Zmieniłam na Dynamic IP i faktycznie router działa. Działa również na nowym komputerze, mam tylko nadzieje, że to nie jest chwilowe i nie wyskoczy znowu komunikat o ograniczonym połączeniu. W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc i za poświęcony czas.
PPPoE jak nazwa wskazuje stosuje się głównie w sieciach Ethernet. Neo korzysta z PPPoA. PPPoE wykorzystuje się do uwierzytelniania użytkowników. Niektórym wystarczy tylko uwierzytelnianie MAC adresów, inni wykorzystują PPPoE.
@suaveklipaik, żeby wszystko było jasne, weź do ręki wszystkie urządzenia sieciowe jakie posiadasz w domu do łączenia się z internetem i odczytaj z nalepki nazwę i model tych urządzeń, głównie tego modemu. Bo prawdopodobnie masz modem EuroDOCSIS, a nie ADSL.
Jeśli dostawca uwierzytelnia Cię poprzez protokół PPPoE, to musisz mieć na umowie lub w osobny dokumencie login i hasło do sieci.
Jeśli to modem, to musi wybrać PPPoE. Jeśli to router i nie działa w trybie bridge, to wystarczy Dynamic IP. Dlatego niech poda nazwę i model modemu, to będzie coś wiadomo. Kolega oczekuje pomocy, a nie daje żadnych konkretnych informacji.
Jedynym urządzeniem jakie posiadam w domu to router, kabel od modemu po prostu wychodzi ze ściany Nazwa routera to TP-Link TL WR740N. Sam internet działa, jednak co jakiś czas zrywa mi połączenie i za chwile znowu łączy. Internet chodzi też bardzo wolno.
Czy ja się wyraziłem nie po polsku? Najpierw piszesz.
Potem piszesz.
Zdecyduj się czy masz tylko router, czy masz router i modem. Według Ciebie modem nie jest urządzeniem sieciowym? I nadal nie podałeś nazwy i modelu tego modemu. W taki sposób nigdy szybko pomocy nie uzyskasz na żadnym forum.
Czyli rozumiem, że problem już jest rozwiązany, tak?
Fizycznie w mieszkaniu posiadam jedynie router, kabel od modemu wychodzi ze ściany mieszkania. Nie wiem, gdzie on jest zlokalizowany, ani jaki jest jego model. Jeśli jutro ktoś z mojej lokalnej sieci ISTS bedzie pracował postaram sie dowiedzieć o model modemu oraz hasło. Wydaje mi się, że ten Dynamic IP nie jest do końca dobrym wyborem ze względu na ciągłe przerywanie sygnału, wyskakuje także komunikat o ograniczonym dostępie, po czym znów łaczy na chwile.
Czyli masz po prostu kabel, więc po co wspominasz w ogóle o jakimś modemie. Poza tym skąd wiesz, że jest od modemu? Modem służy tylko i wyłącznie do łączenia różnych typów sieci. Jeśli masz tylko skrętkę w domu, to prawdopodobnie w piwnicy są urządzenia sieciowe ISP. Dowiedz się czy jesteś uwierzytelniany po MAC adresie czy z wykorzystaniem protokołu PPPoE. Jeśli to drugie, to niech podadzą Ci login i hasło. Wtedy na routerze wybierasz PPPoE.
Tylko właśnie dziwi mnie fakt, że gdy od początku próbowaliśmy ustawić połączenie przez PPPoE to nie chciało zadziałać, dopiero przez Dynamic IP udało się uzyskać połączenie. Co w takim razie powinnam zrobić? Uzyskać hasło (to z umowy) i próbować przez PPPoE, czy zmieniać może jakieś ustawienia w Dynamic IP? Czy może jakimś innym sposobem zniwelować to zrywanie i ograniczanie połączenia?
Jeśli działa na dynamic ip, to masz zwykłe połączenie z siecią ethernet. W piwnicy prawdopodobnie są urządzenia sieciowe dostawcy i jesteś wpięta do jego przełącznika. Sam przełącznik może być podpięty do modemu, jeśli do budynku doprowadza światłowód. Jeśli uwierzytelniana byś była przez protokół PPPoE, to nie byłoby dostępu do internetu. Poza tym takie rzeczy powinny być na umowie, karcie abonenta czy innym dokumencie.
Dziękuje za wytłumaczenie, dla mnie nie było to do końca jasne jakie połączenie powinnam wybrać. Nie rozumiem tylko dlaczego ciągle rozłacza mnie z tą siecią, dodatkowo co chwile znika ona z listy dostępnych połączeń bezprzewodowych. Od czasu uzyskania połączenia przez Dynamic IP nic nie zmieniałam, ani w ustawieniach routera, ani komputera z Win 8 dlatego dziwi mnie, że mam coraz wieksze trudności z dostępem do internetu.
Czyli Tobie znika sieć bezprzewodowa. No sama widzisz, nie piszesz dokładnie o co chodzi i później ciężko coś stwierdzić. Problemem może być sam Windows, mi np. dziś Windows 8.1 przez kilka minut nie widział żadnej sieci. Wyłączyłem komputer na 10 minut, odłączyłem od źródła zasilania (gniazdko, wyjąłem baterię) i wszystko wróciło do normy. Kilka dni temu Windows nie wykrywał tylko mojej sieci, gdzie Linux na tym samym komputerze nie miał z tym problemu, tak samo nie miał problemu z sytuacją opisaną wcześniej. Jeszcze gorsze problemy miałem na Windows Vista na starym laptopie. Wyłącz komputer na kilka minut, wyjmij baterię i sprawdź ponownie. Jeśli router skonfigurowałaś dobrze, to na 99% to problem z systemem.
