Wymiana karty graficznej i brak obrazu


(Mlody993) #1

Witam,

z góry chciałem przeprosić jeśli piszę w złym dziale.

Mam problem, posiadam komputer HP XW4300 Workstation który wyposażony jest w słabą grafikę NVIDIA Quadro FX 1400, z tego co się orientuje ma zaledwie 128mb. Chciałem włożyć kartę z podobnego komputera HP Compaq, tam jest karta ATI Radeon X1300 z 256mb jednak po zmianie karty czarny ekran. Wszystkie wentylatory chodzą, ten na karcie graficznej także. Komputer normalnie startuje i działa, jednak monitor nie dostaje żadnego sygnału.

Co zrobić? Zasilacz nie może być słaby, bo w kompie w którym była karta ATI jest zasilacz 365W, ja mam 460W.

Czytałem już sporo, jednak dotychczasowe porady z resetowaniem biosu i próbą wyjęcia RAMu nie pomagają. Co jeszcze można zrobić?

@edit:

Mam możliwość otrzymania od kolegi karty Zotac Geforce GTX 460 AMP 1GB, tylko muszę po nią jechać nie całe 100 km, czy ona będzie u mnie działać, współgra z płytą? Chodzi o to, że nie chcę jechać na próżno. Może ktoś kto się bardziej orientuje będzie w stanie coś powiedzieć.


(JNJN) #2

A jak wyjmiesz kartę jest OK?

Rozumiem, że karta jest sprawna?

Zobacz w biosie jak masz ustawione karty grafiki, najlepiej niech będzie na auto, o ile opcja taka jest lub podobnie lub ustaw na start z karty PCI-E.


(Mlody993) #3

Kartę wkładam do innego komputera (do tego z którego pochodzi) i wszystko działa.

Po wyjęciu karty i odpaleniu kompa piszczy i świeci czerwona dioda z przodu. Po włożeniu starej karty NVIDII wszystko śmiga.

Wiem, że system się ładuje i wszystko działa, tylko brak obrazu. Dlaczego? Mam ustawione wentylatory w biosie na 100% i komputer chuczy głośniej od odkurzacza (wentylator CPU 5000 obrotów max, wentylator obudowy 4000 obrotów max.), po załadowaniu systemu wszystko się wycisza (sterowanie przez SpeedFan) bo mam ustawione CPU 40% i obudowa 60%. Stąd też wiem, że system się ładuje tylko brak obrazu.

W BIOSie jest tylko opcja włączenia lub wyłączenia slotu PCIe Express x16.


(JNJN) #4

To może aktualizacja biosu płyty coś da?

Widać, bios ma problem z kartą ATI?

Warto zrobić tak: wsadzasz kartę ATI, dysk systemowy wypięty z płyty, komp odłączony od zasilania 230V i wyjmij baterię na 10 minut, włóż i zobacz, czy teraz wejdziesz do biosu?


(Semtex) #5

Ale z tego co widzę to te ATI to AGP a nV jest na PCI-E.


(Mlody993) #6

Z baterią próbowałem już zostawić nawet na 2 godziny i nic. Bios ma aktualną ostatnią aktualizacje zainstalowaną.

Poważnie? Nawet się nie zorientowałem. Ale wejścia są takie same, porównywałem dwie karty i to samo.

Czyli obojętnie jaką kartę wezmę to będzie działać tylko musi być na PCI-E tak?

Może ktoś powiedzieć na co są te karty (i która lepsza):

Zotac Geforce GTX 460 AMP 1GB

ATI Sapphire HD 2900 PRO 1GB


(Semtex) #7

To jest bardzo dobra karta, bardzo wydajna, swego czasu miałem Palita 460 Sonic, rewelka była :slight_smile:

Być może ten ATI miał wersję PCI-e, mógłbyś zrobić zdjęcia obu kart, wrzucić gdzieś na hosting i dać link na forum? Byle nie imageshack :expressionless:


(JNJN) #8

http://www.amd.com/us/products/desktop/ … tions.aspx

Karta ATI X1300 występowała w wersji AGP i PCI-E.

https://www.google.pl/search?q=X1300+PC … 32&bih=387

A zrobiłeś dokładnie jak tu napisałem?


