przymierzam się do wymiany monitora. Obecnie mam LG 24MP59G ale chcę go oddać córce do kompa do zdalnej nauki (ma 21’’).
Niestety kompletnie się na tym nie znam i nie mam wiedzy by kupić coś dobrego i w miarę niedrogiego.
Przeznaczenie monitora: WoT, gry single typu wiedzmin 2,3 i raczej spokojne gierki typu strategie - nie gram w CS ani inne szybkie tytuły. Bardzo dużo youtube+roblox (drugie dziecko) a ja trochę programuję
Wielkość: raczej 27+ na pewno nie 24’’ ale wstawiony do testów tv 32’’ był odrobinę za duży (i miał za małą rozdzielczość)
Odległość od monitora: 100-110cm
Sprzęt: Ryzen 5 2400g + rx580 8GB + 8GB RAM
Komp chodzi dla dzieciaków około 4h dziennie dla mnie jakieś 6-10h
Pytam bo nie mam pojęcia jaka byłaby optymalna przekątna skorelowana z rozdzielczością i nie wiem czy Hz odświeżania są ważne. Nie wiem też czy wymagam matrycy IPS - nie bawię się grafiką i chyba nie widzę różnicy aż takiej między moim monitorem a córki (TN), a jak widzę to minimalną.
Czy możecie polecić coś ciekawego? Mam 1000PLN, ale jak bedzie coś naprawdę ok to dorzucę 200zł.
IPS ma żywsze kolory, ale za to niższą reakcję, czyli może powstać tzw. ghosting, czyli powidoki. Jest to efekt, który polega na tym, że widać przez jakiś czas pozostałości poprzedniego obrazu.
TN ma kiepskie kolory, ale nie posiada ghostingu.
Dobrym kompromisem jest matryca typu VA.
Odświeżanie monitora jest istotne podczas gier typu CS, Apex itp, czyli dla ciebie jest to rzecz całkiem nieistotna.
Rozdzielczości szukaj min. FullHD, czyli 1920x1080, ew. 2150x1440, ale to będzie drogie już.
75Hz oznacza, że w grach, w animacjach uzyskasz maksymalną wartość 75 klatek na sekundę nawet jeżeli karta będzie generowała ich więcej to i tak zobaczysz ich tylko 75. Musisz sobie odpowiedzieć czy zadowala Cię taka wartość w grach. Ja mam monitor 144Hz ale spokojnie zadowala mnie już 60k/s.
Gram w WoT i Wieśka 2 obecnie na monitorze obsługującym 75Hz. Nic złego nie zauważam i nie widzę jakichś baboli. Więc 75Hz chyba jest wystarczające. Można więc przejść do punktu następnego.
Na TV z FullHD 32’’ wydawało mi się, że jest pikseloza i chyba za blisko ekran był - 100cm. To przekątną też mam z głowy.
Teraz lepiej 27’’ w 16:9 w Full HD czy dorzucić do 29 w ultrapanoramie i WQHD.
27 będzie ciut szerszy i ciut wyższy. 29 ma tą samą wysokość co mój obecny ale jest szerszy o 20cm mniej więcej. Macie jakieś porady i doświadczenia z WQHD?
“21:9 - zapewniam Pana, że w tej kategorii monitorów cokolwiek poniżej 34 cali nie ma sensu. Bo jak się spojrzy na fizyczny rozmiar, a nie na przekątną, to okazuje się, że te monitory mają bardzo niskie matryce i korzystanie z nich jest niezbyt wygodne.” aczkolwiek głównie do gier mogą się sprawdzać.
AOC Q27G2U ale paskudnie smuży ponoć w FIFie np.
VA, QHD, 144Hz, DP, FreeSync 1279 zł, może się pojawić problem z wygaszaniem ekranu w G-Sync. Fix w CRU. Paskudnie smuży np. w FIFIe.
