Wysoka temperatura nieznanego komponentu - SpeedFan

ostatni pokazuje mi się wysoka temperatura 63 stopni tylko że nie wiem czego, jakiego podzespołu.

czy ktoś wie o jaki podzespół chodzi i czym możne być spowodowana taka wysoka temperatura?

Wydaje mi się że to temperatura z płyty głównej ale nie jestem pewny jak mówię źle proszę mnie poporawić

Może być błąd czujnika lub ten czujnik nie istnieje a program błędnie przypisuje mu temperaturę.

Nie przeszkadza ci to że wentylator na procesorze pracuje na 100%? Można to łatwo zmienić.

Podobny temat czego-dotyczy-temperatura-tmpin0-dziwny-odczyt-hwmonitor-t524736.html

A jak to zmienić. i czy są jakieś minusy ze działają na 100 %. szybciej się zepsują czy chodzi o głośność wiatraka?

Chodzi głosniej no i napewno wpływa to na jego czas żywotu

Wejdź do UEFI, następnie Mainboard Settings, Hardware Monitor i zmień CPU Min.Fan Speed na przykład na 0% (min obroty będą w okolicy 1000) i CPU Smart Fan Target na np. 50-55 stopni.

ha próbuje w biosie znaleźć gdzie się ustawia te obroty ale nie mogę.

Może mi ktoś napisać ścieżkę do tych ustawień

płyta główna MSI B75A-G43

w Mainboard Settings mam takie opcje i gdzie mam wejść dalej. mam ustawione polski bios a i tak nie mogę znaleźć gdzie to jest.

Zapewne Stan systemu (lub zmień język na angielski i wtedy pozmieniaj ustawienia).

to będzie temperatura mostka północnego lub jakiegoś komponentu na płycie głównej i nie jest za wysoka

Masz inny bios ale może teraz znajdziesz te opcje u siebie.

Obroty wiatraczka zmienisz

1376382593min.jpg

tam gdzie zaznaczone, zmienisz temperaturę powyżej której ma być na 100% wiatraczek a niżej ustalasz szybkość do tej temperatury.

Powiem Ci że jest znacznie ciszej.

zmieniłem na język angielski i znalazłem ale mam tylko takie funkcje:

CPU Smart Fan Target [disabled] - tutaj mam wybór temperatur

Sys Fan1 Control [auto]

Sys Fan 2 Control [auto]

Brakuje mi CPU min. Fan Speed.

czyli mam gdzie ustawić temperature ale nie mam gdzie ustawić prędkość obrotów CPU

jak robicie screeny z biosa? bo bym wstawił.

To mi wygląda na te dodatkowe wiatraczki a nie ten co jest na CPU a głównie ten jest głośny (przynajmniej u mnie).

Nie jest to screen w biosie w program pod windows (program który MSI udostępnia na swojej stronie).

Jak np. masz komórkę z aparatem to możesz zrobić zdjęcie.

ktoś wie dlaczego nie mam opcji CPU min. Fan Speed. Cały czas będzie mi chodził na 100 %?

Podłącz pendrive i F12.

W Twojej wersji bios może nie być tej opcji np. płyta główna nie pozwala na zmianę tego parametru.