A Menadżer Realtek HD Audio też?
I w autostarcie nie ma aplikacji nv
On chyba dużo nie bierze, zostaw. Kiedyś możesz spróbować, jak stracisz dźwięk to uruchomisz.;)To pomiń i pozbądź się reszty dziwnych, może w tym laptopie musi działać.
Ciebie interesuje pozycja f6flpy zip i zależnie ile bit ma Windows 32/64. Ale że starsza generacja intel jest w twoim laptopie, spójrz, jaką masz aktualnie wersję ahci i tą pobierz jako f6flpy zip. W moim linku są poniżej linki do starszych wersji ahci. To co ja wysyłam, to najnowsza wersja do pokazania, o co chodzi.
Wersje achi? jak mam to wiedzieć.
Wystarcz wejść w menadżer urządzeń, właściwości na sata ahci co jest w urządzenia ide atapi i sprawdzić wersję sterownika. Następnie pobrać wersję zgodną i przed aktualizacją wywalić ten intel rapid storage (on może zdeinstalować sterownik ahci także, więc windows może wrócić do swoich wbudowanych).
P.S. Ty nie obsłużysz najnowszych wersji ahci. Mogę się założyć, że masz wersję 14xxxx.
Pod koniec dysku jest spadek, ale to powiedzmy kwestia działających w tle aplikacji, dysk, niestety HDD spowalnia nowsze komputery, jest OK SSD by “w użytkowaniu” trochę poprawił odczucia.
Daj jeszcze znać, czy z Ramem zszedłeś czyszcząc autostart do tych powiedzmy 2 GB czy dalej bliżej 3?
10.0.18362.1
tylko takie są wersje
Ciebie interesuje wersja 14.8.16.1063 + wywalenie intel rapid storage i oczywiście wypakowujesz zawartość zip przed instalacją/aktualizacją sterownika przez menadżer urządzeń.
Wypakować i to co ma inf, kliknąć prawym i zainstaluj.
P.S. Ten sata ahci, co podałeś wersję, to po deinstalacji intel rapid storage, windows powrócił do wbudowanego sterownika ahci (storahci).
Tak to wygląda po restararcie ale malwarebytes się odpala samo od siebie i do tego nie ma go w autostarcie tylko go wyłączyłem teraz.
Poczekaj, zaraz się dowiemy co z malwarebytes. Najpierw, dysk zaczął ci lepiej chodzić? Czy nadal są ścinki?
Na razie wszystko chodzi ok.
Teraz malwarebytes masz free czy premium jako ochrona komputera?
Wejdź w menadżer zadań uruchamiane i zobacz czy proces malwarebytes jest jako startujący przy uruchamianiu systemu.
A możesz go uruchomić jako administrator z ikony na pulpicie, aby włączyć go i sprawdzić czy w ogóle działa?