Jak się litery zlepiają…
Dobrze kombinują. Jak się ktoś doczepi to powiedzą, że to “China export”
Nie pamiętam czy to była ta, czy inna wypowiedź, ale możesz przejrzeć cały wątek - może gdzieś jest rozwinięty temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7851166#7851166
A x-kom sprawdzi każdy komputer?
Można u nich zamówić dowolną konfigurację, już złożoną.
koszt badania to przynajmniej kilka tysięcy (pewnie więcej w akredytowanym laboratorium).
No i oczywiście przechowują dokumentację techniczną i deklaracje zgodności
10 lat od momentu wprowadzenia urządzenia na rynek. (DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2014/30/UE z dnia 26 lutego 2014 r.) [EMC]
Zgadza się, ale trochę odbiega to od rynku PC, sprawa dotyczy generatora przebiegu.
Taki sprzęt nie jest składany z gotowych komponentów z których każdy ma CE.
[tak, fakt że podzespoły posiadają CE nie oznacza od razu że całe urządzenie będzie zgodne z odpowiednimi dyrektywami, ale w przypadku PC szansa że nie będzie jest minimalna]
Gdzieś już to widziałem, dość sceptycznie podchodzę do stron pod którymi nikt się nie podpisuje, a jedyny kontakt można mieć z “webmasterem”.
Poszukam jeszcze na stronach UE (o ile uda mi się przebić przez tą ścianę tekstu), czy jest coś więcej na temat “china export”.
@anon42271672 - pytaj o to u źródła, w X-KOM-mie Ciekawy jestem co odpowiedzą
ps. Dyrektywa to nie Rozporządzenie. Dyrektywa mówi państwom, jakie powinny wdrożyć w swoich systemach prawnych zapisy W Polsce to będzie Ustawa z dnia 13 kwietnia 2007 r. o kompatybilności elektromagnetycznej
Ale jak w dyrektywie jest jasno wpisane 10 lat, to wydaje mi się że identycznie będzie to implementowane na poziomie krajowym (choć oczywiście należy to sprawdzić u źródła), dziękuję za link.