Witam, zamontowałem dzisiaj w moim komputerze płytę glówną i procesor. Otóż problem brzmi następująco: Poczas gry w Battlefielda 4 przez jakieś 20 min. temepratura na procesorze wyniosła 71 stopni. Jest to procesor i5 - 3570k, a na karcie graficznej (Gtx 660 2 GB) aż 85 stopni. Czy to jest dużo jak na tą grę, czy powinny być i tak mniejsze te temperatury? Sprawdzałem za pomocą programu HWMonitor. Dodam, że moje chłodzenie do procesora jest z Zalmana, ma około miesiąca. A co do karty no to głośno chodzi ;d Wie ktoś może czy te temperatury nie są zbyt wysokie?
Przeniesiono z działu System operacyjny Windows 7.
Temperatury trochę wysokie (w szczególności procesora).
Jaką masz obudowę, jak wentylowaną?
No hm… taki duży prostokąt wszędzie na nim są dziurki, inaczej opisać nie umiałbym ;p
Model lub jej zdjęcie.
Bit Fenix Merc
A chłodzenie prawidłowo założone ? prawidłowo przylega? ( chodzi mi o procesor )
No cóż montował mi to informatyk, więc mam nadzieję, że przylega dobrze ;p Dzisiaj pograłem w tego całego BF4 i po 30 minutach temperatury procesora to 60- 67 stopni, a karty 84
Więc 85 stopni na karcie to jest norma? A może mam źle ustawiony BIOS?
CPU FAN 1 & 2 Setting - Automatic mode
Target CPU Temperature - 50/122
Target Fan Speed - lvl 4
Na stronie nvidi piszę że max dla tej karty jest 97 stopni ty masz 84 to trochę dużo hmm jak coś wymyślę to napiszę
– Dodane 13.10.2013 (N) 11:17 –
To spróbuj zresetować bios baterią na płycie głównej
A to możliwe, że przez to iż kartę musiałem podłączyć na samym dole na płycie głównej? Bo tam u góry coś nie działało, i teraz karta tam ma bardzo mało przestrzeni, około 3 cm
No to fakt trochę mało ma tego miejsca a dlaczego nie działało na górze? Co się działo z komputerem ?
Nie wykrywało karty no i jak podłączałem monitor do niej to też nie działał, płyta glówna nowa, móglbym zgłosić reklamacje, ale to raczej odpada… znowu czekałbym ponad tydzień
Masz może jakieś pomysły co do karty? A w Biosie żeby zwiększyć obroty wiatraka w stosunku do temperatury procesora to na ile by było najkorzystniej ustawić? Aktualnie mam 50/ 122
Jeżeli nie działa Ci port pciex to ja bym nie czekał tylko to zgłaszał na reklamacje bo płyta może być nie tylko w tym miejscu uszkodzona a karta najprawdopodobniej grzeje się przez to że ma tak mało miejsca 3 cm to bardzo mało.
– Dodane 13.10.2013 (N) 11:33 –
ewentualnie jeżeli chcesz mieć pewność że to wina małej ilości miejsca włącz komputer bez obudowy i zobacz jakie będą temperatury
Kurcze, masakra ;d
Zdejmowałem już wczoraj i było tak samo.
Czy twoja płyta to ASRock B75 Pro3?
Podłączyłeś kartę do PCI Express 2.0 x16
Jaką masz wersję biosu płyty głównej?
Jaki model?
Jak jest ustawione chłodzenie w komputerze (czy wentylator dmucha w kierunku tyłu obudowy czy w górę), jeśli możesz to zrób zdjęcie, wklej na http://wstaw.org/ i podaj link na forum.
Sorki musiałem wyjść na godzinę. Moja płyta tak to ASRock B75 Pro3, podłączyłem kartę właśnie tam. Wersja biosu to UEFI, model Zalmana to CNPS10X. Wentylator jest ustawiony tak, że dmucha w tył obudowy.
Zaraz pokaże resztę na zdjęciu tylko mam malutkie problemy z wstawieniem w dobrej jakości, sekundka
Po pierwsze to nie jest chyba obudowa o której wcześniej pisałeś
Wentylator na chłodzeniu procesora powinien być z drugiej strony (i dmuchać w kierunku tyłu obudowy, możesz się pokusić o instalację dodatkowego wentylatora na chłodzeniu).
Zalecałbym zamontowanie na tyle obudowy wentylatora wydmuchującego ciepłe powietrze (niestety jest tam miejsce na bardzo mały wentylator).
Poukładaj trochę okablowanie, nadmiar schowaj pod napęd optyczny.
Czy z przodu jest jakiś wentylator.
– Dodane 13.10.2013 (N) 14:02 –
Problem z działaniem karty graficznej w pierwszym porcie PCI-E x16 może rozwiązać aktualizacja biosu (ewentualna aktualizacje biosu przeprowadzasz na własną odpowiedzialność).
Co do obudowy to no nie ta sama, nie mogłem tej mojej znaleźć podałem troszkę inną sorki ^^
Czyli po prostu wystarczy odpiąć wiatrak i go przełożyć na drugą stronę?
A aktualizację trudno przeprowadzić? Chyba jednak jej się nie czepie, gdyż nie wiem jak to zrobić ;p
Z przodu niestety nie ma żadnego went.
A czy ustawienia w biosie mam dobre?
CPU FAN 1 & 2 Setting - Automatic mode
Target CPU Temperature - 50/122
Target Fan Speed - lvl 4
Tak, standardem jest to że wentylator mocuje się przed chłodzeniem (patrząc po kierunku przepływu powietrza).
Trochę trudniej będzie zdjąć wentylator niż go ponownie założyć z drugiej strony (jest dość mało miejsca).
Instrukcja http://www.asrock.com/support/BIOSUI.asp?cat=BIOS7
Ustawienia są w porządku.
Problemem nadal pozostanie słabe odprowadzanie ciepłego powietrza z tyłu obudowy (po pierwsze brak wentylatora i niestety możliwość instalacji tylko małego wentylatora).
Uf, jakoś po paru brzydkich słowach dało radę. Drogie jest dokupienie wentylatora żeby było lepsze odprowadzanie ciepłego powietrza i ten mały wentylatorek dla karty? Mógłbyś zaproponować jakieś fajne te dwie rzeczy?
– Dodane 13.10.2013 (N) 16:55 –
Dzięki falcon, jak zmieniłem stronę temu wiatraczkowi to faktycznie teraz jest lepiej o jakieś 10 stopni. Przy grze w BF4 max to 58 stopni, więc już jest w porządku Tylko no jeszcze ta karta została. Mógłbyś mi objaśnić jak zrobić aktualizację biosu? Może wtedy wszystko byłoby w porządku. Jak uznam to za zbyt wymagającą pracę to dam sobie spokój.