Zakup Xbox360 - pytania

(temat zmieniony z “Zamiana PC na konsolę (kilka pytań)” na “Zakup Xbox360 - pytania”)

Joł.

Planuję sellnąć mój piec i zakupić Xbox360 lub PS3.

Nad konsolą X360 rozważam głównie przez GFWL, ponieważ wiele moich znajomych posiada tam konta.

Kilka pytań:

1. Czy spokojnie dam radę zainstalować Linuksa na PS3? Wiem że wyszła aktualizacja, która uniemożliwia zrobienie tego.

2. Czy można używać za pomocą programu myszki i klawiatury w grach na PS3 i Xbox360? Jak to wygląda w praktyce?

3. Czy dam radę podłączyć do Xbox360 i PS3 wtyczkę do monitora VGA ? Czy muszę dokupić kabel/przejściówkę? Jaki koszt?

4. Czy jeśli w przyszłości złapał by mnie jakiś poważny kryzys, to którą konsolę łatwiej… (wiadomo co)? I czy wystarczy jakiś program, czy specjalny chip? Jaki koszt?

5. Czy gry trzeba instalować na tych konsolach?

6. Czy menu w Xbox360 i PS3 jest po polsku?

7. Czy są przeglądarki internetowe i możliwość wprowadzania polskich znaków w Xbox360 i PS3?

8. Czy korzystanie z Xbox360 i PS3 jest darmowe? Czy muszę płacić za coś tam?

9. Proszę również o różne uwagi i więcej info.

Nie planuję rozbudowywać mojego kompa, ponieważ koszt by wyniósł ponad 1500zł - co obecnie jest dla mnie nieosiągalne.

Jeden spryciarz zmodyfikował softa i mu się udało. Ale duuużo musiałbyś szukać w necie. Nie dasz spokojnie rady zainstalować Linuksa na PS3.

Można i wygląda to tak jak na kompie.

Konieczna będzie przejściówka. O ile się nie mylę PS3 ma HDMI.

Na tym forum nikt Ci na to pytanie nie odpowie ;]

Jak masz dysk twardy to możesz - nie musisz.

Tjaa…

Jasne…

Może istnieją jakieś gry, gdzie płacisz za grę na rankingowych serwerach. Generalnie nie.

Jeśli w punkcie czwartym chodziło Ci o to, że gdyby twój portfel był pusty, zacząłbyś sobie sam pisać gry, to możesz czytać dalej mojego posta, w przeciwnym wypadku zignoruj go. Z tego co wiem obie konsole można przerobić, w Xklocku 360 jest to łatwe, w PS3 dosyć ryzykowne.

Żeby sobie pograć przez net na Xboxie musisz mieć konto Xbox Live Gold które jest płatne :stuck_out_tongue:

Zdrapki z kodami można na allegro kupować na 1,3 i 12 miesięcy zdaje się :stuck_out_tongue:

Aha ale żeby pograć konto musisz mieć utworzone na jakiś zagraniczny adres bo w PL nie ma XBL i nie pograsz.

Najczęstszy adres jaki ludzie stosują do założenia konta to Ambasada RP w Anglii chyba hehe :slight_smile:

Na PS3 granie online jest darmowe :slight_smile:

I menu w obu konsolach jest po polsku :slight_smile:

w PS3 jest to w ogóle nie możliwe ale w xboxie 360 tak

1. Czy istnieje możliwość bezproblemowego podłączenia dysku HDD SATA do PS3 i X360 ?

Aby można było tam instalować gry. Jak tak, to jak go sformatować? Przez komputer czy konsolę?

PS3 jest nie przerabialne, natomiast x360 owszem da się ale grozi to banem na konsolę (brak możliwośći grania online itp)

Konsole obsługują klawiatury, jak z myszami to niewiem, jednak bardzo mało gier na konsole obsługuje klawiaturę- w praktyce klawiatura przydaje się tylko do przeglądarki www i menu konsoli.

Obie konole mają polskie menu

ps3- w pełni darmowe

xbox360-granie online płatne

Gier nie trzeba instalować, do działania wymagają tylko włożonej płyty z grą do napędu

podobno komuś się to udało…

1. Czy można korzystać z serwisu YouTube i WebGG we wbudowanej przeglądarce?

Chyba nie obsługuje Flasha - nie jestem pewien.

