(temat zmieniony z “Zamiana PC na konsolę (kilka pytań)” na “Zakup Xbox360 - pytania”)
Joł.
Planuję sellnąć mój piec i zakupić Xbox360 lub PS3.
Nad konsolą X360 rozważam głównie przez GFWL, ponieważ wiele moich znajomych posiada tam konta.
Kilka pytań:
Czy spokojnie dam radę zainstalować Linuksa na PS3? Wiem że wyszła aktualizacja, która uniemożliwia zrobienie tego.
Czy można używać za pomocą programu myszki i klawiatury w grach na PS3 i Xbox360? Jak to wygląda w praktyce?
Czy dam radę podłączyć do Xbox360 i PS3 wtyczkę do monitora VGA ? Czy muszę dokupić kabel/przejściówkę? Jaki koszt?
Czy jeśli w przyszłości złapał by mnie jakiś poważny kryzys, to którą konsolę łatwiej… (wiadomo co)? I czy wystarczy jakiś program, czy specjalny chip? Jaki koszt?
Czy gry trzeba instalować na tych konsolach?
Czy menu w Xbox360 i PS3 jest po polsku?
Czy są przeglądarki internetowe i możliwość wprowadzania polskich znaków w Xbox360 i PS3?
Czy korzystanie z Xbox360 i PS3 jest darmowe? Czy muszę płacić za coś tam?
Proszę również o różne uwagi i więcej info.
Nie planuję rozbudowywać mojego kompa, ponieważ koszt by wyniósł ponad 1500zł - co obecnie jest dla mnie nieosiągalne.
Jeśli w punkcie czwartym chodziło Ci o to, że gdyby twój portfel był pusty, zacząłbyś sobie sam pisać gry, to możesz czytać dalej mojego posta, w przeciwnym wypadku zignoruj go. Z tego co wiem obie konsole można przerobić, w Xklocku 360 jest to łatwe, w PS3 dosyć ryzykowne.
PS3 jest nie przerabialne, natomiast x360 owszem da się ale grozi to banem na konsolę (brak możliwośći grania online itp)
Konsole obsługują klawiatury, jak z myszami to niewiem, jednak bardzo mało gier na konsole obsługuje klawiaturę- w praktyce klawiatura przydaje się tylko do przeglądarki www i menu konsoli.
Obie konole mają polskie menu
ps3- w pełni darmowe
xbox360-granie online płatne
Gier nie trzeba instalować, do działania wymagają tylko włożonej płyty z grą do napędu
Dysk sata możesz włożyć do obudowy. Wcześniej musisz skorzystać z program hddhackr http://www.xboxhacker.org/index.php?PHP … ic=11813.0 oraz pliku hdss.bin i przeflashować bios dysku tym plikiem. M$ zabezpieczył dyski i tylko oryginalne oraz te przeflashowane wd seria bevs/bevt zadziałają. Max to 250gb.
A jak jest z podłączeniem głośników, słuchawek, słuchawek z mikrofonem?
Jakie przejściówki trzeba mieć i za ile?
Czy jeśli bym nie posiadał X360 z dyskiem, to pamięć USB może mi go zastąpić? Ewentualnie żeby stany zapisanych gier można było trzymać na USB, zamiast na karcie pamięci.