Chodzi o to, że portable firefoxa nie moge instalowac bo mam wersje instalacyjną firefoxa i nie moge nic odinstalowac bo to nie robie sobie tylko komus. A ten ktos chce zeby filmiki dzialaly na tym firefox normalnie.
Pomoze mi ktos ?
U mnie w firefox ustawienia wyglądają tak:
wystarczy zamknąć firefoxa otwartego z program files - niestety takie ograniczenie wersji portable by otworzyć czysty profil nie zależny od tego na komputerze.
Co do Onetu podobno pomaga zalogowanie na konto - informacja z strony Mozilla (forum polskiej społeczności).
Dziwnie jest dla mnie, że na palemoon Atom filmiki na onecie i inne filmiki mi działają bardzo dobrze i płynnie. A na firefox niechcą mi działać.
A jak to konto założyć bez utraty danych i zapisanych zakładek ?
Widać z drugiego screna, że u Ciebie zawsze firefox jest uruchamiany w trybie prywatnym, a to znaczy, że FF nie zapisuje ciasteczek, to oznacza, że cache nie ładuje się do bufora. A cache wtyczki adobe flash playera i cache firefoxa ładowany podczas filmów, to warunek. Dopóki system nie załaduje, znaczy filn nie zbuforuje, to masz szlaban na wiele filmów.
Można mieć i 5 różnych firefoxów, albo jeden firefox w pięciu profilach ustawień. Tajemnica jest w profilach - a w Pomoc, informacje dla pomocy technicznej, jest about profiles. Klika się i masz panel tworzenia nowych profilów, na których możesz próbować innych dodatków, innych ustawień. Trzeba trochę o tym poczytać.
U Ciebie tryb prywatny zatapia wideo. Na palemoon nie masz ustawionego trybu prywatnego na stałe, to masz filmy, choć to na firefoxie 26.
A czy możesz mi napisać jak to w Firefox moim prawidłowo ustawić? Tak krok po kroku żebym wiedział jak to zrobić? Żeby te filmy na Firefox zaczęły działać. Żeby ff zapisywal mi ciastka i nie lądował cache do bufora Tak jak mi piszesz .
Źle myślisz. Firefox ma ładować cache, bo to oznacza ładowanie treści, a więc i filmów.
Masz ustawić, że przy każdym zamknięciu programu, firefox czyścił pamięć podręczną i cache.
Twój obrazek:
A ustawienia czyszczenia, to potrzebne odptaszkowane:
Czyli nie mogę mieć ustawionej opcji będę używał ustawień użytkownika bo wtedy mam nie aktywne pola Historia przeglądanych stron. To na jakie tę opcję ustawić ?
No i jak ustawić żeby mi FF mi zapisywał ciasteczka, a cache wtyczki adobe flash playera i cache firefoxa żeby był ładowany podczas filmów ? Jak to po ustawiać ? bo dalej nie wiem.
Ja Ci nie pomogę. W Twoim trybie prywatnym, te opcje historii przeglądanych stron są niedostępne, bo tryb prywatny wyłącza historię.
“będę używał ustawień użytkownika” jest niezbędne, żeby dostać się do innych ustawień, w tym czyszczenie przeglądarki podczas zamykania tak, żeby nie tracić ciasteczek, zalogowań i ustawień stron.
Chciałeś tryb prywatny i upierasz się przy tej prywatnej kupie, to Twoja sprawa, ale tym samym zgodziłeś się na ograniczenia związane z trybem prywatnym. Ja tam nie będę z google wyciągał wyjaśnień, skoro możesz sam poczytać. To nie pierwszy rok pomagam w sprawie ustawień oszczędnościowych, bo stary sprzęt tak ma. Ale uparłeś się przy kupie i chcesz kwiatków.
Widzę, że tyle naprodukowałem się, a nic nie ustawiłeś, bo masz wyszarzone pola historii przeglądania. Na tym polega histeria, że wydziwiasz coś.
Szkoda wszystkich, którzy chcieli pomóc w temacie.