(Mlody993) #9

Chcę tak spróbować dzisiaj. Po kolei mam zrobić tak:

  1. Odłączyć zasilanie 230V.

  2. Wyjąć baterię.

  3. Włożyć kartę ATI.

  4. Wypiąć dysk twardy.

  5. Odczekać ~10 minut.

i teraz

  1. Podłączyć 230V.

  2. Włożyć baterię.

  3. Włączyć komputer.

Bez podłączania dysku czy dysk też podłączyć?

@edit:

Mam dokładnie taką kartę:

http://www.ebay.com/itm/ATI-Radeon-X130 … 0457914233

Wygląda, że ona jest PCIe.


(JNJN) #10

Tak

i teraz:

  • dalej dysk wypięty z płyty

  • wkładasz baterię

  • podłączasz 230V

i start i jak będzie OK, wejdziesz do biosu,jak dalej problem, nie pójdzie na tej karcie i trzeba inną.


(Mlody993) #11

A co w przypadku, gdy do biosu wejdę, a później podłączę dysk i znowu nie będzie obrazu ani wejścia do biosu? Wtedy też pozostanie już inna karta?

@edit:

Zabieram się do próby. Za jakieś 30-40 minut dam znać co i jak. :wink: Oby się udało.


(JNJN) #12

Jak wejdziesz do biosu, ustawisz go i zapiszesz save, wyłączysz kompa, podepniesz dysk i znów nie ruszy,czyli jest procedura POST i jest problem, to trzeba z dysku odinstalować wszystko co karta grafiki Nvidia,czyszczenie systemu, restart i tyle i powinien bez problemu zainstalować nową kartę, później trzeba dograć stery ATI.


(Mlody993) #13

No i niestety nie udało się. ;/ Tylko dlaczego karta działa w innym kompie i też jest prawdopodobnie PCIe . ;/

W BIOSie znalazłem przypadkowo teraz jak wszystko na nowo ustawiałem opcję, nie wiem co ona oznacza, ale była wyłączona. Ma coś wspólnego z grafiką. Opcja nazywa się: PCI VGA Palette Snooping: disable .

Nie wiem, może przez to jest tak z grafiką?

Ja biorę teraz moją kartę NVIDIA Quadro bo jadę do rodziców i tam sprawdzę w tym drugim kompie z którego pochodzi karta ATI czy pójdzie na nim karta NVIDIA z mojego kompa.

@edit:

Poza tym ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?


(JNJN) #14

To, że działa na innym nie znaczy, że będzie działać na tym, tak nie raz jest.

Ma być opcja wyłączona.

Trzeba inną kartę i też mogą być problemy, nie ma 100 % pewności, że będzie OK.

I może tak być, że będą działać tylko te, które masz w specyfikacji kompa?

http://h20566.www2.hp.com/portal/site/h … cachetoken


(Mlody993) #15

No i moja karta NVIDIA działa w innym kompie.

Chyba nie będę się bawić, postaram się gdzieś za grosze dostać najlepszy wariant do tego kompa czyli NVIDIA Quadro FX 3400 256mb DDR3.


(Semtex) #16

A tego Zotaca nie planujesz brać? Skoro masz go mieć za koszt paliwa to chyba warto. Co z kartą z Twojego podpisu, nadal aktualna? Może na niej sprawdź :wink:


(Mlody993) #17

Ta karta z podpisu to stacjonarny komp. Ale to chyba nie będzie działać razem? Chyba za nowa karta pod tego staruszka HP… albo?

@edit:

Tego ZOTAC mogę wziąć, ale jak nie będzie działać to po co mi… Chyba, że pojadę tam z kompem i od razu sprawdzę.


(Semtex) #18

Zawsze możesz wymienić GT 240 na GTX 460, IMO, warto :slight_smile:


(Mlody993) #19

Faktycznie. O tym nie pomyślałem. Tylko czy na pewno lepsza jest od mojego Palita?

Chyba się skuszę jednak ją wziąć. Jak nie pójdzie w HP to włożę w drugą stacjonarkę.


(falcon89) #20

GTX 460 jest wydajniejszy prawie trzy razy od GT 240.