Właśnie nie do końca tylko mi, bo gdy próbuje połączyć się przez telefon to także, co chwile ta sieć ginie. Zrobiłam przed chwilą dokładnie to co napisałeś (bez wyciągniecia baterii bo nie mam takiej możliwości) plus wyłączyłam na chwile router. Sieć chwilami się pojawia, ale bardzo wolno chodzi internet i znów wyskakuje to ograniczone połączenie. Aktualnie połączenie znów nie jest możliwe.
Jeśli chodzi o konfiguracje, to dla Dynamic IP nic nie zmieniałam na stronie 192.168.0.1, wystarczyła sama zmiana przy konfigurowaniu routera przez płyte instalacyjną. Wszystkie zmiany jakich dokonywaliśmy (np. klonowanie adresy MAC) były wdrażane gdy ustawione było połaczenie przez PPPoE.
Zaloguj się do routera i pokaż zrzut z zakładki status. Jeśli rozłącza na wszystkich urządzeniach, to router może być wadliwy.
Jeśli chodzi o router to nie powinien być on uszkodzony, bo wcześniej na starszych komputerach bez Win 8 wszystko działało poprawnie. Dopiero moja (niepotrzebna) ingerencja w ustawienia routera w celu udostępnienia internetu dla nowego komputera, spowodowała, że router przestał działać.
Tak przedstawiają się skany z zakładki status:
http://imageshack.com/a/img911/3738/pkeWO7.png
http://imageshack.com/a/img673/4510/vAepmX.png
Dodam jeszcze, że filtrowanie po MAC jest wyłączone.
Nie wiem też czy to jest istotne, ale tak przedstawiają się statystyki dla połączenia bezprzewodowego:
http://imageshack.com/a/img540/8299/AqUBg7.png
przy czym to z końcówką F5 to komputer z Win8, a z koncówka EA to stary komputer.
Ten stary komputer działa w standardzie n? Jeśli nie wiesz, to podaj wynik polecenia netsh wlan show networks mode=bssid. Zmień na routerze w ustawieniach wifi tryb mieszany bgn na prace standardzie n i napisz czy dalej się rozłącza.
Jeśli dobrze sprawdziłam to stary pracuje w standardzie n (typ radia). Włączyłam tak jak poradziłeś i narazie internet bardzo dobrze działa na nowym komputerze. Zobacze jeszcze jutro rano czy dalej jakość sygnału będzie się utrzymywała i nie będzie przerw. Bardzo Ci dziękuje za pomoc i za cierpliwość.
Edit. jednak nie działa tak jak potrzeba, na pewno interent działa szybciej niż wcześniej, ale dalej przerywa i musze wyłączać router
Upewnij się, że wszystkie urządzenia pracują w standardzie n. Odłącz wszystkie urządzenia od sieci i podłączaj tylko po jednym po kolei. Jeśli przy jednym się nie rozłączy, podłącz kolejne i tak do momentu aż zacznie się rozłączać. W ten sposób może uda się znaleźć urządzenie, które może odpowiadać za rozłączanie.
Jeśli dobrze rozumiem prace w standardzie n (tzn. że komputery wyszukują połączenia nietylko b czy g, ale też i n), to wszystkie komputery w mieszkaniu działają w takim standardzie. Chyba wróciłam do punktu wyjścia bo okazuje się, że tym rozłączającym komputerem jest oczywiście ten nowy z Win 8. Dlatego mam pytanie, czy jest jeszcze coś co mogę zrobić sama? Czy tu może pomóc już jedynie specjalista?
Standard n jest po prostu kompatybilny wstecz, co znaczy, że jak inne urządzenie działa w standardzie innym, niż n, to router się do tego dostosuje i reszta urządzeń także. Proponuję sprawdzić jeszcze na innym routerze, bo mógł ulec uszkodzeniu, a to że w nim grzebałaś to może być zwykły zbieg okoliczności.
Zobacz jeszcze czy w Windows Update nie ma jakichś aktualizacji dla sterowników. Może to też być błąd w sterowniku. Ja mam akurat router, który działa w standardzie g (miałem jeszcze laptopa z g), mam laptopa i telefon, który działa w standardach n (nie wymieniam routera, bo na moje łącze wystarcza) i wszystko działa prawidłowo. Jeśli nowy laptop sprawia problemy, to widocznie się buntuje i domaga się wyższych przepustowości
A jak moge zmienić te przepustowości? Sam router działa dobrze do momentu, gdy z siecią nie połączy się nowy komputer. Wtedy rozłącza połączenie, wyskakuje pomarańczowy wykrzyknik z ograniczeniem i w końcu żaden z komputerów nie może się połączyć.
Może komuś się jeszcze przyda rozwiązanie Cały czas aktualizowałam sterowniki przez Windows w ustawieniach karty sieciowej, póżniej pobrałam ze strony Dell’a gdzie też nie było najnowszych, a wystarczyło wpisać nazwe karty sieciowej i pobrać ze strony Intel’a. Mam nadzieje, że pomogło już na 100%. Bardzo dziękuje za pomoc