Wymiana procesora/dysku

Witam, chcialbym po latach troche upgradowac lapka. Koniecznie jakis dysk powyzej 700GB SSD. Windows 10 bedzie lepiej chodzil i ogolnie internet zapisywal mi szybciej sciagnanie plikow bo HDD dysk jest wolny. Na tym mi najbardziej zalezy. Czy moge kupic z SATA III ? czy tylko z Sata II ?

ten mi sie widzi.
Ram zmienie sobie bez problemu ale czy jest u mnie mozliwosc wziecia z innego laptopa np procesora i7 zamiast i3 ? paste termo zmienialem ale czy to tak plug and play idzie z kwadratowym procesorem ? czy na mojej plycie glownej pojdzie w ogole i7?

laptop ogolnie G500 ale tam duzo bylo wersji. Everest powinien sprostac technicznym danym. Nie moge znalezc w nim mojej karty AMD bo mam oprocz zintegrowanej jaka Radeona ale ani widu ani slychu o niej…

AHA i jeszcze jedna rzecz ze jak sie da to moge wywalic naped CDROM i zakupic kieszen na ten stary dysk albo nowy podpiac w miejsce CDROMU jesli to jakos pomoze.

plyta

Wymień tylko dysk (nie kupisz dysku SSD SATAII - ale się tym nie masz co przejmować - SATA III jest kompatybilne wstecz).
Co do pamięci i CPU - to powiem tylko że wymiana CPU IMHO fajerwerków nie wprowadzi, ale może zapewnić ci długie wieczory ślęczenia nad tematem: “dlaczego u licha nie działa”.

dysk jest dla mnie wlasnie najwazniejszy. Czyli moge taki jak pokazalem wyzej dysk kupic i wloze go w miejsce obecnego. A obecny bede podlaczal jakos zamiast cd romu - poczytam jaka kieszen jest potrzebna. Procek najwiecej roboty a czytam ze tam i7 wejdzie myslalem ze on zjada takie moje leciwe i3 na sniadanie. Jesli nie to lepiej dla mnie. Ram i dysk to plug and play. Chyba ze SSD 500GB max skoro HDD robilby za magazyn i bylby podpiety rowniez.

a co z grafika jakies pomysly zebym sprawdzil co siedzi tam ?
Karta niby jest …
Diagnostic Log File.pdf (258,7 KB)

W avansie jest dalej dobra cena na te dyski :wink:

chyba oszczedze jednak. Kupie 512GB jakis o dobrych parametrach a w miejsce CDRom wejdzie 1TB HDD na magazyn filmow i muzyki. Skoro procek to dluzsza impreza to nie wymieniam, choc do wszuystkiego mam mega szybki latwy dostep i akurat wolny procesor z innego lapka :wink:

widać że jedziesz po kosztach, bo zarówno silicon power jak i apacer to najtańsze na rynku dyski. Ja bym polecał GoodRAM-a, bo tyle ile wymieniam to uważam że są najbardziej bezawaryjne. Tu masz linka https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-2-5-goodram-cx400-gen-2-512gb-sata3-nand-9626180073

ramu można dołożyć na 8 GB, ale to zwykle większa inwestycja bo oczywiście zwykle producent wkłada 2x2 i trzeba kupować obydwa moduły :slight_smile:

E tam, dawaj Toshibę… znaczy Kioxię:

bardzo dziekuje za odzew Panowie. Tak ja sprawdzam parametry zapsiu i odczytu i pojemnosci dysku i jade pozniej wedlug ceny. Oczywiscie wazniejsze dla mnie bedzie opinia od was bo wole 50 zl dac raz i miec spokoj na lata. Z dwóch polecanych wzialbym KIOXIA ma dobre parametry jesli sie nie psuje itp to nawet taniej niz moj z Allegro zaproponowany :slight_smile:

co do ramu to mam dwie kosci z innego starego laptopa 2x 4 gb 1600mhz i je sobie wloze a te moje 6gb na dwoch kosciach (2+4) podrzuce do staruszka do sprzedazy.

