Witam chciałbym wymienić obecną płytę Asus H81M-K na ASUS B85M-G.
Czy muszę formatować system? Ponieważ bardzo mi zależy na obecnym dysku i danych których tam mam. Czy jest szansa na obejście tego kroku i wymiane po prostu płyty?
Tak, w przypadku Winsowsa 10 jest duża szansa na obejście reinstalacji systemu. Ale… spotkała mnie już odmowa uruchomienia systemu (chyba raz czy dwa na dwadzieścia) ze starym dyskiem a nową płytą główną.
Teoria mówi, że tak. Zmienia się chipset to i teoretycznie powinien być nowy system. W kompie masz jeden dysk, na którym są dane i wszystko? Czy masz osobno na system osobno na dane?
Ta druga płyta do której podałem link ma ten sam chipset więc wydawało mi się że jeszcze jakoś by to stykło razem ale muszę tutaj zapytać na wszelki wypadek bo nie chce kupić a potem żałować.
Moim skromnym zdaniem mało prawdopodobne, że system z nową płytą główną będzie działał stabilnie o ile pozwoli się uruchomić.
Praktyka jest taka, że przy wymianie tak poważnego elementu komputera, który właściwie jest jego kręgosłupem jak płyta główna trzeba postawić system od nowa.
Jestem też raczej przywiązany do systemu który obecnie posiadam, niestety był on wgrywany w sklepie i po formacie stracił bym go.
Ps. Win10 to nie moja bajka
@emino12 Zakładam, że masz jakiś dokument zakupu na ten komputer? Jest tam wyszczególniony Windows? Tak czy inaczej radzę na wszelki wypadek odczytać klucz Twojego Windowsa, bo może się okazać, że będziesz go musiał aktywować ponownie.
Może obejść się bez reinstalacji systemu, ale tylko może! W przypadku Win 8.1 nie mam doświadczenia. W każdym razie próbować możesz spokojnie. Nowej płyty w ten sposób nie popsujesz, najwyżej komunikat odmówi Ci uruchomienia systemu.