Wyłączanie (utrata zasilania) komputera PC w idle

Postanowiłem napisać post bo mam dość nietypowy problem i brakuje mi w sumie pomysłu jak go zdiagnozować. Może ktoś coś podpowie :slight_smile:

Mam PC ma około 6 lat, do tej pory 0 problemów, mniej więcej od 6/8 miesięcy sporadycznie komputer się restartuje. Taki objaw na początku pojawiał się raz na 1-3 miesiące, obecnie jest to już 1 raz w miesiącu. Raz jeden zdarzyło się to 2 razy w ciągu jednego dnia.
Do tej pory nigdy nie przytrafiło się gdy używałem komputera, zawsze to było tak że po powrocie chcąc odblokować komputer po prostu logowałem się ponownie jak po restarcie (wszystkie aplikacje był off). Dopóki to się zdarzyło 2/3 razy to myślałem, że może jaka aktualizacja weszła lub zwyczajnie wywalił się - zdarza się.
Jednak ostatnich kilka razy byłem w okolicy komputera, a raz nawet go używałem. Wyłączenie wygląda trochę tak jakby odciąć prąd na ułamek sekundy, ale dotyczy to tylko PCta, cała reszta sprzętu nie zalicza takiego problemu. Oczywiście potem słychać charakterystyczne pstryknięcie przekaźnika w zasilaczu i komputer włącza się ponownie. Ciężko w sumie stwierdzić co jest pierwsze off czy pstryknięcie.

Kolejna zagadka jest taka, że ten restart występuje tylko w idlu, ten jeden przypadek kiedy używałem komputera to było praktycznie 0 obciążenie. Gdy komputer jest obciążony nie dzieją się takie rzeczy.

Podejrzewałem, że może to być zasilacz, jednak po jego wymianie na nowy znów pojawił się restart. W sumie nie mam innych sensowniejszych pomysłów co może być przyczyną co można by jeszcze jakoś sensownie zweryfikować.
Poza zasilaczem do głowy przychodzi mi jedynie płyta główna - tej nie mam już szans wymienić na nową ze względu na wiek PCta. No i nie jest to już opłacalne bo wymiana płyty to wymiana właściwie całego kompa.
Drugi mój trop to problem z utrzymaniem zasilania w instalacji elektrycznej, tutaj albo problem z gniazdkiem ewentualnie z jakąś listwą, ale tak jak wspomniałem inne urządzenia podpięte pod to samo gniazdko i listwę nie przejawiają takich objawów. Jednak mam też z drugiej strony na uwadze, że mogą być mniej wymagające lub wybredne jak chodzi o ewentualne problemy z prądem.

Moja konfiguracja to:
Asus Z270F
i7-6700k (nie był podkręcony i problem występował, obecnie jest podkręcony)
Asus Strix OC RTX 2080 S
Seasonic Prime 650W Gold / teraz 850W Gold
32 GB RAM 2133 HyperX Fury (4 kośći)
2x Dyski NVMe
2x Dyski HDD (3.5 cala 7200 rpm i 2.5 cala 5200 rpm)

PS. Płyta główna bez demontażu wygląda względnie ok, żadnych uszkodzonych kondensatorów lub innych dziwnych objawów.

No i tu się z tobą zgadzam. Oczywiście nie ma sensu kupować przechodzonej 6-cio letniej płyty głównej ale są sklepy na Allegro, które mają nieużywane płyty z chipsetem Intel 100/200. Alternatywą jest zbiórka kasy na nowy sprzęt.

No właśnie tylko że to są najczęściej płyty z chipsetem B co w przypadku mojego setupu jest tylko kastrowaniem - czyli bez sensu totalnie. Nie sprawdzałem, ale w ciemno zgaduję, że będę miał problem na takiej płycie upchnąć 2 dyski NVMe a biorąc pod uwagę ile wszystkiego jest to zastanawiam się ile sekcja zasilania pociągnie w takiej płycie …

Na szybko generalnie ogarnąłem, że taki bieda, ale sensowny upgrade wyniósłby mnie jeszcze 4 700 zł, bo zasilacz musiałbym na pewno zostawić, bo 650W będzie mało.
Wtedy mógłbym włożyć:
i5-13600K
Asus ROG STRIX Z790-F
be quiet! Silent Loop 2 360mm
G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 5600MHz, CL28

Daje mi to około 40% wzrostu wydajności na CPU (bo mój jest podkręcony teraz) więc w sumie biorąc pod uwagę że to jest 7 generacji procesora różnicy to dupy nie urywa.

