Wyłączający się komp

Witam!

Pomocy! komp mi się wyłącza sam…już kiedyś poruszałem ten temat…oto link do poprzedniego mojego tematu http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

wymieniłem płytę, procek, zasilacz…nic nie pomogło…nagle potrafi sam się wyłączyć i ponownie go można uruchomić jedynie poprzez wyciągniecie i włożenie wtyczki zasilania.

procek to celeron nowiutki 3,46, płyta ASROCK 4COREDUAL-VSTA/A/ASR, pamięć DDR2 2048MB.

Odłączyłem go od listwy i podłączyłem do innego gniazdka w akcie desperacji…i NIC.

CZY MOŻE to jest wina HDD??? może wirus w boot sector?? już kiedyś widziałem kompa z takim wirusem, ale tamten mulił się jedynie, i nie szło skończyć instalacji windowsa.

A mi się wyłącza…świeci się jedynie kontrolka zasialania. ALE UWAGA…to jest najlepsze…potrafi chodzić parę godzin jak sciągam coś z sieci, a jak instalowałem np. kartę WIFi to wyłączył się ze 3 razy.

aha, co do dysku twardego to pracują 2 jeden jak PR master a drugi jak SEC master, bo mam 2 systemy.

Pozdrawiam!

Zacznij od zasilacza.

zasilacz wymieniłem już dawno…taki sam problem był jak była stara płyta i procek…

Nie mam pojecia co może być…czy możliwe by to HDD powodował???

Bo innej przyczyny niewidzę…Pamięci DDRII też nowe, świeżo wyprodukowane w CHRL:)

Ktoś ma pomysł co może być???

Złączono Posta : 04.07.2007 (Sro) 19:20

przejrzałem zasoby systemowe i zauwazyłem, że karta graficzna i karta WIFI są na tym samym przerwaniu…to chyba źle (nie znam się aż tak dobrze na sprzęcie)…może to jest przyczyną???jeśli tak, to jak usunąć konflikt IRQ

Zastosuj nawet na próbę inny dobry firmowy zasilacz - innej metody nie ma na eliminację wpływu zasilacza na problem.

Może i dysk sprawdź na innym dysku.

Trzeba sprawdzić każdy element kompa innej rady nie ma.

Urządzenia mogą dzielić zasoby,nie to jest raczej przyczyną problemu.

A przyczyn może być mnóstwo sprzętowych i programowych,poczytaj na Forum temat omawiany wielokrotnie.

dzięki za odpowiedź ale to nie jest zasilacz…dam sobie rękę uciąć :smiley: dysk formatowałem w lutym. Moim zdaniem coś jest nie tak z HDD…może się mylę, bo jestem humanistą, a nie informatykiem:) na tyle co mam pojęcie o sprzęcie innej przyczyny nie widzę. Może się myle, jak tak to prosiłbym o wyporwadzenie mnie z błędu.

podaj markę i model to zobaczymy czy nie stracisz tej ręki :stuck_out_tongue:

ale czego model? jak płyty to ASROCK 4COREDUAL-VSTA/A/ASR, zasilacz CODEGEN (czy jak to się tam pisze) 350W, proc. Celeron 3,46, 2 GB RAM.

dawaj siekierę… obcinamy rękę :mrgreen:

wymień ten zasilacz ! aż strach go używać… na 99% to on sprawia problemy…

Złączono Posta : 04.07.2007 (Sro) 22:50

poczytaj:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtop … e=threaded

hehehe…za kilka dni (może jutro) będę miał nowy zasilacz i jak dalej będą takie problemy to Ty dasz swoją :stuck_out_tongue:

jeśli można wiedzieć to jaki??

napisałem na 99% :stuck_out_tongue:

Złączono Posta : 04.07.2007 (Sro) 22:52

sprawdź jeszcze kondensatory na płycie czy nie są napuchnięte…

kondensatory są w porządku, bo płyta jest nowiutka, świeżo polutowana w ChRL :stuck_out_tongue:

Nie tylko “W” przy zasilaczach się liczy.Najlepszy przykład był hakera95(czy jak mu tam było). Np. Tracer 500w to “prawie” jak zasilacz.