Nie nastawiaj się na to, że konsola zastąpi ci kompa.

Przeglądarka w ps3 jest słaba, szybko się zapycha (not enough memory), nie obsługuje flasha.

A linux jest zablokowany od najnowszych aktualizacji, chcesz grać w gry? musisz zainstalować owe aktualizacje fw.

Xbox w ogóle nie posiada przeglądarki.

Konsola do gier ok. Zamiennik pcta - zdecydowanie nie.

To będę musiał kupić sobie jakiegoś złomka za 100-200zł.

Czy jak kupię Xbox360 to będę musiał go jakoś przez internet aktywować, czy pobierać jakieś łatki czy coś?

Czy gry na Xbox360 są podjęte gwarancji? Znaczy to czy jeśli płyta mi się zniszczy, to będę mógł wymienić za darmo?

Jak wygląda gwarancja na samą konsolę? Muszę wysyłać ją do MS? Czy do sklepu w którym kupiłem?

Tak. Amerykańce mają jeszcze netflix i last.fm

Nie musisz aktywować niczego, zakładasz konto na xbox live i wsio.

Jak jest pacz do gry to sam się pobierze (kilkanaście sekund) z livea jak uruchomisz grę.

Aktualizacje systemu (dashboarda-menu) wychodzą 1-2 razy w roku, też się same pobierają oraz są umieszczane w nowych grach.

Założenie konta na Xbox Live jest bezpłatne?

Przy skończonym abonamencie, pobieranie aktualizacji jest bezpłatne?

Jak z podłączeniem dysku komputerowego SATA do X360? Trzeba mieć jakieś przejściówki? Jaka dostępność i koszt?

Czy normalnie dysk komputerowy zastąpi mi ten od X360? Będę mógł spokojnie gry instalować? Jaki system plików musi mieć taki dysk? Jak go sformatować?

Tak. Z nową konsola masz golda za friko na miesiąc.

Aktualizacje są za friko, bez względu na konto silver/gold.

Jak z pobieraniem dem? Trzeba za nie płacić?

Aktualizacje jak pisałem są bezpłatne.

Dysk sata możesz włożyć do obudowy. Wcześniej musisz skorzystać z program hddhackr http://www.xboxhacker.org/index.php?PHP … ic=11813.0 oraz pliku hdss.bin i przeflashować bios dysku tym plikiem. M$ zabezpieczył dyski i tylko oryginalne oraz te przeflashowane wd seria bevs/bevt zadziałają. Max to 250gb.

Dysk formatuje konsola, format to FATx.

Obudowy dostaniesz na allegro lub: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25939

Dema są za friko, czasami ci którzy mają silver muszą czekać tydzień zanim będą mogli pobrać demo.

A jak jest z podłączeniem głośników, słuchawek, słuchawek z mikrofonem?

Jakie przejściówki trzeba mieć i za ile?

Czy jeśli bym nie posiadał X360 z dyskiem, to pamięć USB może mi go zastąpić? Ewentualnie żeby stany zapisanych gier można było trzymać na USB, zamiast na karcie pamięci.

Głośniki i słuchawki to podłączasz do telewizora i nie ma żadnego problemu

Do xboxa dostajesz słuchawke z mikrofonem, ale służy ona do komunikowania się na ‘live’ z innymi.

Podłączasz ją do pada bezprzedowowego np. więc nie ma problemu

Jeśli kupisz bez dysku, to możesz użyć pendriva, lecz pojemność nie może przekraczać 16GB

Trzeba go jedynie uprzednio skonfigurować i można na nim trzymać savy oraz gry

Czy po skorzystaniu z przejściówki microjack>minijack, będę mógł spokojnie korzystać z komputerowych słuchawek podłączonych do pada?

A jak z podłączeniem klawiatury do pisania wiadomości?

Wystarczy podłączyć komputerową pod USB, czy trzeba kupić przejściówkę, czy dedykowaną klawiaturę?

Według mnie lepszym wyjściem jest PS3 - ze względu na doinstalowanie systemu ze stajni Linux.

PS3 na allegro można dostać z obsługą innych OS tzw. Linuksa. Bież wersje FAT.

Xbox obsługuje zwykłą klawiaturę na USB.