Z jednej strony wolę wydać 5k niż 20k, z drugiej wolałbym mieć ten PC + za jakiś czas kupić coś naprawdę z czego będę zadowolony.

W razie czego ewentualnie mogłoby zostać przejrzenie płyty głównej, ale biorąc pod uwagę to raczej by musiała być gruntowna rewizja i testy.

Na pewno tylko tyle? Moim zdaniem znacznie więcej.
https://www.cpubenchmark.net/compare/2565vs5008/Intel-i7-6700K-vs-Intel-i5-13600K

@MatewoosH Na pewno bo jest podkręcony i wydajnościowo na poziomie 7700K :slight_smile:

@kramar99 pomysł dobry ale nie przejdzie, bo karta graficzna zajmuje 3 sloty, a potrzebuję jeszcze jeden slot minimum PCIe x8 i na obecnej płycie nie mam już gdzie wpiąć dodatkowej karty, a co dopiero na biznesowych konstrukcjach.

Może wasabi podpowie jak w domu zrobić rewizję lub mycie w izopropanolu.

Jeśli obudowa ma przycisk „RESET” i jest podłączony do płyty głównej to go odłącz, potem jeździć - obserwować. Jeśli można w prosty sposób sprawdzić poprawność działania przycisku power to też to zrób. Przyczyny mogą być prozaiczne, a denerwujące…

1 polubienie

Fajny trop, dzięki.

OK, ale to nadal jest znacznie więcej niż 40% :smiley:
https://www.cpubenchmark.net/compare/5008vs2874/Intel-i5-13600K-vs-Intel-i7-7700K
Inna architektura, ilość rdzeni i pamięci podręcznej. Już pomijam częstotliwość pracy bo ta ma najmniejsze znaczenie w tym porównaniu.
Nawet w kontekście wydajności w grach, w minimalnych kl./s, różnica też będzie większa niż 40%. Zależy w co grasz. Jeśli grasz.

Sam mam 7700 (bez K) w połączeniu z 2060 Super i widzę, że często grafa się nudzi bo procek nie nadąża. Ty masz 2080 Super więc ograniczenie jest ZNACZNE.

Zobacz w Podgladzie zdarzeń, moze coś wskaze.
Otwórz Podgląd zdarzeń.
W Podglądzie zdarzeń wybierz Dzienniki systemu Windows > System z lewego panelu.
Z prawej strony kliknij na link Filtruj bieżący dziennik.
Wpisz 41,1074,6006,6005,6008 do pola poniżej Zawiera/wyklucza identyfikatory zdarzeń…
Kliknij Ok.
Te ID sa powiazane z zamykaniem i otwieraniem. Poszukaj info o identycznych datach, moga sie róznic co do sekund

P.S.

System Idle Process jest związany tylko z CPU.

W Systemie sa jescze niezalezne od CPU procesory

To było pierwsze miejsce gdzie patrzyłem, w przypadku tych niespodziewanych wyłączeń są 3 logi które w sumie mówią o tym, że system wyłączył się niespodziewanie i został uruchomiony bo niewyjaśnionym wyłączeniu.

Error: The previous system shutdown at 2:55:32 PM on ‎5/‎18/‎2024 was unexpected.

Information: The Event log service was started.

Critical: The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

To trzeba było o tym napisac i wstawić plik .evtx lub przynajmniej takie, tego typu.
Nowy dokument tekstowy.txt (2,4 KB)

Zamiast wpisywac taki tekst.

Wtedy bym w to uwierzył.

P.S.
Przypominam
Idlle dotyczy tylko CPU i wcale nie oznacza ze on nic nie robi.
Wprost przeciwnie.
„If programs are using 5% of your CPU, the System Idle Process will be using 95% of your CPU. You can think of it as a simple placeholder/ Microsoft”

Nie rozumiem do czego zmierzasz i w co byś uwierzył.
Dla mnie idle to stan systemu i komputera w którym go zostawiam bez uruchomienia na nim żadnego obciążającego oprogramowania, ani system nie uruchamia jakiś obciążających zadań typu update, albo cleaning, a takie rzeczy nie dzieją się za często i w moim przypadku jeśli chodzi o aktualizacje, nie dzieją się automatycznie.

Skąd wiesz ze system nic nie robi skoro nie jesteś przy nim i nie wpatrujesz sie np. w Menedżer zadań? Taka koparka pracuje własnie wtedy gdy „nikt nie patrzy”
Co do Idle to dla mnie jest to stan procesora i wcale nie oznacza ze on nic wtedy nie robi, wprost przeciwnie.