Jak to chciałem tryb prywatny ? O jakiej kupię do mnie piszesz ? Te pola co tam widzisz wyszazone sa nie aktywne i w żaden sposób nie mogę tam zaznaczyć histori Ani nic. Czyli rozumiem że filmiki już mi nie pójdą na tym Firefoksie? I nie chce mieć trybu prywatnego. Skąd taki pomysł, że się upieram przy tym? Jak ten tryb prywatny wyłączyć? Od razu Ci powiem, że u mnie na xp niema Windows media Player .
Czekaj. Odznacz ten tryb prywatny. Wyświetli się monit o ponowne uruchomienie firefoxa. Potem zobaczysz w opcjach prywatność, że te pola historii są aktywne. A po co Ci one?
Żeby te pola zaznaczyć Tak jak mi piszesz żeby filmy zaczęły działać mi. No chyba że się nic nie da z tym zrobić?
Na Twoim własnym obrazku zakreśliłem czerwonym kółkiem, gdzie masz zaptaszkowany tryb prywatny. Odznaczysz, to nie masz szykan z filmami. A co do historii przeglądania i innych Twoich potrzeb - to całkowicie Twoja ścierka.
Zaznaczaj, odznaczaj, sprawdzaj, czy potrzebujesz. Firefox jest tak prosty, aż głupi, że pozwala na wiele ustawień.
Nie zrozumiałeś, że zaznaczanie balastu do usunięcia podczas zamykania firefoxa, to tylko była propozycja oszczędnościowych ustawień, żeby firefoxa w folderach ustawień nie zrobiła się krowa z zapchanym cache przeglądarki.
Równie dobrze możesz przestawić by cache miało 128-256 MB:
about:preferences#advanced
I zmień liczbę jaką tam widać (bez ustawienia to chyba może GB zajmować jak nie masz czyszczenia).
Bogdan czy moglbys mi jeszcze napisac co to mógłbym przeznaczać albo co ustawić w Firefox, zeby zrzucić ten zbędny balast ? Żebym miał oszczędnie ustawionego Firefoxa?
Nie czytasz?
W czerwonych kółkach odznacz. Zaznacz czyszczenie i masz w poście obrazek z ustawień, co ma być czyszczone.
Przepraszam, że tak się dopytuje jakbym był głupkiem. Ale wolę jednak wiedzieć i się upewnić ma sto procent. Obrazek ustawienia czyszczenia to jest to, tak?
https://forum.dobreprogramy.pl/uploads/default/original/3X/4/6/460d0d4dbad1a8d36e6c74f2f637602303667135.png
Dokładnie.
Zachowasz zalogowania i ustawienia stron.
Jeszcze jedno pytanie. Tak trochę zawracam głowę, Bo wcześniej pisałem o tym, że mam wersje Firefox 52.02 ESR, a teraz zauważyłem, źe firefox zaaktualizował się mi do najnowszej wersji 54.01
A to dlatego, że zainstalował mi się dodatek primetime. Czy to dobrze ? czy powinienem używać innej wersji FF - w sensie starszej wersji ? jak coś to proszę o linka do takiej. I czy wtedy też nie namiesza mi się w systemie czy w samej przeglądarce FF jak na nowszą wersje FF zainstaluje starszą ?
Teraz piszesz z innego komputera, z innego systemu.
Ale obojętnie, czy zainstalujesz FF 49, FF 52, czy FF54 - to jak masz ustawione aktualizacje przeglądarki, to zawsze w tle firefox zaktualizuje się. Wystarczy, że zainstaluje się maintenance service. Potem nie ma co wydziwiać. Dodatki, które były obsługiwane przez starsze wersje - to tylko historia, czyli niedostępne.
Bogdan_G Nadal mam wersje firefox esr 52.2.1(32 bity) na windows XP i zrobiłem wszystko dokładnie tak jak mi powiedziałeś i filmy na firefox nie idą teraz wcale. Niema ani obrazu, ani dźwięku. Ustawienia moje:
- http://imgur.com/a/bk1EG
-
http://imgur.com/a/kIHqf
Czy mozesz mi pomóc ?