Zagadka :)

Ja bym wybrał C

Ja bym wybrał A i B, 2 głoszą prawdę.

Tym razem leśna ścieżka doprowadziła Cię do przepaścistego wąwozu, którego brzegi łączyły trzy mosty. Tylko jeden wytrzyma przejście na drugą stronę mimo iż wszystkie wyglądały solidnie. Tym razem głos powiedział, że kłamią dwa napisy a tylko jeden głosi prawdę.

A.Nie należy przechodzić po moście C, chyba że to po tym moście (A) nie należy przechodzić.

B.Napis przed mostem A głosi nieprawdę.

C. Należy wybrać albo most A, albo most B.

Co do poprzedniej, to Axel odpowiedział poprawnie :slight_smile:

B bo, jeśli wykluczymy A, to A wyklucza C, więc zostaje B.

Moja odp.: B

Złączono Posta : 21.02.2007 (Sro) 0:03

Co dalej ? I mów kto zgadł. Przedtem ja, tak?

co do zagadki to ja bym szedl C

ja ide w A

Don_Filippo odpowiedział dobrze :slight_smile:

Za przepaścią ścieżka pięła się stromo w górę pośród nagich skał. Docierasz w końcu do następnego rozwidlenia i nie ukrywasz zdziwienia faktem, iż dalej wiodą aż cztery drogi. Każdą z nich poprzedza tabliczka z napisem. Tym razem słyszysz głos, że co najmniej 2 napisy kłamią.

A. Należy iść drogą B albo drogą C.

B. Nie wybieraj drogi C, bo zginiesz.

C. Jeżeli nie należy iść drogą C, to należy wybrać drogę D.

D. Wybór drogi A będzie cię kosztował życie.

I bardzo proszę, nie odpowiadajcie jeżeli na 100% nie udowodnicie tego logicznym myśleniem.

Moja odp: D

Bo co najmniej 2 kłamią, wieć mogą kłamać i 3. Jeśli wybierzemy “d” to odpadnie, “A”, “B” i “C” i pozostanie D.

piotreq1000 Też rozwiązałem tą twoją zagadkę… Fakt, że zajęło mi to 30 minut :stuck_out_tongue: Ale rozwiązałem… :slight_smile: Sam, bez neta ;).

Klektus według mnie masz racje ale poczekajmy na odp pytającego :smiley:

Klektus , PLrafalkup mam prośbę, nie odpowiadajcie na następną zagadkę bo wam to nie wychodzi a teraz już jest ‘ułatwione’ (chociaż nie wiem co tu ułatwiać :roll: ) bo odpada jedna odpowiedź.

Mówiłem żeby się dobrze zastanowić przed udzieleniem odpowiedzi…

Ścieżka D jest niewłaściwa. Zostajecie skazani przez bogów na śmierć więc nie możecie udzielać więcej odpowiedzi :roll:

Będzie to odpowiedź B gdyż reszta się eliminuje nawzajem :]

ok Spoko jeśli już nie żyje to sie nie wypowiadam :mrgreen:

a ja obstawiam tradycyjnie B

Ludzie, zawiodłem się. Taka prosta zagadka, wystarczy przeanalizować i samo wychodzi.

Jak na razie nie udzielono poprawnej odpowiedzi.

Czyżby : A? :?

No to chyba C

Jednak zrobił się lotek :roll:

Matisto odpowiedział dobrze, A.

Przedstawię wam tok myślenia bo chyba się gubicie a teraz zostały 2 najtrudniejsze i głupio by było jakby znowu poszły wszystkie odpowiedzi.

Bierzecie pod uwagę każdą drogę po kolei pamiętając, że co najmniej 2 tabliczki kłamią.

Jeżeli mamy iść drogą A, to tabliczka A kłamie, B mówi prawdę, C kłamie i D kłamie - może być, 3 kłamstwa.

Jeżeli mamy iść drogą B, to A mówi prawdę, B mówi prawdę, C kłamie i D mówi prawdę - odpada.

Jeżeli mamy iść drogą C, to A mówi prawdę, B kłamie, C mówi prawdę i D mówi prawdę - odpada.

Jeżeli mamy iść drogą D, to A kłamie, B mówi prawdę, C mówi prawdę i D mówi prawdę - odpada.

Zostaje A, banał jak nie wiem co. Po prostu trud dla 10latka, dziwię się że macie takie problemy.

Teraz będzie zagadka ** więc nie mam nadziei na odgadnięcie jej przez kogokolwiek…

Ale zadam

Z trudem udaje Ci się wybrać dobrą drogę. Oddalasz się od skalistych pustkowi i docierasz na kwietną halę, na której ścieżka rozbiega się aż na pięć stron. Głos mówi, że tym razem co najmniej 3 głoszą nieprawdę.

A.Nie należy iść drogą C.

B. Napis przy drodze E nie kłamie

C. Napis przy drodze A kłamie

D. Wybierz drogę C

E. Napis przy drodze C głosi nieprawdę.

I bardzo proszę, przeanalizujcie dokładnie przed udzieleniem odpowiedzi żeby mieć 100% pewności.

A prawda E prawda. Bo A zabrania isc C A skoro C głosni nieprawdę to A jest good.

Klektus , tak analizować to możesz co zjesz na śniadanie :roll:

Kurde człowieku, ile razy można mówić? Czwarty raz źle odpowiadasz, nie nadajesz się do tych zagadek a pchasz się na siłę. Daj sobie spokój. Co z tego że napiszesz że A prawda E prawda? Nie widzisz że nad tym trzeba się zastanowić nieco dłużej?

Działasz mi na nerwy :x