Zasadnicza Służba Wojskowa

Służba wojskowa jest zapisana w Konstytucji jako obowiązek powszechny. :x

Służba wojskowa to nie jest to co jest pokazywane w filmie “Kawaleria Powietrza”. Tam jak w soczewce zostały skupione wszystkie dobre i złe cechy wojska polskiego. Trzeba jednak przyznać, że wojsko to nie są salony, bo my jednak przygotowujemy się na wojnę. Stan pokoju, jak ktoś rzekł “jest dla wojska stanem nienormalnym”. Gdyby była pewność, że wojny już nie będzie, że nasze państwo nie stanie się obiektem najazdu innego państwa, wtedy wojsko nie byłoby potrzebne. Byłaby to wtedy idealna sytuacja. Niemniej tak nie jest i długo tak nie będzie. Dlatego ktoś Ojczyzny bronić musi i mimo wszystko nie używając tu górnolotnych słów jest to wielki obowiązek patriotyczny i zaszczyt. Oczywiście służba w wojsku nie jest łatwa, a atmosfera wokół niej wynika z sytuacji ogólnej kraju, ale ma też wiele pozytywów .

Argumantacja za płk. Jerzym Kowalczykiem.

w której konstytucji ??

dla mnie to żaden zaszczyt, takiej ojczyzny to ja nie chce

To nie oznacza, że musze bronić Ojczyzny idąc do wojska. Jest wiele sposobów obrony własnego kraju.

Jest tu też kwestia, czy Ta Ojczyzna jest warta obrony ?? Czasem wydaje mi się, że lepiej byśmy mieli gdyby Polske wcielić do innego, bardziej cywilizowanego kraju. Wstyd mi, że to mówie, ale w takich czasach żyjemy. :frowning:

Oczywiście, zgadzam się. Dla silnych psychicznie ludzi będzie to slużba wojskowa w jednostce. A dla slabych (nie zawsze tchórzy) będzie to slużba zastępcza jako salowy w szpitalu. Wszystkie są zaszczytem, gdyż Ojczyzną każdy z nas jedną.

Dlaczego nie wyjedziesz? Co Ciebie tutaj trzyma? Czyżbyś byl zgorzknialym malkontentem, ktory wylewa swoje żale publicznie powodując frustrację innych? Nie powiodlo Ci się w życiu i szukasz winnych? A może oczekiwleś podania wszystkiego na tacy?

Teraz to przesadziłeś, tak piszesz jak by wszyscy co byli w wojsku wrócili wo domów w trumnie albo conajmniej na wózku inwalidzkim. Nie twierdzę że nie ma w ogóle takich sytacji ale są one jednostkowe. Jeżeli piszesz że jesteś pacyfistą to możesz ubiegać się o służbę zastąpczą (tylko będziesz musiał udowodnić że tak faktycznie jest a nie jst to bajka wyssana z palca). Zresztą jak skończysz studia to i tak przeniosą Cię do rezerwy, więc nie wiem o co kruszysz kopię ??

Bo nie mam na to pieniędzy. Jak bym wygrał w lotka to by mnie juz dawno w Polsce nie było.

O nic, lubie poruszać kontrowesyjne tematy. :smiley:

Zbyt szczere są te Twoje wyznania. Jestem zdania, że lenistwo to choroba cywilizacyjna. Ludzie oczekują zbyt wiele od życia, kraju, od innych ludzi. I stąd taka roszczeniowa postawa. To widać tutaj aż nadto dobrze:

A czyż nie powinno być: “Bo nie mam pieniędzy. Ale jak się dorobię to z pewnością wyjadę”.

Sęk niestety jest w tym, iż ludzie myślący inaczej niż Ty są wyjątkiem potwierdzającym regulę. Tu trzeba ostrych dzialań, których przy naszej mentalności nie będzie jeszcze 200 lat. A jak już będą to chyba będzie za późno.

:silly: :silly: wspaniale by było Półkownik zarabia w polsce na rękę 3150 zł a w stanach oooooohooooooooohooooooo