Zabezpieczenie hasłem dysku zewnętrznego WD

Witam, chciałabym zabezpieczyć hasłem dysk przenośny WD.

WD posiada program do tego, jednak po zainstalowaniu nie mogę otworzyć dysku na tv lub innym komputerze (tam gdzie nie ma wgranego programu WD).

Czy znacie jakiś program, który pozwoli mi na zablokowanie dostępu i możliwość otwierania dysku, po wpisaniu hasła, na każdym urządzeniu?

Dzięki za pomoc.

BitLocker

TrueCrypta

czy po wgraniu któregoś z nich bez problemu będzie można otwierać dysk na tv?

Nie…

no to żaden mnie nie satysfakcjonuje. potrzebuję takiego, który daje tą możliwość zablokowania dostępu hasłem, ale nie przeszkadza w otwieraniu na każdym urządzeniu

Możesz przecież w każdej chwili przed podłączaniem do TV wyłączyć zabezpieczenie a potem ponownie włączyć - masz to opisane w instrukcji tego programu od WD

ale ja szukam uniwersalnego programu, a nie takiego który przed użyciem na innym urządzeniu będę musiała wyłączać. mija się z celem

Niestety taki program nie istnieje. Mijałby się celem Madame. Dysk zabezpieczony hasłem pozostaje “martwy” jeśli w podłączanym TV lub innym medium nie ma możliwości wpisania hasła. Wszak logika na to wskazuje.

jeśli nie istnieje taki program, to zamykam temat.

Dosłownie uniwersalnego, takiego które jest niezależne od systemu operacyjnego, bo przecież na komputerach mamy windows w różnych wersjach, ale znajdziemy też maszyny z osx czy linuxem w wielu wariantach. Poza tym mamy też systemy wbudowane (tutaj TV), a więc zapewne inną architekturę CPU (ARM?).

Czy istnieje takie oprogramowanie? Najprawdopodobniej nie, jest to bardzo trudne do zrealizowania ze względu na mnogość systemów na różnych urządzeniach.

Rozwiązanie problemu jest jednak bardzo proste… zamiast szukać nieistniejących programów wystarczy pobrać veracrypt portable i wrzucić na dysk, a następnie utworzyć sobie na nim zaszyfrowany kontener.

W TV nie zadziała, ale na wielu komputerach tak.