Wysoka temperatura karty graficznej

A ja to bym się pobawił krzywą obrotów wentylatorów w tym Gigabyte. Nie wiedzieć czemu, ale Gigabyte bardzo lubi te obroty przykręcać. Masz cztery wentylatory i nie sądzę, że kolejne dwa coś zdziałają na temperatury grafiki. Buda jest dość ciasna i nie spodziewałbym się jakich cudów. Kable mam nadzieję są poukładane jak bozia informatyki przykazała?

Cześć,

Co myślicie o tych budach.

Moim zdaniem lepiej od podanych powyżej obudów prezentuje się ta, w podobnym przedziale cenowym :wink:

Lecz zależy to głównie od tego co zamierzasz włożyć do tej obudowy, chłodzenia wodne itp.

Nie jestem ekspertem lecz na Twoim miejscu wybierałbym między podaną przeze mnie a tą
https://www.x-kom.pl/p/444889-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg4t-rgb-pure-black.html :slight_smile:

Pytanie “Co myślicie o tych budach” jest do wszystkich i do ciebie :wink: (“Ja tak już mam czasami z pytaniami” ).

Największa różnica jest taka, że Regnum nie ma wyjść USB 2.0 na przednim panelu. Dodatkowo jest węższa niż pozostałe budy, więc wejdzie niższe chłodzenie CPU. Co do reszty, to w grę wchodzi wyłącznie wygląd.

Bardzo chętnie poczytam o obudowach bo sam aktualnie stoję przed tym wyborem lecz w trochę wyższym budżetem :confused:

A po co Ci 2.0, skoro masz kompatybilne 3.0?

Kilka tygodni temu kupiłem Aquariusa X70W. Zależało mi na:

• piwnicy dla zasilacza
  • systemie aranżacji kabli
  • sterowaniu prędkością obrotową wentylatorów (najlepiej osobno przód i tył/góra)
  • łatwych w demontażu filtrach p.kurzowych, bez rozbierania połowy obudowy
  • USB 2.0 na przednim panelu i przycisku “reset” (niektóre budy nie mają)
  • szerokości, wysokości, głębokości - czyli krótko mówiąc: przestrzeni
  • możliwości montażu chłodnic AIO w przedniej i górnej* części obudowy

Ile ja się filmów na YT naoglądałem. Ostatecznie padło na X70W. Jestem bardzo zadowolony. Chociaż blachy są dość giętkie. Nie to co pancerny Chieftec Dragon :slight_smile:

(* tu trochę wtopiłem, Aquarius pozwala na instalację chłodnicy 280 na topie tylko w systemie pull - ale mogę z tym żyć :wink: )

Nie mam gdzie podłączyć 3.0 :wink:

A takie jedno pytanie, jeśli chodzi o te dwie obudowy, którą byś wybrał?

Zależy mi na temperaturach, i ile wentylatorów muszę dokupić aby osiągnąć sensowną temperaturę??

Ale w tym wątku wybierana jest buda dla kogo innego, poza tym:

A spokojnie można kupić cuś takiego za dychę.

Rozumiem już dodaję odrębny wątek :slight_smile:

Nie pisałem do Ciebie. Nie zakładaj wątku, bo temat dalej się trzyma. Pytanie tylko czy zakup innej budy ma jakiś sens. Bawiłeś się obrotami wentylatorów jak pisałem?

Owszem. Dlatego napisałem na co ja zwróciłbym uwagę. Autor może mieć inne potrzeby.

Przepraszam LORDEK, przez duży ruch w wątku po prostu ominąłem Twój wpis, mógłbym prosić o jakiś program do ustawienia tych wentylatorów? Kable są dobrze poukładane ( dokładnie tak jak bozia informatyki przykazała)

Tam możesz ustawić sobie własną krzywą wentylatorów. Aby znaleźć optymalne obroty odpal jakąś grę gdzie masz wysokie temperatury i zacznij podkręcać obroty do momentu aż uzyskasz względnie dobre temperatury, a wentylatory nie będą jeszcze wyły jak odrzutowiec.

Dziękuję bardzo, niedługo odpalam i próbuję ustawić, w razie problemów będę się odzywał pod postem :slight_smile:

Silentium. Lubię wspierać polskie marki. Poza tym w be quiet! nie podoba mi się, że zasilacz i dyski są na widoku. Nie dość, że psują efekt wizualny, to w dodatku grzeją wnętrze budy. Ale obie prezentują podobny poziom. Na plus dla be quiet! dłuższa gwarancja.