Zamówiłem laptop z Win 10 Home. Chciałbym mieć Win 10 Pro

Właśnie zamówiłem laptop z Win 10 Home. Chciałbym mieć Win 10 Pro (sam nie wiem dlaczego). Jak przeprowadzić bezboleśnie tą operację? Odpalić laptop i przez zmień klucz w Ustawieniach podać ten od wersji Pro, czy tak jak kiedyś nadal trzeba podawać wcześniej klucz zmieniający Home do Pro, a potem dopiero aktywować kluczem Pro? Może lepiej nie odpalać tylko wymienić dysk HDD na SSD (i tak zamierzam to zrobić) i zainstalować Win Pro, tylko czy licencja na Home nie jest już gdzieś przypisana i nie będzie ‘kolizji’?

A masz licencję na Pro?

Jeszcze nie mam, ponieważ najpierw chciałbym się dowiedzieć co i jak najprościej a potem kupię klucz albo na nową wersję albo na uaktualnienie z Home na Pro. Wolałbym na nowym SSD zainstalować najnowszą wersję Pro a dysk z Home na HDD zostawić na dane. Boję się tylko o to że Home już jest przypisana do tego laptopa i tak jak pisałem czy nie będzie przy takiej instalacji żadnego problemu.

Dysk możesz wymienić. Problemy sa z płytą główną.
Ja bym uaktualnił do pro na HDD potem pobrał za pomocą Media Creation najnowszy instalator Win 10 pro,wypalił na płycie a potem wymienił dysk i zrobił czysta instalacje.
Można tez inaczej. Uaktualnić,podłaczyć nowy dysk i sklonować system na SSD.
Ponizej opis jak to sie robi.

P.S. Nie prościej było kupić laptop bez systemu. Jest tego od czorta. Już z SSD.Lub po zakupie wymienic. A potem dopiero system Pro.
Wygodniej ,taniej,prościej no i co wazne bez tych śmieci od producenta laptopa.

Tak zrobię, rozumiem że na serwerach Microsoft zapisze się ID komputera z wersją PRO i tak pozostanie.
Pytanie czy klucz wersji Pro wystarczy wbić przez “zmień klucz”, czy trzeba najpierw wbić klucz zmieniający Home do Pro, a potem dopiero klucz Pro?

Pewnie prościej ale już zamówiłem, odpowiadała mi konfiguracja i cena.

Tu jest wszystko opisane a konkretnie w " Uaktualnianie przy użyciu licencji cyfrowej dla systemu Windows 10 Pro".
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/12384/windows-10-upgrading-home-to-pro
Ale oczywiście przeczytaj całość.
Zakładam oczywiście ze system win home juz będzie zainstalowany przez producenta.
W skrócie to będzie wyglądało tak:
Wybierz przycisk Start , a następnie opcję Ustawienia > Aktualizacje i zabezpieczenia > Aktywacja .
Wybierz pozycję Przejdź do sklepu Microsoft Store . Jak się w nim znajdziesz to będzie wyświetlony jeden z dwóch komunikatów:

• Jeśli widzisz przycisk Zainstaluj , wybierz go, aby zainstalować system Windows 10 Pro.
  • Jeśli widzisz przycisk Kup , może być konieczne zakupienie licencji Windows 10 Pro.
    Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami.

P.S.Na polskim rynku w/g Ceneo jest ponad 1000 konfiguracji laptopów bez systemu.Wybór dość spory

Ok a trochę z innej beczki. Za Windows Store dziękuję - 1100 zł za Win 10 pro (bez komentarza). Jeśli zrobię format dysku i wgram Win 10 Pro na czysto (za ok. 630 zł a nie 1100 zł) to nie będzie konfliktu z poprzednią wersją Home? Pytam bo w laptopach (dlatego ich nie lubię) klucz podobno wszyty jest w BIOS.

Jesli masz zainstalowany windows home to aktualizacja go do pro kosztuje ok. 630 zł poprzez sklep.
1100 zł kosztuje jak nic nie masz. Pewnie wszedłeś do sklepu mając zainstalowaną inną wersje windowsa. 7, czy 8.1 albo linuksa.
Co do drugiego. Jesli będziesz miał do drugiego legalny klucz to nie wazne co wcześniej przed formatem było na dysku.
Ale zanim to zrobisz przeczytaj to zeby potem nie było problemów.
Rzecz dotyczy legalności kluczy.

jezeli kupiles komputer juz z windowsem to klucz masz zaszyty w biosie

kupujesz nowy win 10 pro oem (np. w x-kom) za - 629 zl

wkladasz nowy ssd i odpalasz instalke z pendrive:

• nie wprowadzisz klucza i klikniesz dalej - instaluje sie win 10 home
  • wprowadzisz klucz od win 10 pro i masz win 10 pro

Ciekawostka (przynajmniej dla mnie), instalka przygotowana (na innym komputerze z Win 10 Pro 64bit) przy pomocy Rufus-a z legalnego obrazu ISO Win 10 wersja 64 bit na pendrivie. Instalacja na nowym SSD, dla pewności ten z preinstalowanym Win 10 Home wyjąłem. Podczas instalacji zero pytań o klucz, wersję (Pro czy Home) - ok niby rozumiem skoro ma być Pro. Wynik instalacji - wersja Home oczywiście aktywowana. No jak dla mnie zdziwienie (miała być Pro).

Czy tych kilka funkcji których nie użyjesz jest tyle warte?

Masz rację, dlatego zrezygnowałem z Pro. Jednak nie rozumiem jak pen z pro instalować może home bez żadnych pytań.

Instalka (obraz) jest jedna - klucz “uruchamia” ewentualnie opcje typowe dla Pro. Wersja Pro nie ma większego sensu dla zastosowań domowych.

Rozpoznaje klucz przypisany do płyty.

Chyba że tak jak ja masz więcej niż jeden procesor.

Masz na myśli fizyczne układy CPU?

Tak, w moim przypadku dwa Xeony.
Home tego nie obsłuży.

Rozumiem, że mówimy o stacjonarce? Bo temat wątku to Zamówiłem laptop z Win 10 Home.

Wymieniłem tylko jedyny konkretny przypadek w którym ma sens więc skończ szukać powodu żeby się przypierniczyć.

Nie pomagasz Autorowi wątku. Skończyłem.