Wiem, wiem, naprawdę wiem jak obsługiwać fsck, GSmartControl, badblocks itp.
Ale chcę coś, co wywali mi GUI, piękny wykres uwalonych bloków, postęp skanowania itp. np. taki
Do tej pory przeleciałem GUI dla systemowych, jakie znalazłem, WHDD, podobno jest Vivard na Linuksa, ale nie znalazłem. I jak na razie niema niczego co by spełniało kryteria.
Swoją drogą, tłumaczący GUI w Lubuntu chyba nigdy nie słyszeli o tym, że większość użytkowników nie lubi mieć międzymordzia w kilku językach.
Wystarczy, nawet zainstalowałem i sprawdziłem, o czym napisałem w poście wyżej. Program nie pracuje poprawnie. Uruchamia się, można wybrać dysk, ustawić test odczytu, prosi o podanie sektora początkowego i wraca ponownie do wyboru dysku. Może coś robię nie tak, ale znalazłem opisy na forach z takim samym zachowaniem i rozwiązania brak.
Dlaczego w darmowym systemie chcesz płacić na protezę skoro w płatnym systemie masz darmowe i dopracowane programy których potrzebujesz? Bez wojen ideologicznych - ale sam chciałbym na linuksa migrować, ale jakość i dostępność softu technicznego jest po prostu żałosna. Owszem - wszystko na się zrobić z konsoli, ale wygody żadnej, nakład pracy ogromny a efekty często odbiegają od oczekiwań. A dużo wcale nie potrzebuję, nie ma nawet uniwersalnego rozsądnego programatora pamięci pod linuksa, a zabawa w Wine to już loteria kiedy się wykrzaczy.
Dlatego może odpuść i używaj systemu który do zadania jest najodpowiedniejszy bez tracenia czasu na walkę z niestworzonymi problemami.
Np. dlatego, że korzystam z komercyjnych programów do odzyskiwania danych, które działają doskonale pod linuksem. Skro i tak mam kilka takich komputerów, to dlaczego by z nich nie korzystać przy okazji? Co mi szkodzi poszukać prostego narzędzia?
Cóż, to prawda. Na dodatek systemowy soft, zwłaszcza GUI leży i kwiczy, wykonanie, przypomina zlepek łatek, każda inaczej zrobiona i część krzywo.
Ktoś napisał soft do revelproga, sympatyczny programator, czasami korzystam (z Windwsem). link
Google tłumacz
“SpinRite 6.0 działa teraz niezależnie od dowolnego zainstalowanego systemu operacyjnego i związanego z nim systemu plików i może działać na wszystkich formatach Windows, DOS FAT i Linux. Nawet właściciele komputerów Macintosh mogą z niego korzystać, chociaż muszą podłączyć dysk Mac do komputera PC.” https://www.linuxjournal.com/article/7684 https://www.grc.com/sr/spinrite.htm
No właśnie miałem to przetestować, ale chyba niema dema. Dystrybutora też nie widzę, a system zakupu jest z tych samych lat, co ten program, strach tam numer karty podać
Jednorazowy Revolut jak nie boisz się przewalutowania?
Bardzo opcjonalnie odłóż zakup do terminu przeterminowania się karty i po otrzymaniu niezbędnych danych rozpocznij aktywacje nowej karty a jak za daleko do jakiegokolwiek bankomatu/sklepu z obsługą czytnika inaczej niż zbliżeniowo i paskiem magnetycznym to może wcześniejsze dezaktywowanie karty. Gorzej jak systemy czekają na CVC/CCV i same będą łamać 899~999 kombinacji a data jest olewana.
Dobra, program można sobie darować. To jest soft pod dos, odpala się w emulacji WINE, i nie do końca wszystko działa, w zasadzie z pod systemu, prawie nic nie działa. Na takiej zasadzie dziła (nie działa) i mhdd pod linuksem.
To musi być natywny soft, który na prawach administracyjnych będzie miał dostęp do dysku, a nie emulator.
U mnie whhd dział kiedy go ostatnio testowałem, ale fakt, nie jest kolorowo z takimi graficznymi narzędziami pod linucha. Zastanawiam się tylko, czy w twojej sytuacji szukanie takiego oprogramowania ma sens. Ja bym chyba wolał wrzucić na pendrive https://www.ultimatebootcd.com/ z kupą narzędzi (między innymi dyskowymi) i testować w na pacjencie, zamiast przekładać dysk za każdym razem.
A jak z pendrive uruchomić dyski z USB, FireWire itp?
Ja mam specjalnie zrobione stanowiska do testowania dysków, do odzyskiwania danych itp.
Po prostu chciałem zwiększyć funkcjonalność komputera. Skoro w danym momencie jest niewykorzystany, to mógłby testować dysk.
Chodzi ci o testowanie dysku, który jest podłączony przez usb? To nie jest zalecane, bo masz po drodze kontroler usb i adapter. Do testowania tylko bezpośrednie połączenie.
Pobrałem ten HDSentiel na linuksa, ale tutaj wygląda to jedynie na konsolowy program do wyświetlania podstawowych parametrów.
HDSentinel -h
Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.18c.8675 (c) 2019 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Parameters:
-r [report] : save report to file (use report.txt/xml if no name specified
-dump : dump report to stdout
-xml : save/dump XML report instead of text
-solid : solid out (drv, tempC, health%, pow.onHours, model, S/N, sizeMB)
-solidi : solid out (drv, tempC, health%, pow.onHours, model, S/N, sizeMB, interface)
-h : display this help
-aam : display acoustic information also
-setaam drive|ALL level(hex)80-FE|QUIET|LOUD : set acoustic level
-verbose : enable verbose output
Albo ja coś źle robię, bo 2,4MB program, który pokazuje taki raport to jakiś żart
HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : SPCC Solid State Disk
HDD Serial No: 65B307770BAD00112267
HDD Revision : SBFM21.1
HDD Size : 57242 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 33 °C
Highest Temp.: 33 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 199 days, 0 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 2.64 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #231 SSD Life Remaining
No actions needed.