Mam pewien problem ze złożonym przeze mnie niedawno komputerem, dokładnie karta graficzna osiąga nawet 78 stopni podczas rozgrywki, czy jest się o co martwić? Dodam że jest to rtx 2060 Gigabyte z trzema wentylatorami i do tego niestety mała obudowa jaką jest Ibox passion v4, w obudowie pracują 4 wentylatory, czy jeśli podana wyżej temperatura jest za wysoka lepiej będzie spróbować np zdjąć szkło z przedniego panelu ? Czy może dołożyć gdzieś jakiś wentylator? Czy jedyną możliwością będzie zmiana całej obudowy? Proszę o pomoc
Dodam jeszcze że w obudowie zmieszczą się jeszcze 2 wentylatory, według mnie montowane na górze, jeśli to rozwiązałoby problem to gdzie jakie podłączyć ? Mam 1 wolne miejsce na wentylator podłączany na molex i 1 na płycie głównej.
Wyciąg na górze jest wskazany. Podłączyć możesz gdziekolwiek zechcesz - jeśli do płyty, to system będzie mógł sterować prędkością w zależności od temperatury/obciążenie.
Jakie wentylatory najlepiej zamontować? Do góry obudowy, ma wyciągać powietrze, tak?
Czyli 78 stopni to zbyt wysoka temperatura?
Tak, wyciągające.
Co do temperatury to wg mnie wysoka, ale w normie.
Mógłbym prosić o przykład jakiegoś nie najdroższego wentylatora który by się nadał?
Przeprowadzę jeszcze dziś testy bez przedniej szyby i zobaczę czy wyniki mocno się różnią.
Ostatnio proponowałem Ci Sigmy Pro
Bez przedniej szyby różnica jest ponad 10 stopni. Jednak hałas jest po prostu straszny, jest rozwiązanie wymiana obudowy jednak czy znajdę jakąś w dość dobrej cenie ze szkłem oraz dobrą wentylacją ?
Jaki budżet?
Tą kupiłem za 180 zł, myślę że na obudowę jestem w stanie wydać około 300 zł max, bardzo bym chciał mini tower ale widzę że to wtedy ucierpi chłodzenie
Rzuć okiem na SilentiumPC Armis AR5X TG RGB.
Czyli raczej szukać większej obudowy prawda? Mini ATX odpadają przy tak długiej grafice?
70-80 stopni to są normalne temperatury dla karty graficznej.
Na początek spróbowałbym opcji z wentylatorem wyciągającym na górze obudowy:
Dziękuję bardzo!
A może to po prostu wadliwa sztuka karty graficznej? Jest taka możliwość że to powoduje taką temperaturę?
Dodatkowo sprawdziłem benchmark mojego modelu karty w Apex Legends. Temperatura nawet poniżej 60 stopni, proszę bardzo o pomoc, bo wydaje mi się, że 2 wentylatory nie zdziałają aż takich cudów.
Mógłbym prosić o pomoc? :c
Największy problem to ten panel przedni, który skutecznie ogranicza wentylatorom dostęp do chłodnego powietrza. Karta graficzna grzeje się, ale nie jest źle. Możesz oczywiście kombinować z inną obudową, ale wg mnie nie masz powodów do niepokoju.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Gdyby w innych tytułach pojawiały się jeszcze wyższe temperatury zainwestuję w nową obudowę