A takie jedno pytanie, jeśli chodzi o te dwie obudowy, którą byś wybrał?
Zależy mi na temperaturach, i ile wentylatorów muszę dokupić aby osiągnąć sensowną temperaturę??
Ale w tym wątku wybierana jest buda dla kogo innego, poza tym:
A spokojnie można kupić cuś takiego za dychę.
Rozumiem już dodaję odrębny wątek
Nie pisałem do Ciebie. Nie zakładaj wątku, bo temat dalej się trzyma. Pytanie tylko czy zakup innej budy ma jakiś sens. Bawiłeś się obrotami wentylatorów jak pisałem?
Owszem. Dlatego napisałem na co ja zwróciłbym uwagę. Autor może mieć inne potrzeby.
Przepraszam LORDEK, przez duży ruch w wątku po prostu ominąłem Twój wpis, mógłbym prosić o jakiś program do ustawienia tych wentylatorów? Kable są dobrze poukładane ( dokładnie tak jak bozia informatyki przykazała)
Tam możesz ustawić sobie własną krzywą wentylatorów. Aby znaleźć optymalne obroty odpal jakąś grę gdzie masz wysokie temperatury i zacznij podkręcać obroty do momentu aż uzyskasz względnie dobre temperatury, a wentylatory nie będą jeszcze wyły jak odrzutowiec.
Dziękuję bardzo, niedługo odpalam i próbuję ustawić, w razie problemów będę się odzywał pod postem
Silentium. Lubię wspierać polskie marki. Poza tym w be quiet! nie podoba mi się, że zasilacz i dyski są na widoku. Nie dość, że psują efekt wizualny, to w dodatku grzeją wnętrze budy. Ale obie prezentują podobny poziom. Na plus dla be quiet! dłuższa gwarancja.
Z przodu budy masz trzy wentylatory. Przepnij ten najniższy do góry (tj. na top obudowy gdzie masz wolne miejsce na dwa) tak by wyciągał powietrze i zobacz czy to cokolwiek zmieniło - ten i tak wieje głównie na zasilacz w piwnicy, więc zysk dla innych podzespołów z niego jest prawie żaden.
Dzięki bardzo, też jestem bardziej przekonany do Silentium, póki co jeszcze walczę z obecną obudową tak jak polecił LORDEK
Walcz, na zakupy zawsze przyjdzie czas
Mógłbyś podpowiedzieć od jakiego ustawienia zacząć testowanie wentylatorów? Do ilu stopni około trzymać na 0% i na ilu ustawić 100%? Tak na początek aby sprawdzić i pózniej korygować
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, czemu ludzie w internecie wstawiają filmiki gdzie w Apex na dokładnie tej karcie mają maksymalnie 66 stopni bez zabawy wentylatorami, ciągle zastanawiam się że to może moja sztuka jest jednak wadliwa, co o tym sądzisz?
Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego ?
Ludzie wstawiają filmiki, ale czy wiadomo w jakich warunkach pracuje karta? Może mają otwarte obudowy, może nie przeszkadza im szum z wentylatorów pracujących na pełnych obrotach, może mają zimniej w mieszkaniach Sam zauważyłeś, że zdjęcie panelu przedniego ma ogromny wpływ na warunki termiczne w obudowie. Zmiennych jest naprawdę sporo, a temperatury Twojej karty nie są tragiczne. Na Twoim miejscu, jeśli karta nie osiąga 90 stopni, to w ogóle nie zawracałbym sobie tym głowy.
Jakie masz chłodzenie CPU?
Takie chłodzenie procesora, póki co temperatury są bardzo dobre
OK. Czyli można założyć, że gorące powietrze z radiatora CPU opuszcza obudowę i grafika się nim nie “chłodzi”.
Czyli to może być powodem osiągania przez nią wyższych temperatur?
Stawiam na słaby obieg powietrza. Przednie wentylatory nie mogą rozwinąć skrzydeł z “winy” (nieprzepuszczającego) panela przedniego i muszą ssać bokami. Jak to mówią: ten typ tak ma
Dziękuję bardzo, za wszystkie odpowiedzi, (nawet na moje dość głupie pytania)! Będę stale kontrolował temperatury, gdyby przekroczyły dopuszczalną granicę +80-90 stopni wtedy po prostu wymienię obudowę