Zobacz TUTAJ

Na prawdę nie warto kupować tandet.

Oto co wymyślili na PCLab.pl

piotrekplay niestety, ale Ty dajesz Twoją rękę:P kupiłem nowy zasilacz - 400W firmy Tracer (wiem, wiem, różne opinie słyszałem o tej firmie, ale nie będę wydawał na niego więcej niż 150zł! ) i co…i tu nagle zonk znowu…wyłączył się podczas kodowania małego pliku wideo! już sam nie wiem…muszę chyba zainwestować w próbnik, bo nie mam, i sprawdzić napięcie, nie tylko na zasilaczu, ale i na listwie…no chyba że to przerwania IRQ…bo grafika i WIFI są na tym samym przerwaniu, słyszałem ze zdarza się tak i nie ma co się martwić.

No chyba, że to HDDki powodują…chociaż nie wiem w jaki sposób.

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi!

No i wygadałem :shock:

Sprawdz czy dysk nie ma badsectorów.

:lol: :hahaha: zamienił stryjek kijek na kijek :stuck_out_tongue:

amacrox ax400pnf ~125zł

hehe tylko żebyś nie skończył jak haker95

zasilacz swoją drogą ale wina stoi po stronie przerwania IRQ nie powinno być dwóch urządzeń na tym samym przerywaniu odłącz kartę wifi i sprawdź czy resety występują dalej.

:x

hahahahahahahahahahahaha o lolooooooolllll KUPIL TRACER !!

ale tamten codegen mial 300W, a to za mało:P

3,46 Celeron D, 2GB RAM, 40GB HDD+80GB HDD, DVDRW, CD-ROM. czy uważasz, że 300W by starczyło:P??

A ten Tracer to wytrzyma trochę:P jak padnie to napiszę, narazie pracuje bez zarzutów:P

Odłącze wifi i zobaczę czy się nie wyłączy.

markowe 300W starczy, nie patrz się na waty, nic nie mówią… kupiłeś /cenzura/ i masz /cenzura/…

taaa haker95 pochodził całe 3 sek pod obciązeniem…

to /cenzura/ prawidłowo pracuje! przestańmy się już o to spierać;)

oto informacja z narzedzia ''informacja o systemie" -> konflikty/udostępnianie

Port We/Wy 0x00000000-0x00000CF7 Magistrala PCI

Port We/Wy 0x00000000-0x00000CF7 Kontroler DMA

Port We/Wy 0x00000000-0x00000CF7 Magistrala PCI

Port We/Wy 0x000003C0-0x000003DF Kontroler procesora VIA do AGP

Port We/Wy 0x000003C0-0x000003DF NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (Microsoft Corporation)

IRQ 21 VIA Serial ATA Controller - 0591

IRQ 21 Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy

IRQ 21 Rozszerzony kontroler hosta do USB VIA

IRQ 23 Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy

IRQ 23 VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter #2

Adres pamięci 0xA0000-0xBFFFF Magistrala PCI

Adres pamięci 0xA0000-0xBFFFF Kontroler procesora VIA do AGP

Adres pamięci 0xA0000-0xBFFFF NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (Microsoft Corporation)

Port We/Wy 0x000003B0-0x000003BB Kontroler procesora VIA do AGP

Port We/Wy 0x000003B0-0x000003BB NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (Microsoft Corporation)

Adres pamięci 0xFEAFC000-0xFEAFFFFF Zasoby płyty głównej

Adres pamięci 0xFEAFC000-0xFEAFFFFF Magistrala PCI

Adres pamięci 0xFEAFC000-0xFEAFFFFF Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio

Port We/Wy 0x00000D00-0x0000FFFF Magistrala PCI

Port We/Wy 0x00000D00-0x0000FFFF Magistrala PCI

Czy ktoś mądry (a nie wymądrzający się) wie czy to są dobre wskazania???

Aha, jak zmieniałem slot WIFI, to podczas instalacji sterowników wyłączył się 2 razy…czyżby była walnięta??? czy mogłybyć takie objawy uszkodzenia??? w sumie jak pamiętam to od czasów kiedy mam wifi (3lata( takie rzeczy się dzieją)

Dzięki temu kto mi coś na to poradzi!

Pozdrawiam