Ja bym spróbował nakładki… bez utraty danych
semtex , A jak nakładka zostawi “to coś” np w %userprofile% ,albo w rejestrze ? Nadpisuje chyba tylko %WinDir%. Nie robiłem nigdy - zostają ustawienia, zostają programy, zostaje chyba rejestr :?: Tak czy nie ?
Łukash,wybacz,ale wolę się już do tego przyzwyczaić niż robić format,chociaż też nie tak łatwo się poddaję.
A nie wiem,co to jest “nakładka,bez utraty danych…” #-o
A jak coś podziało się z dyskiem ? Format mógł by to potwierdzić lub wykluczyć…
http://www.fixitpc.pl/topic/1234-repera … ty-danych/
Nadinstalowanie systemu.
Robiłem nakładkę na XP z uszkodzoną obsługą sieci, sukces…
Robiłem nakładkę na Viście z uszkodzonym MBR (przesunięcie po defragmentacji, standardowa naprawa nie powidła się), również sukces, ryzykowałbym, format można zrobić zawsze…
IMO, posiadając SSD, przyzwyczajanie się do tak długiego startu jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto :lol:
[tu mamy do czynienia z lapkiem.,ciekawe jak z systemem/płytą DVD- wykastrowane recovery ?..]
Ano racja.
Dokładnie .To mijanie się z celem :lol:
Hmmm, zapomnieliśmy o tym w ferworze walki :lol:
Menu start-> Panel sterowania -> Konta Użytkowników i Filtr rodzinny -> Dodaj lub usuń konta użytkowników -> utwórz nowe konto -> Nadaj nazwę ) -> zaznacz “Administrator”-> Utwórz Konto -> zastosuj się do ewentualnych komunikatów systemowych (hasło możesz pominąć) -> restart-> zaloguj się do nowego konta -> być może w celu sprawdzenia efektu trzeba będzie wykonać kolejny restart -> ponowne logowanie do nowego konta -> daj znać
Utworzyłem nowe konto,zrobiłem restart trzy razy,ale niestety nic się nie zmieniło…
Już naprawdę nie mam siły.Chyba niechcący zaśmieciłem tym wątkiem forum… :?
Dlatego właśnie,że to SSD ten problem mnie tak drażni :-x ,tym bardziej,że nie mogłem sobie wcześniej nachwalić nowego laptopa…
Ale nie chcę robić takich drastycznych posunięć,jak restart.
ximve40 , nie bój nic bywały/bywają wątki i po 10+ stron
[format] czasem to jedyne wyjście, przed tym nakładka.
Co do ostatniego raportu :
Bardzo dużo wpisów :
Czy podczas zaznaczonej opcji rejestrowania rozruchu ,system był uruchomiany w trybie awaryjnym ?
Loaded driver ??\C:\Windows\TEMP\cpuz135\cpuz135_x64.sys
Did not load driver \SystemRoot\system32\drivers\cxcir64.sys
Tych nazw sterowników szukasz w rejestrze :HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\
przestawiasz wartość Start na 4 > Restart.
ale wątpię w to że coś to da…
Oczywiście chodziło mi o FORMAT Już od tych restartów w głowie mi się miesza…
Nie było to wykonywane w trybie awaryjnym,choć…sam już teraz nie wiem :?
Przypomniało mi się,że w domu mam nagrany obraz ISO dysku,gdzieś z początku lutego.Robiłem go za pomocą Paragon Backup&Recovery.Tylko,że od tamtego czasu bardzo dużo się zmieniało,programy,pliki,dane,ustawienia itd.
Nie wiem,czy dało by się jakoś to wykorzystać,żeby nowych rzeczy,które mi są obecnie potrzebne nie utracić,a jest ich sporo…
To iso nadpisze wszystko co masz od momentu utworzenia, żeby wykonać nakładkę potrzebujesz czystego obrazu Windows 7 Ultimate SP1, niestety…
Restartów w tym temacie było sporo
…niestety.Płyty instalacyjnej nie mam,ani nawet Recovery na tym dysku,jak zauważyłem.System instalował mi informatyk,który już nie pracuje i nie mam z nim nawet kontaktu :?
