Parę dni temu instalowałem grę pt. Mafia II. Po próbie włączenia gry wyskoczył błąd, który w treści zawierał informację o braku jakiegoś pliku “dll.”. Zanim takowy plik ściągnąłem, to ściągnąłem program DLLFixer, który wyszukuje różnego rodzaju błędy. Pomijając ich ilość na moim PC itp. Ściągnąłem ten plik, a następnie jeszcze jeden, ponieważ go również nie miałem.
Do tego dnia nie miałem żadnych problemów z moim komputerem, ale po tym jak zrobiłem to wszystko to mój komputer zaczął regularnie się wyłączać. Wygląda to tak, iż robię na komputerze byle co, np. słucham muzyki, bądź serfuje po sieci, a nagle komputer po prostu się wyłącza. Grę “Mafia II” odinstalowałem,
DLLFixer odinstalowałem, te 2 pliki - usunąłem, a problem wciąż istnieje …
Po tym jak komputer się wyłączy to wystarczy, że odczekam 1-2 min. włączam go i wszystko ok … do momentu, w którym się nie wyłączy … Dodam, że wyłącza się średnio raz na godzinę.
Wiesz, może jest coś nie tak z zasilaczem a to że akurat coś grzebałeś w plikach dll i coś tam instalowałeś to czysty zbieg okoliczności. raczej przez pliki dll nic nie mogłeś popsuć aż do tego stopnia że komputer się wyłącza.
Jeżeli przywracanie systemu nie jest możliwe, bo na przykład masz wyłączone przywracanie, to patrz kolejne rady.
Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonkę Mojego komputera >>> przejdź na kartę Zaawansowane >>> kliknij Ustawienia znajdujący się w części Uruchamianie i odzyskiwanie >>> odznacz opcję Automatycznie uruchom ponownie. W części Zapisywanie informacji o debugowaniu wybierz Mały zrzut pamięci. Następnie potwierdź ustawienia klikając OK. Zamiast restartów mogą pojawiać się niebieskie ekrany. Analiza niebieskich ekranów: blue-screen-windows-bit-t491491.html#p3095248
Następnie możesz kliknąć w znaczek wykrzyknika (zgłoś post) w prawym górnym rogu Twojej wiadomości i poprosić moderatora o przeniesienie tematu do działu Bezpieczeństwo (a potem ewentualnie z powrotem). Tam najszybciej ktoś sprawdzi log.
parek , miałem nadzieję, że bluescreeny będą pojawiać się. Jeżeli pojawiłby się bluescreen, to dane diagnostyczne zostałyby zapisane na dysku. Te dane można byłoby odczytać i na ich podstawie spróbować określić przyczynę problemu. Poczekamy, zobaczymy.
Bez bluescreenów, a co za tym idzie bez danych z c:\windows\minidump można przejrzeć dzienniki zdarzeń. Czyli start >>> uruchom >>> eventvwr >>> pokaż szczegóły błędów występujących najczęściej; oznaczonych na czerwono; na przykład o typie System error lub aplication error. Albo jeżeli sam nie chcesz analizować dzienników zdarzeń, to zgraj pliki dzienników zdarzeń (szczegóły - patrz część “pełne dzienniki zdarzeń” http://www.fixitpc.pl/forum-7/announcem … nformacje/) i wrzuć na jakiś serwis typu sendspace.pl. Tylko to sporo danych, analiza może trochę potrwać.
Jeżeli to stacjonarny PC to go otwórz, zrób zdjęcie środka i wrzuć tu: http://wstaw.org/ na forum daj link do zdjęcia, dzięki niemu dowiemy się jak wygląda sprawa cyrkulacji powietrza w środku i jakiego futrzaka wyhodowałeś w środku :lol: