to jest inny problem. Wystarczy, żeby user “polecający google”, zadał sobie trud i podał link do wyników wyszukiwania, co niestety jest dużym problemem. :roll:
Pomijam, że ten zapis
jest nagminnie ignorowany. Tak więc dodanie wyszukiwarki zmieni coś ?? Z doświadczenia wiem, że nie.
Forumowa szukajka nie jest wcale taka zła, trzeba umieć z niej korzystać. Może nie zawsze trafimy na to, co chcemy ale po wpisaniu frazy “jaki antywirus” na pewno znajdziemy dobry wynik, a mimo to takie tematy się wciąż pojawiają.
Wyszukiwarka google nie potrzebna - dlatego, że dużo nie da…
Pamiętajmy o tym, że trwają prace nad nową wersją forum …nie wiemy jak tam zaimplementowana szukajka będzie się sprawowała.
W tej wersji raczej szkoda kombinować - co więcej, uwżam że i tak jak ktoś chce użyć googla to to zrobi …a jak ktoś ma uraz do szukajki czy dwie lewe ręce, to i tak nic nie pomoże
ale może przeczyta to jakiś admin i pomyślą nad zaimplementowaniem tego w nowej wersji … :>
bo osobiście uważam że za pomocą googla jest znacznie łatwiej przeszukiwać zasoby forum .
tak tylko wiesz nie każdy wie że tak można …
pozatym czasem zdaży się żę user nawet szuka z forumowej szukajki ale i tak nic nie znajduje … a gdy założy temat zaraz mu wszyscy mówia “szukaaaaaj” ;]
i taki osobnik jest w kropce bo … przeciesz szukał … :?
Szukajka phpBB jest generalnie lipna. Pomysł moim zdaniem jest wart realizacji - ma to wiele pozytywnych aspektów: poprawi jakość wyników i może podnieść page rank forum.
Oczywiście za. Nie korzystam z wyszukiwarek na forach, bo przy ich pomocy po prostu nie da się nic znaleźć, są strasznie upośledzone - dlatego strasznie denerwuje mnie tekst “Opcja szukaj!”.
Szukajki na forach phpBB w ogóle nie powinno być, dopóki ktoś jej nie “naprawi”.
Jednak samo zaglądnięcie to nie wszystko. Liczy się również szybkość indeksowania danych, którą można ustawić w narzędziach webmasterów.
Na swojej stronie zaimplementowałem takową wyszukiwarkę, tyle że wraz z reklamami adsense. Z rezultatów jestem zadowolony, bo wiem przez co przechodziłem, gdy próbowałem napisać w miarę dobrą szukajkę (tysiące algorytmów, z reguły należało mieszać inne języki programowania), a i tak nie działało to zbyt szybko.