To chyba już koniec pomysłów…
Bardzo dziękuję Wam,że poświęciliście mi tyle czasu.
A może jednak…
Zdaje się, że system możesz po prostu ściągnąć z sieci, przeinstalować i dokonać jego telefonicznej aktywacji. Linki były podawane na forum, a numer licencji masz na naklejce na spodzie laptopa.
Zainteresuj się programem Clonezilla Lub jakimś innym oprogramowanie do robienia obrazów i wykonaniem obrazu partycji w celu uzyskania czystej kopii zapasowej, na przyszłość unikniesz takich problemów. Przywracanie systemu to mechanizm zawodny i kłopotliwy, posiadając klona można je z powodzeniem wyłączyć. Jeśli chcesz zaoszczędzić więcej czasu to wykonaj dwa klony 1. czysty system, 2, po zainstalowaniu wszystkich potrzebnych narzędzi i dodatkowego oprogramowania z którego korzystasz i ewentualnym dostosowaniu systemu do pracy z SSD. Gdybyś miał wspomniany obraz cały ten wątek nie miałby miejsca albo można było go ograniczyć do kilku postów posiadanie czystej kopii pozwoli Ci praktycznie na dowolne i bezbolesne eksperymentowanie ze sposobami na tzw “usprawnienie” pracy dysku SSD opisane na przykład w tym artykule, który podawał Łukash.
pstrowsky
W Polsce nie można tak po prostu legalnie pobrać ISO z Windowsem z innych źródeł, (w Polsce legalnie tylko z MSDN). W USA i innych krajach można.
Sprawdziłeś link do sklepu MS, też możesz tam zakupić Windows i go pobrać, tylko ze musisz tam “zakupić” licencję… Być może będziesz mógł nawet określić wersję językową systemu do pobrania, w przypadku Ultimate bez znaczenia…
@ FadeMind ok to rozważmy taką sytuację. Kupiłem laptopa z Windowsem. Jestem właścicielem licencji na jego użytkowanie póki laptop nie sczeźnie w płomieniach tak? Psuje się dysk twardy, atakuje wirus itp… Tracę bezpowrotnie bieżącą instalację systemu. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie mam prawa zainstalować i uaktywnić w takiej sytuacji legalnego Windowsa. Proszę zweryfikować to co napisałem i najlepiej podać źródło z jakiego czerpie się wiedzę ponieważ może to być bardzo istotne dla autora wątku.
W Polsce Microsoft nie prowadzi sklepu ze swoim oprogramowaniem, które można pobrać. Tylko w sklepach możesz kupić płyty z oprogramowaniem (Windows, Office etc.). Są dostępne wersje z kartami z kluczem licencyjnym PKC - wymaga to posiadania konta LiveID (wersja do pobrania). W USA możesz bez problemu kupić Windows 7 Home Premium i pobrać plik ISO
Na polskiej stronie Microsoft masz tylko informacje marketingowe.
Legalnie w Polsce możesz dostać Windows 7 w wersjach BOX oraz OEM.
Licencje OEM w laptopach, netbookach są przygotowane w WAIK dla Windows 7. Producentom sprzętu jest to na rękę. Za półdarmo dostają OS, dodając crapware do obrazu systemu mają kolejny zysk z reklamy programów. Jeżeli w laptopie (na gwarancji) dysk zostanie uszkodzony, to producent ma obowiązek wymienić sprzęt i przywróci system do ustawień fabrycznych (zainstaluje system z płyt DVD z obrazem systemu Windows 7 z crapwarem). Oczywiście wg prawa użytkownik w czasie zakupu może zrezygnować z systemu zainstalowanego na dysku, wiąże się to ze zniżką, ale jeżeli chce korzystać legalnie z Windowsa musi kupić osobno licencję.
