Przecież to jest oczywiste, jutro będzie 00 stopni celcjusza :lol:
0 * 2 = 00 ~ banał
Przecież to jest oczywiste, jutro będzie 00 stopni celcjusza :lol:
0 * 2 = 00 ~ banał
mozna tez przeliczyc na kelwiny i farenhaity
0* C = 32* F
32/2=16
16*F = -8,8888888888888889* C
Proste :mrgreen:
Złączono Posta : 20.02.2007 (Wto) 14:28
To może ja coś teraz zadam:
Zagadka Einsteina
Albert Einstein, bedacy autorem tej zagadki twierdzil, iz 98% ludnosci swiata nie jest w stanie jej rozwiazac.
Wiadomo, ze:
Obok siebie stoi 5 domów, kazdy w innym kolorze.
W kazdym domu mieszka jedna osoba innej narodowosci.
Kazda osoba ma swój ulubiony napój, pali jeden gatunek papierosów i posiada okreslone zwierze.
Zadna z tych pieciu osób nie pije tego samego napoju, nie pali tych samych papierosów, nie posiada tych samych zwierzat.
Pytanie brzmi: Kto ma rybe? Oto wskazówki:
Anglik mieszka w czerwonym domu.
Szwed ma psa.
Dunczyk pije herbate.
Zielony dom stoi z lewej strony bialego domu.
Wlasciciel zielonego domu pije kawe.
Osoba palaca Pall Mall ma ptaka.
Osoba w srodkowym domu pije mleko.
Wlasciciel zóltego domu pali Dunhill.
Norweg mieszka w pierwszym domu.
Palacz Malboro mieszka obok tego, co ma kota.
Wlasciciel konia mieszka obok palacza Dunhill.
Palacz Winfield pije piwo.
Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
Niemiec pali Rothmanns.
Palacz Malboro ma sasiada, który pije wode.
zagadka wcale trudna nie jest. trzeba wziąć kartkę, rozrysować sobie i zacząć kombinować. polecam wszystkim.
Tylko troche czasochłonna
Prawie ją rozwiazałem z bratem lecz ponad 1h się trudziliśmy
ZROBILEM
Niemiec ma rybe
uu ciężka zagadka az mnie łeb boli he he ale ktoś da rade
oczywiście w necie jest pełno odpowiedzi, ale przecież nie o to chodzi.
jeżeli faktycznie zrobiłeś to gratulacje.
moge ci wszystko wypisac, kazdy dom , kto mieszkal, co pil., co palil i jakie mial zwierze
Złączono Posta : 20.02.2007 (Wto) 16:51
i wcale nie szukalem w necie…
A co z moją zagadką? Wymiękacie?
Tam nie powinno być więcej podpowiedzi, brałem ją z książki. A to jest pierwsze zadanie, z najprostszej kategorii. Ludzie, pokażcie że myślicie
Mogę tylko podpowiedzieć, że jeżeli narysujecie tabelkę odpowiedź wyjdzie sama
Mass Destruction
nie wiem co do tego ma tabela ale moge sie domyslac…
CEL WYR
POST. KOŃ
KOŃ SZER.
SZER. KOŃ
SZER. POST.
KOŃ POST.
czyli chyba odp. 4
… :roll:
To nie są żadne odpowiedzi bo każda z nich jest poprawna.
Na podstawie ich musicie powiedzieć z czego ma celującą i z czego wyróżniającą :mrgreen:
To jest właśnie problem, 90% osób nie potrafi przeczytać polecenia ze zrozumieniem…
celująca z szermierki, wyróżniająca z postępowania rycerskiego, tylko pytanie jest, czy ktoś z was umie uzasadnić ową odpowiedź
Airborn źle :roll:
Złączono Posta : 20.02.2007 (Wto) 19:59
Nie no ludzie, ta zagadka jest tak banalna że normalnie szkoda gadać :roll:
Uruchomcie coś szarych komórek
Mass Destruction faktycznie troszkę zbyt pochopnie podszedłem do sprawy, z jazdy celujący, z szermierki wyróżnienie . w razie czego mogę przedstawić dowód
Airborn , tym razem bardzo dobrze
Złączono Posta : 20.02.2007 (Wto) 20:58
Teraz zadam z innej beczki bo jest mniej pisania i mogę zadawać kilka zagadek po kolei jeżeli będziecie ładnie i grzecznie rozwiązywali :mrgreen:
Słowem wstępu:
Dawno temu w Grecji bogowie wymyślili szereg zagadek wymagających logicznego rozumowania aby sprawdzić pomysłowość i odwagę Ateńczyków. Były one połączone z realnym niebezpieczeństwem, a zachętą dla śmiałków były bajeczne skarby dla tego, kto wyjdzie zwycięsko z wszystkich prób. Śmiałek musiał przewędrować gęste lasy i skaliste pustkowia. Po drodze miał rozwiązać 7 zagadek. Jeżeli wyruszył w drogę nie mógł się wycofać, a błędna odpowiedź oznaczała wyrok śmierci. Przez długi czas nikt nie kwapił się z podjęciem ryzyka. Teraz Ty wykazujesz się niezwykłą odwagą i przyjmujesz wyzwanie. Obyś popisał się również logicznym myśleniem
Docierasz do lasu. Wąska ścieżka która ma doprowadzić Cię do celu rozdwaja się. Dostrzegasz tablice z napisami i dochodzi do Ciebie głos znikąd, że jedna tabliczka kłamie.
Oto napisy na tablicach:
A. Ta ścieżka prowadzi na śmierć
B. Napis na sąsiedniej tablicy głosi prawdę
Którą ścieżkę wybierzesz?
Hmmm… może ścieżkę B?
Udało Ci się wybrac właściwą drogę. Jednak wkrótce znów stajesz na rozwidleniu - tym razem masz przed sobą aż trzy drogi do wyboru. Tylko jedna prowadzi do dalszych zagadek, dwie pozostałe prowadzą na zatracenie. Na początku każdej drogi stoją tablice z napisami. Tym razem głos mówi, że dwa z nich głoszą prawdę a trzeci kłamie.
A. Napis na tablicy stojącej przy drodze B głosi prawdę
B.nie należy iść ścieżką A
C. Należy podążać tą ścieżką
Odpowiadajcie kiedy jesteście pewni na 100% żeby nie zrobił się toto-lotek
Ja bym znowu wziął B
Qrde, na razie za łatwo ale to są z jedną*
Znów wybrałeś właściwą drogę. Docierasz do kolejnego rozgałęzienia i znów przy każdej ścieżce stoi tabliczka z napisem. Jak wcześniej, słyszysz głos mówiący, że jeden napis kłamie a dwa głoszą prawdę.
A. Należy iść ścieżką B
B. Należy iść ścieżką C (chyba że należałoby wybrać ścieżkę A)
C. Ani ścieżka A ani B nie prowadzi do celu