Zakup MacBook Air

Witam,

Mam prośbę o poradę do osób znających sprzęt Apple.

Zamierzam się z zakupem taniego, aczkolwiek nowego laptopa Mac:
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-apple-macbook-air-13-mqd32ze-a-i5-8gb-128gb-ssd-macos

Czy to dobry zakup? (głównie do tworzenia muzyki na darmowych programie garage, i internetu)

Nie, to jest maszyna sprzed 3 lat.

Czy to coś zmienia w użytkowaniu? To, że przy tej cenie (jak na Apple) nie jest nowa, to zrozumiałe… Chyba nie przestanie działać tylko dlatego że ma 3 lata? :stuck_out_tongue:

Ja bym tego gówienka za prawie 4k nie kupił w życiu.
No bo co za te pieniądze otrzymujemy: jeden malutki dysk ssd 128gb, dwurdzeniowy stary procesor i5 i wolną pamięć ddr3.
Za te pieniądze kupisz wypasionego i porządnego laptopa z minimum 4 rdzeniowym procesorem pamiecią ddr4. Nawet w tej cenie udałoby się znaleźć coś z dwoma dyskami jeden ssd drugi hdd na dane itp a nie ten drogi przycisk do papieru.

Mam już sprzęt Windows. Muszę kupić koniecznie Apple - dowolny który działa - na firmę, przy okazji skorzystać z ww. darmowego programu garage. Tak więc alternatywa PC odpada.

Dysku nie potrzebuję dużego, zaś na pamięci 8gb pracuję aktualnie, i sobie jakoś radzę.

No ten z twojego linka to komputer starej generacji. Sam zdecyduj czy warto wydać na niego 4k.

Masz jakąś alternatywną propozycję z firmy Apple?

Mam. ale wtedy też zapłacisz z 6-7k. Co według mnie byłoby nieopłacalne.

Otóż właśnie. Apple nie jest opłacalny, ale nic z tym nie zrobię, to inwestycja do firmy. Dlatego szukam minimum kosztów przy jakiejkolwiek sensownej wartości użytkowej.

Ostatecznie kiedyś ludziom starczało nawet 20GB, a teraz nie starcza nawet 1TB?

Kup coś rozsądnego chociaż…

1 polubienie

Przecież to jest maszyna z 2012 roku. Za prawie 5000 zł. To jest czyste szaleństwo. W dodatku wkrótce straci wsparcie i nie będzie żadnych aktualizacji.

1 polubienie

Ciężko, żeby maszyna była z 2012 jak procesor został wydany w 3cim kwartale 2014, czyli laptop najdalej jest z 2015, a wydajnościowo jest 2x lepszy od tego “nowego” złomu ze sklepu:

1 polubienie

Jest lepszy. Ale to wciaż stara maszyna za 5k. To jest dla mnie nie do zaakceptowania.

1 polubienie

Szukam lepszego zła :wink:
Wg mnie albo nowy albo typowo używany za taką kasę, tu szukam alternatywy na firmę.

1 polubienie

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Ponieważ nie pali się, przemyślę dotychczasowe propozycje z Waszej strony i zastanowię się :slight_smile: Generalnie jednak, na 100% nie będę grał, a dysk ok. 100GB powinien wystarczyć na wszystko.

Jak kupujesz do firmy to 5000 złotych cię przerasta? Co to za firma?

Zreszta, co to za inwestycja do firmy kupowanie 1 laptopa z OS X? Wiesz, że jeśli korzystasz z firmowego routera i podpinasz komputery w firmie by wymieniać między nimi pliki (czy to przez mapowanie dysków, czy udostępnianie folderów), to Windows nie będzie widział partycji z OS X? Laptop za 5 tysięcy będzie widział resztę, ale PC nie będa widzieć plików na partycji z OS X.

Chyba, że masz NAS w biurze, a w to watpie…

Garage czy Garageband? Bo jeśli to drugie to lepszy soft masz na Windows. Nie jest taki fikuśny jak ten z OS X ale na Windows zrobisz lepiej i szybciej.

Nie jestem pewien co do nazwy. Znajomy muzyk mi polecił na początek - w każdym razie chodzi o ten program dołączany do Mac’ów. Jeśli się sprawdzi u mnie, to zrobię “upgrade” do Logica - taki jest plan.

Sieć akurat nie ma znaczenia, a NASa mogę w razie czego zawsze zrobić, mam gdzieś tam Raspberry, na razie kurzy się w szafce.

“Co to za firma” - jednoosobowa działalność gosp. Może być? :wink: Idzie więc z prywatnej kasy (-odliczenie), ale niestety muszę zakupić Mac’a.
BTW sprzęt taki jak napisałem na początlu znalazłem gdzieś za nieco ponad 3000 zł, więc w sumie nie jest to aż tak sporo.

Zanim kupisz “gdzieś” to warto o tym miejscu poczytać w necie jakie ma opinie. Jest sporo sklepów Internetowych, które ma słabe opinie.

Może niekoniecznie trzeba kupować.
Zastanów się czy korzystniejszy dla Ciebie, jako przedsiębiorcy, nie będzie leasing.

Rozważ sobie na spokojnie wszystkie za i przeciw leasingowi.

Czy ja wiem, netto masz jakieś 3700 zł, co za takie parametry nie powinno tak bardzo szokować. W cenie dostajesz w dodatku gwarancje. Jak musi być Macbook to przecież lepiej to niż ten Air z dużo gorszymi parametrami.