Co do twojego problemu to napisałes ok. trzydziesto liniową epistołe w której zawarta jest tylko informacja ze:
Masz restarty urzadzenia.
Wymieniłes zasilacz
Podkręciłes procesor.
Obejrzałes mobo
Restarty sa częstsze niż były poprednio.
To wszystko.
Nie piszesz czy częstsze po podkreceniu procesora czy tez nie ma zadnej róznicy.
Nie piszesz czy cokolwiek innego robiłes niż obejrzenie mobo i zmiana zasilacza
Czy wyłaczyłes autouruchamianie i co wtedy widzisz ( bsod czy wyłaczony system)
Czy sprawdzałes Podglad zdarzeń?
Czy szukałes plików dmp?
Czy sprawdziłes dysk systemowy na okolicznosc pojawienia sie pliku DumpStack.log i DumpStack.log.tmp?
Restarty systemu moga miec wiele przyczyn.
Przegrzewanie procesora, karty graficznej. Sprawdzałes stabilnosc temperatur?
Wadliwe sterowniki a szczególnie chipsetu i karty. Robiłeś cos z nimi?
Błędne pliki systemowe. Skanowałes pod względem uszkodzeń?
No i malware. Ogladałes pliki FRST? Skanowałes system jakim bootowalnym skanerem?

Zamiast opisywać jak nastepuje restart, opisz wszystko co robiłes by inni niepotrzebnie sobie głowy nie zawracali zbędnym pisaniem.
P.S.
Cpu i karta graficzna moze czasem z jakiś przyczyn, zażądać czegoś co jest nazywane " spikes of power lub Power Excursion" a oznacza gwałtowne, w czasie milisekundy, zapotrzebowanie na moc przekraczającą nieraz dwukrotnie mozliwosc zasilacza.
Dlatego ten w celu ochrony dokonuje restartu sprzętu.
Ten problem rozwiazuje dopiero zasilacz o specyfikacji ATX 3.
Może tu leży problem. A moze w czyms innym. Na przykład.
Czy rozwazałes taką opcję ze w zwiazku z tym iż restarty są częstsze, te wczesniejsze mogły mieć zwiazek z zasilaczem a te obecne z czymś innym, niepowiazanym z poprzednią przyczyną?
Ja bym z góry nie odrzucał takiej mozliwosci

A Ty zamiast napisać jakich informacji potrzebujesz zrobiłeś to samo bez uprzedniego przeczytania ze zrozumieniem tego epistoła.

Raczej jasnym jest że skoro pytam co jeszcze zrobić po za tym co zrobiłem to, że nie mam innych pomysłów…

Nie mam pojęcia o co Ci chodzi

Pisaliśmy o tym już …

Nie szukałem ba nic mi nazwy nie mówią bo nie siedzę w debugowaniu hardware - dlatego napisałem ten temat. Jakbym umiał sobie poradzić z problemem to wydaje mi się, że nie traciłbym czasu na pisanie wątku, ale może dziwny jestem.

Całość to wykluczenia bo faktycznie tutaj nie napisałem o tym, że zrobiłem formata w między czasie i dołożyłem nowy dysk, który stał się systemowym. Nie obstawiam tutaj uszkodzenia bo na starszym restarty też występowały, tylko starszy teraz nie jest systemowy.

Jak na razie to Ty się tylko zbędnie rozpisałeś, zamiast spytać o konkrety lub zasugerować co konkretnie sprawdzić.

Poza tym celowo nie pisałem wszystkiego po to żeby nikogo nie ukierunkować i żeby nie uznał, że zrobiłem już coś co warto zweryfikować czy zrobiłem to poprawnie. Przykład dziennik zdarzeń, sprawdzałem, ale inaczej niż Ty zaproponowałeś, dlatego sprawdziłem to raz jeszcze.

Ciężko to zweryfikować bo restarty są rzadkie i losowe. Po wymianie zasilacza zrestartował się jak na razie tylko raz i to w przypadku w którym komputer był włączony około 20h - celowo jednorazowo zostawiłem go na noc.
A co do częstotliwości to nie rozumiem o co Ci chodzi. Chyba znów nie przeczytałeś ze zrozumieniem opisu problemu.

15 postów zostało podzielonych na nowy temat: Niepotrzebne wypowiedzi

Niestety pojawiły się ważniejsze rzeczy i dopiero teraz wracam do tematu.

