Mam problem od jakoś tygodnia, że komputer potrafi się zawiesić w losowym momencie albo np przy uruchomieniu CS2. Dodam, że zrobiłem w ciągu tygodnia kilka formatów, bo wywalało mi system, więc zainstalowałem go teraz na ten nowszy dysk czyli good rama, bo ten kingstona już ma trochę tak i w dysk info pokazuje 62%, a goodram 99%. Byłem zmuszony zrobić format pc po 7latach, bo wywaliło mi ogólnie cały system i od tamtej pory coś się cały czas dzieje. Jak nie zacinanie to potem bluecreeny które już zniknęły to jeszcze, gdy wyłączam komputer to wszystko się gasi oprócz jednostki i muszę wyłączyć ją guzikiem po przez przytrzymanie 10sek. Zasilacz kupiłem w tamtym roku używany z allegro. Temperatury są w porządku. Szukam pomocy tutaj, bo już nie wiem co to może być.
Dyskinfo Screenshot by Lightshot Screenshot by Lightshot
PC:
Płyta główna Packard Bell Ixtreme M5850
Intel Core i7 2600 3.40 GHz. Chłodzenie Spartan 3 PRO
8 GB RAM Goodram
MSI GeForce GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 (128 bit)
Zasilacz: BE QUIET PURE POWER BQT L7-430W
2 dyski ssd, Kingston kingston sa400s37240g, Goodram ssdpr-cx400-256-g2
12-to letni sprzęt, hmmm… może to już czas rozejrzeć za czymś nowszym? Coś na Mikołaja albo pod choinkę?
Właśnie piszę z 12 letniego komputera i nic złego się nie dzieje. W sumie nie wiem po co to piszę…yyy po prostu chciałem powiedzieć, że „u mnie działa”.
Kingston ma bad blocki i błędy crc. To może powodować zawieszanie. Najlepiej odłącz go na jakiś czas i sprawdź czy pomogło.
Uruchom komputer w trybie awaryjnym i wyłącz. Jeśli wyłączy się normalnie to znaczy, że winny jest jakiś program działający w tle lub jakiś sterownik.
Pomyliłem się. To Goodram ma bad blocki i błędy crc.
Ech ten Kingston też ma bad blocki.
Oba dyski są do wymiany wg mnie.
Komputer w trybie awaryjnym się też nie wyłącza.
Dysk Goodrama kupiłem z miesiąc temu nowy w komputroniku.
Kingston ma już swoje lata, więc spróbuje go odłączyć i zobaczymy.
Co do komputera ogólnie, że stary itd. Wiem o tym, ale służy mi tylko do 1,2 gier i filmów i po nowym roku zamierzam go zmienić.
No to ten bubel pewnie jest na gwarancji. Oddaj go.
Na te procenty nie zwracaj uwagi. Producenci dysków różnie je interpretują. Np. mogą oznaczać czas pracy w godzinach, ilość zapisów, albo błędów. Ten Goodram, który ma aż 99% jest w fatalnym stanie.
Ten Goodram kupiłem na promocji za 30zł z jakimś tam -% na emailu, więc szkoda sie nawet fatygować do sklepu po zwrot, a może to komputer mi tak zajeżdża te dyski. Wczoraj cały dzień komputer działał super bez tego kingstona tylko na tym 1 dysku Goodrama. Tylko dalej mnie denerwuje to, że nie chce się komputer zamykać sam i już dużo rzeczy robiłem i nic nie pomaga: Robiłem formaty, odinstalowywałem sterowniki, zmieniałem szybkie uruchamianie itd w zażądaniu energią i dalej nic nie pomaga. Możliwe jeszcze coś w biosie, ale tam sie nie znam totalnie, umiem tylko zmienić dyski by startowały do windowsa itd.
To chyba jakiś używany z outletu z wyzerowanym smartem.
Suma zapisów hosta wygląda normalnie, więc raczej nie.
Zobacz czy możesz zaktualizować bios.
Dysk kosztował 90zł był w promocji za 40+ moja zniżka 10zł z maila xd
Co do Bios nie znam się i szczerze nie mam pojęcia jak to sprawdzić czy mogę zaktualizować.
Może to najtańszy model z kiepskimi kościami/kontrolerem.
Uruchom: Windows + R
i wklej
shutdown /s /t 0
Czy wyłączył się normalnie?
Nie pamiętam jak to się pisze. Jak tamto nie zadziała to wpisz to:
shutdown -s -t 0
Robiłem już to jak i wszystko co znalazłem w Internecie i nic nie pomaga
tutaj link do tego dysku goodrama
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-goodram-cx400-256gb-ssd?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiApOyqBhDlARIsAGfnyMryYYzXN31Cl7KXn_v4V-njPMRard76Hc0t3YCXb8JNubbi0MDOy5kaAtQFEALw_wcB
Może wystarczy przywrócić bios do ustawień domyślnych.
Nie wiem czy tak się to robi, ale gdy wszedłem w bios to tam pod F Ileś było żeby przywrócić bios do ustawień fabrycznych, więc to klikałem i nic nie dało.