To byłby lepszy wybór od AOC, za niedużo wyższą dopłatą, ale może kiedyś np. na Pepperze pojawi się jakaś promocja:
S27R750QEUX VA, QHD, 144 Hz (120Hz?), DP, FreeSync (po wgraniu aktualizacji), "Jak na matrycę VA czas reakcji bardzo dobry, bez zauważalnego smużenia (przynajmniej w 60 Hz). “sensowne pokrycie kolorów” od 1323 zł
Lub z 4K, ale obawiałbym się o niepotrzebne zupełnie spadki wydajności w grach
Mam takie dwa, obraz naprawdę spoko, kolory jak należy, 75Hz, IPS, z bliska widać piksele, zazwyczaj siedzę około 80-100cm od nich, widzę wszystko wyraźnie i z takiej odległości nie widzę pikseli.
Wcześniej miałem 23" też IPS 60Hz i też 1080p.
W WoT widać ogromną różnicę płynności obrazu po przesiadce, bardzo widoczna zmiana dynamiki, szybkości ruchów itd.
Rykoszety są naprawdę widoczne, czego nie dostrzegałem na 60Hz.
Na twoim radeonie możesz mieć problem z wydajnością w bardziej wymagających grach przy większej niż 1080p rozdzielczości.
Jeszcze sobie tak myślę, czy nie lepiej kupić drugi 24" w IPS FHD ale z wyższym Hz? Wyjdzie trochę taniej, a aż tak bardo mi 24" nie przeszkadzają. Może tutaj coś polecicie?
Dwa monitory to naprawdę świetne rozwiązanie. Na przykład na jednym odpalasz grę a na drugim przeglądasz net. Na jednym monitorze nie bardzo tak da się zrobić. Oczywiście można próbować bawić się w uruchomienie gry w oknie i dzielić ekran jednego monitora na pół ale to nie to samo co dwa monitory.
Bardzo go sobie chwalę. Świetna jakość obrazu i fantastyczne kolory. Na ten moment jest to mój główny monitor. Jednak w krótce przymierzam się do kupna tego monitora:
Jeśli uwierzyłeś w głupotę w rodzaju: Dwa monitory to naprawdę świetne rozwiązanie. Na przykład na jednym odpalasz grę a na drugim przeglądasz net.
to radzę utracić wiarę, albo zaakceptować wywalenie kasy w przysłowiowe błoto. Chyba, że zejdziesz z grami do poziomu pasjansa. Ja używam 2ch monitorów ze względów zawodowych - na jednym muszę mieć coś wyświetlone do czytania, na drugim - rzeczywiście pracuję (czyt. piszę).
Po części prawda.
Odpalam film na jednym monitorze a na 2-gim grę, skupiam się na grze i z filmu nic nie wiem.
Jak sam wiesz jest to jednak wygoda, większy obszar roboczy niż na jednym monitorze.
Tak jako ciekawostkę dodam że składałem jakiś czas temu koledze kompa dla syna, miałem dwa niepotrzebne mi monitory 22" a i tak musieli kupić monitor więc oba młodemu oddałem.
Regularnie go teraz ojciec łapie na tym że na jednym ma e-lekcje a na drugim Fortnite.
Ale ja nie chcę dwóch. Chce jeden porządny. Mam 24 całe od LG i jest ok. Chce go dać córce bo do szkoły zdalnie mały monitor VGA to szkoda oczu. Sobie chce kupić inny. Wiecie jak to jest. 32 całe 4k plamki ips i Hz. Ale potem jak emocje opadną to człowiek myśli czy potrzebuje czy wykorzysta… 24 mi wystarczał 2 lata. Czy 27 w fhd będzie lepszy? Czy muszę wywalsc 1500zl? A może lepiej dać 400 zł i kupić taki jaki mam? To są pytania wlasnie. Gdybym wiedział co zrobić. Miał doświadczenie to bym nie pytał. Ale w ludziach siła. Wspólnie mamy sporą wiedzę.
Im bardziej będzie rozrastał się ten wątek, tym więcej propozycji modeli dostaniesz i tym bardziej się w tym pogubisz. Do twoich zastosowań wziąłbym coś z oferty Della, np. zawężonej tak lub tak.
Wiem o co Ci chodzi. Spokój i obraz. Polecam poleasingowe HP. Zdisplay. z24i. To jest LED i IPS
edit:
Chciałem polecić tani fajny monitor, ale teraz wbiłem na AAAledrogo i ceny kosmiczne za ten model.