Ehh, napisałem, tylko trzeba byłoby się wczytać w to co napisałem ze zrozumieniem. Ale specjalnie napiszę to prościej - częstotliwość restartów najpierw się zwiększyła następnie podkręciłem procesor co nie wpłynęło na częstotliwość restartów.

Owszem i nie zaprzeczyłem temu, że napisałem o tym dopiero jak o to spytałeś. Natomiast komentarz że pisaliśmy już o tym tyczył się tego, że już o tym wcześniej pisaliśmy i chyba ustaliliśmy fakty w tej sprawie i nie wiem po co trzeci raz o tym wspominałeś.

No popatrz, nie miałem, co za przypadek, nie każdy jest ekspertem od debugowania Windowsa.

A wracając do normalnego poziomu dyskusji - dzięki, wyłączyłem.

Znów niesamowite, nie skojarzyłem rozszerzenia dmp z systemowymi plikami dump po BSOD. Hmmm, może dlatego, że raz w życiu debugowałem Windowsa pod kątem BSOD i zapomniałęm kompletnie o BlueScreenViewer. Z resztą plików nigdy się nie spotkałem - niesamowite, że ktoś kto nie jest ekspertem prosi o pomoc na forum. TRAGEDIA!!!

Zaznaczę od razu że powyższe odpowiedzi są okraszone ironią bo boję się, że tego nie wyłapiesz.

Może gdybym faktycznie zobaczył BSOD to bym przypomniał sobie o BSOD Viewerze. Ale dzięki za przypomnienie, sprawdziłem i żadnych logów nie ma, BlueScreenView też nic nie pokazał, czyli restart nie jest spowodowany BSOD. To z góry by wykreślało podejrzenie softu i sterowników.

xD
Chciałem ogarnąć o co Ci chodzi, ale niestety nie byłem w stanie. Może ktoś inny mi to wytłumaczy już po polsku.

Jak rozumiem podstawowe testy sprzętu wykonane i zakończyły się powodzeniem?
Zacząłbym od MemTest w tym przypadku, a potem przeleciał Victorią dyski, tak na start.

1 polubienie

Pytanie co i jak ewentualnie testować. Po to napisałem bo nie mam pojęcia, to co łatwo przetestować nie wydaje się że może być przyczyną takich objawów.

Jedyne co można powiedzieć, że przetestowałem to zasilacz i dyski twarde ponieważ w między czasie zostały one zmienione (co do dysków to dysk systemowy wleciał nowy, a trzy pozostałe zostały, ale jako dodatkowe) i nie wpłynęło to na restarty w żaden sposób.

Co do RAM no niby można puścić memtesta tylko wydawało mi się, że jeśli byłby problem z RAM to by były bluescreeny, a tych nie ma.

Co do ogólnego testowania sprzętu to całość katowałem z pół godziny OCCT w trybie obciążenia zasilania czyli w sumie to wszystko obciążył CPU, GPU i RAM, błędów nie było testy przeszły bez problemu. Testowałem go ponieważ przy wymianie zasilacza zmieniłem też pastę więc chciałem dobrze przetestować temperatury, a przy okazji nowy zasilacz.
Poza tym komputer często jest obciążony i wtedy nic się nie dzieje. Problem występuje gdy nic na nim nie jest uruchomione i nic na nim nie robię, ewentualnie gdy jest używany w taki biurowy sposób bym powiedział, czyli przeglądarka + ewentualnie jakiś program w tle odpalony typu Illustrator czy Bridge.

Skąd wiem że komputer nie jest obciążony, a stąd, że gdy tylko dochodzi obciążenia CPU albo GPU to wraz ze wzrostem temperatury uruchamiają się dodatkowe wiatraki, które nieźle wyją i nie sposób ich przegapić. A całość reaguje bardzo szybko bo wystarczy odpalić jakąkolwiek mocniejszą grę, albo inaczej obciążyć GPU/CPU i jest to kwestia sekund gdy wiatraki się odpalają.

EDIT:
Ogólnie to biorąc pod uwagę koniec wsparcia dla W10 zastanawiam się poważnie nad małą modernizacją kompa i upgradem po kosztach tak by móc zainstalować w11. Dlatego też zacząłem się zastanawiać czy warto poświęcać czas na debugowanie tego problemu i czy nie lepiej po prostu poświęcić ten czas na upgrade i postawienie systemu na nowym sprzęcie, bo w sumie to mam już nowy mocniejszy zasilacz więc spokojnie mógłbym wrzucić:

• i7-14700K
  • G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 128 GB, 5600MHz, CL28
  • Asus ROG STRIX Z790-F
  • i może też AIO - be quiet! Silent Loop 2 360mm