Cześć.
Od kilku dni mam “problem” z wyskakującymi okienkami w prawym dolnym rogu ekranu. Wygląda to mniej więcej tak:
Reklamy sa różnej maści, głownie związane z grami. Wszelakie blokady mam pozakładane, w Chromie mam blokowanie okienek aktywne. Skąd te pop-upy w takim razie?
Nakładają się rozszerzenia do blokowania i nie blokują.
Wywal nieskuteczne i szkodliwe.
No-Script Suite Lite
Bloker reklam AdGuard
uBlock Origin
Ghostery - to już teraz śledzące malware.
Od wtedy, gdy już nie blokują.
Co do UBO, to może zostać zamiast uBlock Origin Extra, ale też trzeba mieć aktualne listy filtrów.
Co do blokowania skryptów, gdy wiele stron stoi na skryptach - to wylewanie dziecka z kąpielą - w intencji blokowania szkodliwych filtrów - to mija się z celem, bo trzeba by było być specem od skryptów.
Chrome ma wbudowane blokowanie i w tym jest figiel, bo chrome wpuszcza sponsorowane malware. Na tym polega ochrona chrome, żeby zarabiała.
Napiszę tak - w slimjecie musiałem odznaczać ostrzeganie i blokowanie w ustawieniach prywatności, żeby rozszerzenia skutecznie blokowały szpiegostwo i różne malware.
Powiem uczciwie. Tak jak ufam jeszcze Ublock Origin i Adguard (choć AG ostatnio żre mi sporo pamięci), tak nie ufam już tworom pingwina (Nano Adblocker z Nano Defender). Szukam jakiegoś dobrego filtra, który umie wywalić informacje o wykryciu Adblocker na player.pl bez wymogu odblokowania tych wszystkich reklam śmieci.
Na FF55 mam tako: http://prnt.sc/nd2kzs
Na filmy tam nie wchodzę, bo korzystam z vod.
Moje rozszerzenia:
Disable Anti-Adblock
Disconnect
uBlock Origin z aakiller list
W chrome masz resetowanie przeglądarki pod koniec ustawień. Użyj jej. Następnie zostaw ublock Origin jeżeli zostaną wtyczki. Resztę wywal. I sprawdź czy reklamy są nadal. Oczywiście chrome ustaw pod siebie po resecie ustawień