Czuję się przywołany do tablicy. Trudno mi będzie w kilku zdaniach odnieść się do wszystkich wątków.
@Acorus ma rację. Bywa, że skrypt FRST wystarczy.
W dziale Bezpieczeństwo powinno się korzystać tylko z programów z tym działem związanych. Każde inne rozwiązanie (np. analiza stanu dysku) powinno wiązać się z przeniesieniem do odpowiedniego działu.
Dobra porada. Bardzo szczegółowa i przydatna przy samodzielnym oczyszczaniu komputera z niepotrzebnych programów, ale niekoniecznie związana z infekcją. Niektóre bywają ukryte, trzeba je ujawniać. Inne udają programy systemowe. Zazwyczaj podawana jest lista do usunięcia jako rzecz do zrobienia przed uruchomieniem skryptu.
Warte zrobienia, choć nie zawsze wszystkie, znaczy dobrze. Jeśli już tak będzie zrobione, powinny być udostępnione pliki wynikowe po oczyszczaniu.
Skrypt FRST ma opcje oczyszczania większości miejsc, tak jak CCleaner.
Usunięcie niektórych informacji w ustawionym standardowo CC lub oczyszczenie Rejestru, mogłoby zaburzyć wynik skanowania FRST.
CCleaner jest dobrym programem, ale w tym przypadku, jeśli ma być użyty to po skrypcie FRST i na wyraźną prośbę.
Nie sprawdzałem czy bardzo to wpłynie na wielkość logów. Mój Edytor liczy linie, bywało nawet, że sprawdzałem ponad 2000 linii.
Wystarczy, że ktoś instalował świeży system w ciągu 30 dni i mamy cały katalog Windows, Program Files, Users w logu.
Racja, tak powinno być
Tak jak pisałem wcześniej, to już nie dział Bezpieczeństwo.
@anon78384242 Twój Poradnik po kilku modyfikacjach mógłby być przydatny, ewentualnie rozszerzyłby listę rzeczy do zrobienia, aby pomóc w analizie Logów.
Wygląda na to, że szukasz własnego rozwiązania na spotykane problemy.
Jeśli popracujesz jeszcze nad Poradnikiem, chętnie będę linkował podając np. wykonaj punkt 1, 3, 4.
Dodałbym jeszcze na końcu:
Przy każdym punkcie, gdy masz wątpliwości, zapytaj na Naszym Forum
Masz rację, ale inne rozwiązania, gdy okażą się przydatne, mogłyby być użyte.
Dokładnie, przy poważnym problemie, pracy jest więcej. Względne “przygotowanie” przed podaniem skanów FRST nadal musiałoby być według właściwej listy działań.
@anon78384242 Mam nadzieję, że uznasz moje uwagi za konstruktywną krytykę.
Kończąc moje wywody, chciałbym zaznaczyć, że to:
- czy skrypt FRST ma kilka czy kilkadziesiąt linii
- czy jest w pliku lub w postaci tekstowej
- czy należy przed/po tym wykonać jakieś lub żadnych zadań
Musi skutkować rozwiązaniem problemu.
I jeszcze to co napisał autor w trakcie mojego wpisu. Zwłaszcza to należy przeczytać, nawet dwa razy .