Wywalanie (wyłączanie się) USB

Może czas pogadać z rodzicami o sprawdzeniu elektryki w domu, bo ewidentnie są przebicia i masz efekt tego np. na twoim sprzęcie.

A może to go uszkodzić? Zastanawiam się tylko czemu mój brat nie ma takich problemów, mimo, że stale mieszka w domu rodzinnym to nigdy nie miał takich problemów.

W najgorszym przypadku może Cię popieścić. Jak masz słabe serce (a wielu ludzi o tym nie wie), może skończyć się tragicznie. Wizyta elektryka nie jest droga. A wyeliminujesz wpływ sieci na sprzęt.

Pogadaj z rodzicami.

Komputera tykam się jedynie jak go chcę rozebrać, zwykle jak nie używam jest całkowicie odłączony od prądu, więc raczej nic mi nie grozi, natomiast, czy przez to jakoś płyta/karta może ucierpieć?

Jak ważniejszy jest dla Ciebie sprzęt niż zdrowie, to ja nie mam nic do dodania.

Tak, sprzęt może ucierpieć. Przebicia są tak samo szkodliwe dla ludzi, jak i dla elektroniki.

1 polubienie

No, ale mówię, nic innego nie ma takich problemów tylko ten komputer. Zwykle jest odłączony całkowicie od sieci, gdy jest wyłączony i go nie używam, także tutaj zdrowie nie ma nic do gadania. Zawsze odłączam ten komputer bo nie wiadomo, czy nie wypadnie mi coś i będę musiał wracać do domu. A ucierpieć może w jakim sensie?

A jak Ci napiszę, że nic się nie stanie, to potem do kogo będziesz miał pretensje?

Masz, czytaj:

1 polubienie

@anon41799040 niepotrzebnie sie produkujesz chłop kompletnie olewa temat bezpieczeństwa własnego i bezpieczeństwa sprzętu a wystarczyłaby wizyta kogoś kto zna się na elektryce i zmostkowanie minusa z bolcem i miałby z głowy wszystkie problemy

Ale jedno jest pewne, to nie jest przebicie tylko brak uziemienia. Sprawdziłem komputer u kuzyna, nie wywala.

Braku uziemienia nie naprawisz bijąc pianę w internecie.

Domyślam się przecież to, ale zwykły brak zmostkowania/uziemienia przecież mi sprzętu nie zniszczy.

Skoro do takich wniosków doszedłeś, to czas zamknąć temat. Nic nowego się nie dowiesz.

Udało mi się zaobserwować kiedy wywala to USB. Świeżo po podłączeniu prądu i włączeniu PC wywala najczęściej, gdy jest ładunek na obudowie, po dłuższej chwili, gdy ładunek już się rozładuje i neonówka przestaje świecić już nie wywala.

I co w związku z tym?

Oczekujesz zdalnej analizy instalacji elektrycznej, zasilacza i inspekcji /elektronika/ płyty głównej komputera na podstawie zdawkowych informacji o objawach, które mogą być objawami WSZYSTKIEGO.

Masz określony kierunek to udaj się do fachowców na miejscu - tutaj nic więcej nie da się powiedzieć.

Przebicie, brak uziemienia? Nie lubię zabaw z prądem także zawsze wolę zapytać, niż samemu szukać, bo w Internecie jest wielu fachowców od siedmiu boleści. Dobra, widzę, że nie lubicie tylu pytań, dziwi mnie tylko fakt, że jestem akurat bardzo rzadkim przypadkiem, gdyż praktycznie nie ma takich tematów w sieci, no ale mniejsza.
Dzięki za wszelką pomoc.

Nie pytaj więc nas, zrozum, najgorszy (niemal) partacz sprawdzi to na miejscu lepiej niż my. Od nas dostałeś rady, że masz albo przebicie albo problem z uziemieniem, i że potencjalnie może być to groźne i dla sprzętu dla Ciebie.

Per analogia, jak coś w kompie padnie, to najlepszą metoda weryfikacji jest przekładanka klocków z drugim sprawnym modelem, tyle w temacie. :slight_smile:

Pytania bardzo lubimy. Ale nie lubimy kopać się z koniem.

Generalnie źle zrobiona instalacja elektryczna w domu jest niebezpieczna dla życia ludzi przebywających w tym domu, jak i dla sprzętu znajdującego się w tym domu.

Wiesz dlaczego nie ma takich tematów w sieci ? bo niemal każdy wie jak istotne jest uziemienie instalacji elektrycznej tylko ty nie dajesz się przekonać i próbujesz to generalizować zwalać wine na zasilacz płytę główną dysk obudowe i bóg wie co tam jeszcze

Dobra, jeszcze jedno pytanie, tak już z ciekawości. Mam dwie ładowarki od IPhone, identyczne parametry, obie oryginalne, niczym się nie różnią i na jednej wywala a na drugiej wcale. Dlaczego tak jest?