Naklejka na obudowie urządzenia - COA - to tylko potwierdzenie autentyczności systemu zainstalowanego na komputerze z systemem recovery. Co ciekawe, Microsoft dla każdego z producentów OEM przygotował pulę kluczy licencyjnych i umieścił je w ACPI w sekcji SLIC. Gdy BIOS ma tablicę SLIC to Windows dzięki skryptom przygotowanym w WAIK może się za każdym razem aktywować automatycznie po przywróceniu systemu z partycji recovery. Jeżeli zechcesz aktywować system za pomocą klucza z naklejki to jeżeli ponownie reinstalujesz system na tym samym kluczu - zostanie on zablokowany dla automatycznych aktywacji (po kilku aktywacjach). Za każdym razem musisz dzwonić do Microsoft w celu aktywacji. (ta procedura nie dotyczy kluczy w tablicy SLIC, gdyż one są uprzywilejowane w tej kwestii).
Ok, dzięki za odpowiedź. Wszystko to brzmi bardzo skomplikowanie, niezbyt sympatycznie i rodzi kolejne pytania Mnie chodzi o prostą sprawę. Ściągam czysty Windows, lub pożyczam od kogoś wersję box po awarii swojego sprzętu, dzwonie do Microsoftu i mówię, że chciałbym aktywować Windows ponownie bo zaczął mi wyświetlać monit o nieoryginalnej wersji systemu. Czy system zostanie aktywowany i czy po tej operacji system będzie sprawny i legalny czy nie?
A autor wątku niech sobie kopię systemu czym prędzej wykona, bo jeśli po którejś modyfikacji system nie wstanie to może mu się ona bardzo przydać.
W Polsce nie możesz pobrać legalnie czystego Windowsa (po za subskrypcją MSDN).
Możesz pożyczyć od kogoś płytę z systemem i zainstalować system w wersji z naklejki COA. OEM ma to ograniczenie, że nie można przenosić z komputera na komputer licencji. System będzie legalny.
Witam jeszcze raz.
Zdobyłem tą płytę z systemem i postanowiłem zrobić format,bo teraz już tak zwracam uwagę na ten start,że wydaje mi się,że ciągnie się “w nieskończoność”.
To naprawdę bardzo irytujące.Chyba dobrze rozumieją mnie posiadacze SSD
Mam nadzieję,że zrobię to prawidłowo i uda mi się z mojego laptopa wejść jeszcze na Forum.
Tak wiele porad już mi udzieliliście,za co jeszcze raz bardzo dziękuję,prosiłbym jednak o jeszcze kilka ze swojego,bogatego doświadczenia,jak skonfigurować system,żeby wszystko działało jak należy.Wiem,że jest to na pewno w którymś dziale Forum opisane,ale chodzi mi o Wasze,własne sugestie,bo obserwowaliście wątek,znacie moje umiejętności i “wiedzę” co do komputerów,a także,przynajmniej @semtex, używa SSD i ma własne doświadczenia.
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny i mam nadzieję,że będę mógł wreszcie napisać na Forum,że problem jest rozwiązany.
Byłaby to dla mnie wielka satysfakcja.
Artykuł,jak przygotować komp.do SSD mam wydrukowany.
Chodzi mi,jak np.podzielić optymalnie dysk na partycje,zainstalować ew.sterownik AHCI-@semtex pisał,że z MS jest “wydajniejszy”(ja miałem Intela).
Czy dać sobie spokój z TuneUp Utilities i z innymi,tego typu programami,albo czy zainstalować jakiś przydatny.
Czy instalować wszystkie sterowniki ze strony Toshiba?
Laptopa nie używam w ogóle do gier,jeśli to jest ważne,ani do jakiejś zaawansowanej grafiki(może jakieś sugestie w BIOS,co do wydajności procesora,opcje chłodzenia)
Dla przypomnienia:
Toshiba Tecra R850 PT520E
SSD OCZ Vertex 180 GB
RAM 8 GB DDR3
Intel Core i5 2520M 2,5 GHz
Grafika AMD Radeon HD 6450M
Płyta główna Toshiba Portable PC(Socket rPGA988B) wersja PT520E-01C00SPL
Z góry dziękuję za porady