Wysoka temperatura karty graficznej

Mam pewien problem ze złożonym przeze mnie niedawno komputerem, dokładnie karta graficzna osiąga nawet 78 stopni podczas rozgrywki, czy jest się o co martwić? Dodam że jest to rtx 2060 Gigabyte z trzema wentylatorami i do tego niestety mała obudowa jaką jest Ibox passion v4, w obudowie pracują 4 wentylatory, czy jeśli podana wyżej temperatura jest za wysoka lepiej będzie spróbować np zdjąć szkło z przedniego panelu ? Czy może dołożyć gdzieś jakiś wentylator? Czy jedyną możliwością będzie zmiana całej obudowy? Proszę o pomoc :frowning:

Dodam jeszcze że w obudowie zmieszczą się jeszcze 2 wentylatory, według mnie montowane na górze, jeśli to rozwiązałoby problem to gdzie jakie podłączyć ? Mam 1 wolne miejsce na wentylator podłączany na molex i 1 na płycie głównej.

Wyciąg na górze jest wskazany. Podłączyć możesz gdziekolwiek zechcesz - jeśli do płyty, to system będzie mógł sterować prędkością w zależności od temperatury/obciążenie.

Jakie wentylatory najlepiej zamontować? Do góry obudowy, ma wyciągać powietrze, tak?
Czyli 78 stopni to zbyt wysoka temperatura?

Tak, wyciągające.

Co do temperatury to wg mnie wysoka, ale w normie.

Mógłbym prosić o przykład jakiegoś nie najdroższego wentylatora który by się nadał? :slight_smile:
Przeprowadzę jeszcze dziś testy bez przedniej szyby i zobaczę czy wyniki mocno się różnią.

Ostatnio proponowałem Ci Sigmy Pro :slight_smile:

Bez przedniej szyby różnica jest ponad 10 stopni. Jednak hałas jest po prostu straszny, jest rozwiązanie wymiana obudowy jednak czy znajdę jakąś w dość dobrej cenie ze szkłem oraz dobrą wentylacją ?

Jaki budżet?

Tą kupiłem za 180 zł, myślę że na obudowę jestem w stanie wydać około 300 zł max, bardzo bym chciał mini tower ale widzę że to wtedy ucierpi chłodzenie :confused:

Rzuć okiem na SilentiumPC Armis AR5X TG RGB.

Czyli raczej szukać większej obudowy prawda? Mini ATX odpadają przy tak długiej grafice?

70-80 stopni to są normalne temperatury dla karty graficznej.

Na początek spróbowałbym opcji z wentylatorem wyciągającym na górze obudowy:

Dziękuję bardzo! :smiley:

A może to po prostu wadliwa sztuka karty graficznej? Jest taka możliwość że to powoduje taką temperaturę?

Dodatkowo sprawdziłem benchmark mojego modelu karty w Apex Legends. Temperatura nawet poniżej 60 stopni, proszę bardzo o pomoc, bo wydaje mi się, że 2 wentylatory nie zdziałają aż takich cudów. :confused:

Mógłbym prosić o pomoc? :c

Największy problem to ten panel przedni, który skutecznie ogranicza wentylatorom dostęp do chłodnego powietrza. Karta graficzna grzeje się, ale nie jest źle. Możesz oczywiście kombinować z inną obudową, ale wg mnie nie masz powodów do niepokoju.

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Gdyby w innych tytułach pojawiały się jeszcze wyższe temperatury zainwestuję w nową obudowę :smiley: