Wysokie temperatury procesora i7 10700kf

Witam
Mój procesor osiąga bardzo duże temperatury podczas pracy i bez niej i nie wiem o co chodzi. Zrobiłem format komputera z myślą że jakiś program to powoduje lecz to nie przyniosło skutku.
Mój procesor: i7 10700 kf
Moje chłodzenie:Arctic Freezer 34 eSports Duo
Płyta główna MSI MPG Z490 Gaming Plus
Obudowa: SilentiumPC Signum SG1 TG
Chłodzenie mam podkręcone na maxa

Źle zamontowane chłodzenie. Folia zabezpieczająca zdjęta? Pasta dana?

Komputer montował mi znajomy informatyk (Montował już wiele komputerów więc wątpię że coś źle zrobił ale kto wie) Folia zdjęta jest na pewno reszta nie wiem. Jest jakiś sposób na sprawdzenie tego bez rozkręcania chłodzenia?

Najprościej poproś znajomego, który składał ten komputer, żeby to sprawdził i poprawił. Wygląda ewidentnie na jakiś problem ze stykiem chłodzenia.

Obudowa ma dodatkowe wentylatory? Jaka karta graficzna? Czy znajomy informatyk robił też OC procka w Bios?

Obudowa ma 1 wentylator z tyłu i 1 wentylator z przodu.
Karta graficzna: GTX 1060 6gb
OC nie było robione.
Z tym poproszeniem znajomego może być problem bo aktualnie ma mega mało czasu, czy dałoby rade żebym sam to zrobił? Coś tam ogarniam w te tematy i mniej więcej wiem jak to zrobić przynajmniej tak mi się wydaje

A uruchom komputer ze zdjętym panelem bocznym i podaj temperatury?

Jeżeli nigdy nie ruszałej procka, to wiesz… to akurat delikatne - łączenie z płytą na piny, pogniesz, dostanie się coś i sprzęt usmażony.

Jak znajomy nie ma czasu to lepiej nie ruszaj. Ewentualnie idź do lokalnego serwisu komputerowego i zapytaj ile biora za przeczyszczenie kompa, przedmuchanie i wymianę pasty pod procesorem. Bo jak cos uszkodzisz to wiecej stracisz niz te nawet stówe na serwis.

BIOS przywrócić do domyślnych lub z ręki ustawić na sztywno napięcie procesora na standardowe.

Bez paniki. Wymiana pasty pod procesorem nie jest aż tak skomplikowana. Jeżeli masz jakieś zdolności manualne i potrafisz posługiwać się śrubokrętem to zachowując ostrożność bez problemu sobie poradzisz. Roboty na jakieś 30-40 min. Dla pewności wygugluj sobie jak to zrobić. Ja też złożyłem trochę komputerów i gdy synowi składałem zestaw nie ustrzegłem się banalnego błędu, bo okazało się, że… nie zdjąłem folii(wszyscy popełniamy błędy)!!! Po wymianie pasty(Thermal Grizzly) nawet przy pełnym obciążeniu temperatury procesora nie przekraczają 60 stopni, a przy normalnym graniu utrzymują się na poziomie 35-45 stopni.

Ale ja tu nic nie widzę. Temperatury są OK. Te 100 MAX bez gry są chwilowe gdy procesor wchodzi w Turbo. Sciagnil TrotlleStop i pokaż dane z Log File podczas pracy z właczony Turbo i wyłaczonym. Te tabelki twoje o niczym nie mówią.

A jak chesz mniejsze to zmien taktowanie w TrotlleStop

Pobrałem ten program i uruchomiłem i wyskoczyło takie cośimage
Kliknąć ok? Na pewno jest to bezpieczne?

Tak Nie przejmuj się. To kosta wszystko TAK

image
image
W grze league of legends testowałem

Chodzi o to że możesz wayłaczyć np Trurbo na stałe ale Wyłaczasz/ SAVE Właczasz/SAVE o to tu chodzi. Wrasie czego wchodzisz w Kropkę gdzie nic nie znieniałes i dalesz SAVE - i wracasz dos tanu początkowego. Nie bój się. NIE MOŻNA SIE BAĆ, STRACH ZABIAJA DUSZE!

Zabacz na górze przy 1. na jakie taktowanie ci wchodzi - 4698 - musi się wtedy grzać. Wszysto masz OK. A jak gra nie wymaga takiego taktowania i wyłacz przy nie TURBO. Te procesory sie grzeją, ale nie mart się one maja thottling to sie nie spala. Wsysko masz OK. A z Log File masz kolejne temperaturu podgczas grania. Ten plik tworzy się codziennie w katalogi. Przyjemnego grania :smiley:
Poczytaj se o tym programie co można tam ustawić i jakie są wtedy efekty

No ale jak bym chciał grać w jakieś bardziej wymagające gry to wtedy co? Bo wtedy turbo i te wszystkie rzeczy mi się przydadzą żeby dobić do tych 60 FPS. Dodam że gdy dotykam radiatora to on jest tylko lekko ciepły nie wiem czy to dobrze czy źle.

Trzeba troszę pograć z 15 min i wtedy dotnąć bo on sę pomału nagrzewa - to nie laptop. Jak będzie chłodny to jest albo niedokręcony albo coś nie tak z pastą. Ale w tym to ci na odległość już nie pomogę.

image
ze zdjętym panelem bocznym takie są temperatury.
Wiem jak delikatne są podzespoły i jeżeli bym musiał jedynie zamontować chłodzenie to mógłbym to zrobić gorzej z okablowaniem bo w to bym się wolał nie bawić. Pytanie czy musiałbym jedynie wymienić pastę i dobrze zamontować chłodzenie czy coś jeszcze?

Trzeba kupić pastę - najlepiej MX-4 do tego benzyne ekrakcyja albo alkocho cheby przemyć po starej. Jak tego nigdy nie robiłeś do nie wiem. Zebys czasami nie wyrwała procesora i powygianała nużki. Może jest słaba pasta. Nie wiem. Musiał bym rozebrac. To wszysko trzeba obejżyć na miejscu, tak się nie da.