FPS radził sobie komp stacjonarny za 2000 zł. Za 3500 zł komp stacjonarny miażdży każdego laptopa, chyba ze kupisz za 8000 zł z dwiema kartami graficznymi. Podaj kwotę to mogę Ci doradzić zestaw PC lub laptop do tej kwoty.

Ja bym zdecydowanie celował w PC

Witam !

Miałem dwa PC stacjonarne , teraz mam laptopa .

Co zyskujesz kupując laptopa ?

1.Oszczędność energii elektrycznej / moje rachunki za prąd są niższe /

2.Więcej miejsca

3.Mobilność , z laptopem możesz się przemieszczać po całym mieszkaniu i zabrać go tam gdzie chcesz !

Polecam Laptopa , stacjonarne komputery straciły na popularności na rzecz laptopów i chyba tak zostanie :smiley:

Tadek59 , a świstak siedzi i zawija w sreberka, fakt rachunki za prąd są mniejsze, co z tego jak laptop nie ma wydajności stacjonarnego, tym bardziej w grach, do gier się laptopa nie kupuje.

1. Całkowita racja, tylko, że po jakimś czasie się na to nie zwraca uwagi zwłaszcza, że laptop bardzo szybko traci na wydajności (poprzez coraz bardziej wymagające gry).

2. Całkowicie jestem za.

3. Też przydatne, zwłaszcza, że można zrobić z kolegami LAN party xD Ale niestety trzeb wziąć pod uwagę, że naprawdę mocne laptopy nawet przy mocnym oszczędzaniu energii krótko wytrzymują na baterii.

Komputery stacjonarne straciły na popularności, ale nie ze względu, że są lepsze/wydajniejsze, tylko ze względu, że nastąpiła ich mocna promocja na prezent (komunia itp). PC nadal stanowi mocną konkurencję z racji bardzo dobry stosunek cena/jakość. Dodatkowo możesz dostosować miejsce pracy do swoich wymagań: klawiatura/mysz/ekran - które możesz zmieniać wedle potrzeb, przy laptopie po jednym wyborze jesteś skazany na to co kupiłeś (ok, można dokupić klawiaturę mysz i ekran do laptopa - ale traci on swoją mobilność i sens).

Dodam jeszcze, że jeśli nie grasz w gry żadne to owszem aktualne laptopy wystarczą wydajnością do oglądania filmów HD czy internetu, ale myślisz grać komfortowo na wysokich/najwyższych detalach, i ogólnie mieć możliwość rozbudowy to tylko PC. Tak jak kolega pisał wyżej, powiedzmy że masz super laptopa z GTX580 co pociągnie Crysisa na maxa, ale na baterii nie wiem czy godzinę będzie działał.

No to tak… Czytałem wasze Komentarze powyżej i jeszcze bardziej nie wiem co robić :slight_smile:

Ponieważ na gry przeznaczam wiele więcej czasu niż na przeglądanie internetu… i wciąż nie wiem co mam robić…

Na laptopa bym mógł zrzucić z 3,000 tys ale z rodziny asusa bym wybrał bo mój tata ma podobnego i niezłe się lata na nim…Chciałbym mieć większa wydajność w grafice i tak dalej

czy możecie coś zaoferować mi tutaj :slight_smile: ?

Za 3k brałbym komputer stacjonarny. Zdecydowanie większa wydajność niż laptopa, a w ten zestaw pójdzie procesor intela, i nie ma bata żeby laptop za 3k go przebił.

nawet jeśli wybierzesz laptopa to i tak będziesz go musiał do grania podłączyć do gniazdka bo na baterii wydajność w grach tak spada że da się co najwyżej w pasjansa grać PC na dłużej ci wystarczy do gier i pograsz w max detalach

Dodatkowo przy wymagających grach warto kupić model laptopa z lepszym chłodzeniem lub dodatkowo zakupić podkładkę chodzącą, bo przy wymagających grach temperatury mogą przerażać.

okej się z wami zgadzam ale… :slight_smile: ja się dużo przemieszczam i wiecie w czym jest problem… nie będę najmował taksówki żeby mi salę biurko z kompem woziła w te i nazad :slight_smile: a za 3 k to jakiego laptop-ka można by było wyciągnąć ? można prosić o linki ?

w kwocie 3000zł do bardziej wymagających gier laptop może http://allegro.pl/clevo-w150erq-15-6-i5 … 59442.html ale jest bez systemu operacyjnego posiada dysk tylko 320GB i 4GB pamięci ram ale ma najnowszy układ graficzny KEPLER jest to najwyższa półka jeśli chodzi mobilne GPU podobne laptopy z tą kartą graficzną i większym dyskiem i lepszym procesorem kosztują już ponad 4 tyś przykład ASUS http://allegro.pl/asus-n76-i7-3610qm-17 … 90701.html dodatkowo jako jeden z nielicznych ma tą możliwość upgrade można zmienić procesor na lepszy i kartę zapewne też będzie można zmienić ale nie jestem pewny na 100% co do karty trzeba było by spytać Bluemobility

alternatywą dla Clevo są HP z kartą radeon 6770 słabszą o jakieś 15/20% cenowo też około 3000zł ale z systemem , później są jeszcze msi lenovo z geforce gt555m ale są już trochę słabsze od radeona 6770 tak więc widzisz że wyboru dużego nie masz między laptopami :smiley:

Aha to już rozumiem sytuacje :smiley:

a jak do 2.5 tys to jaki laptop ?

chciałbym 64 bity :))

procesorek coś z rodziny i-Core3

http://allegro.pl/acer-travelmate-5760- … 47931.html

http://allegro.pl/acer-pb-ts11-i5-3-1gh … 57671.html

http://allegro.pl/laptop-acer-v3-i3-235 … 02002.html

Packard Bell TS11 ma procesor i5 dodam że marka należy do Acera

a sie uparłeś na te laptopy :stuck_out_tongue:

się uparłem bo bardzo często się poruszam a tragarza za sobą nie będę ciągną

aha to dzięki wielkie :))

Częste poruszanie nie zawsze wiąże się z korzystaniem z laptopa do gier:) Zawsze możesz rozważyć sytuację PC + Netbook:) PC do normalnej pracy, a netbook do poruszania się:) Ja to rozwiązałem właśnie w ten sposób:)