Kieszen do cd rom wysokosci 12,7 mm chyba tak?

sa na 9mm i 12,7mm

Pamiętaj, że dyski SSD różnią się też technologią zastosowanych pamięci: tlc mlc qlc

Najlepiej zmierz stary napęd, jeśli zmieści się wyższy to lepiej, bo nie ograniczy cię w wysokości dysku.

@bachus Akurat wszystkie tu polecone (goodram, kioxia i silicon) to TLC.

Według tej instrukcji (str. 82) możesz zastosować np. Intel I7-3632QM

a tutaj masz porównanie i3-3110M i7-3632QM co tam w środku “siedzi”

właśnie jąwczoraj studiowałem ale podobno nie bedzie dużej roznicy miedzy procesorem ktory mam a tym. Cena tutaj przy nowym idzie juz w +/- 200-300 zl

Po pierwsze należy sprawdzić, czy stary procesor nie jest przypadkiem wlutowany w płytę główną.

A po drugie: chłodzenie CPU może nie wyrabiać, jeśli nie jest dostosowane do obsługi mocniejszego (szybszego) procka.

narazie skupiam sie na dysku i ramach :slight_smile: mam do zrobienia jeszcze pare rzeczy wiec jesli taka impreza z procesorem to narazie sie wstrzymam ztym tematem…

o kurde ale naprawde sie nie znam albo rzeczywiscie uklad graficzny taki sam, tylko rdzenie 2 razy wiecej. Ja w gry nie gram chce neta,muzyke i filmy na telewizorze. - do tego mi potrzebna karta tylko graficzna ale w moim kompie niby siedzi i z filmami sobie radzi.

Teoretycznie wykonalny pomysł z wymianą tego procesora. TDP jest na podobnym poziomie, więc z temperaturami nie powinno być problemu. Procesor jest na 2 zaczepach, a nie wlutowany. Ktoś z odrobiną zacięcia technicznego i doświadczenia powinien sobie poradzić z wymianą.

Całkowicie osobną kwestią jest opłacalność takiego zabiegu. Za taki procesor wydasz 250-400 zł co przewyższy pewnie wartość twojego laptopa, a różnicy tak wielkiej jak przy wymianie dysku nie poczujesz.

dysk wymienie na pewno 200zl. Ram dorzuce tez za 0zl. Kieszen smieszna kasa 20zl w sumie wyjda mnie te rzeczy 220zl. Mam ten i& procesor na wierzchu, jesli rozloze kompa swojego do ramu i wymiany dysku spojrze, paste termo tez mam moze bedzie to tylko przelozenie rzeczywiscie kwadracika i pasta. Jakby pasowaly wejscia to bym z radiatorem przestawil do siebie :slight_smile:

O tych pogrubionych to już można zapomnieć - praktycznie nie istnieją na rynku.

To teraz policz inaczej:
za modernizację dasz pewnie koło 600 zł, na Allegro laptopy wiszą po około 500 zł, jest więc szansa za 450 próbować pchnąć. A za 1600 zł dostaniesz budżetowe laptopy na Athlonach 300U/Ryzenach 2/3200U, które i wydajnoscią procesora nie ustąpią, i układ graficzny lepszy będa miały, i działającą baterię, i 2 lata gwarancji. No i kultura pracy, procek bierze 2x mniej wat. :slight_smile:

To tak tylko celem zwrócenia uwagi na racjonalność inwestycji 600 zł w odpicowanie sprzętu wartego 400-500 zł.

no mi ten rachunek twoj sie nie zapina. Ram za friko, kieszen kosztuje mnie piwko na miescie doslownie. A cala ta wielka modernizacja kompa to kupienie za 2 stowki dysku ssd ? Ja tu po prostu przy okazji ze lezy jakis procesor/ ze mam akurat tasme termo a tego sie uzywa kropelke i lata lezy/ ze mam ramy wyjete z jakiegos kompa - podrasuje sobie mojego staruszka jak mozna a zarobie wlasnie pare stowek za sprzedaz dobrych innych podzespolow :slight_smile: