Zestaw Komputerowy do 400 zł

Witam, czy za 400zl nabęde w Internecie Zestaw Komputerowy (w miare dobry) Jak tak, to gdzie?

Nabyć nabędziesz, ale do czego ma służyć?

Tak. Ale wyłącznie do pracy biurowej. Przeglądanie netu na tym sprzęcie również nie będzie komfortowe aczkolwiek możliwe. Ale kultura pracy będzie niska. Oczywiście pisze o samej jednostce centralnej bez osprzętu i monitora. Jeżeli w tych 400 zł chcesz zmieścić również monitor czy osprzęt to zapomnij o jakimkolwiek komforcie.

Moje quady (Q6600, Q9550) radziły sobie z tym zadaniem bez najmniejszego trudu.

słowo klucz radziły.
Dziś strony pisze się jak kura pazurą. Nikt już nie bawi się by dobrze radziły sobie na tak wiekowych procesorach. Nie piszę że nie będą działały - ale kultura pracy dla mnie byłaby zbyt niska bym wysiedział dziś na tego typu procesorach.

Nie sądzę, żeby przez pół roku cokolwiek się zmieniło (sprzedałem je w styczniu).

Mam jeden komputer z quadem, na którym odpalam maszynę wirtualną z W7, w tle siedzi Thunderbird i LibreOffice, a ja komfortowo przeglądam internet. Tak, że tego :wink:

Jeszcze na RAM wystarczy i jakąś kartę graficzną za 200 zł. Np HD 7850

Po prostu być może inaczej rozumiemy stwierdzenie “kultura/komfort pracy” bo to dość subiektywne odczucie. Dla mnie nie da się przyzwoicie pracować na tych procesorach w dzisiejszych czasach. Wam ich wydajność wystarcza. Ja sobie tego nie wyobrażam. Poza pracą biurową oczywiście. Do pracy biurowej nadają się jak najbardziej.

To może wytłumaczysz mi jak ty rozumiesz “kulturę/komfort pracy”?
Nie mam żadnych opóźnień w działaniu komputera (nawet z wirtualką w tle), wszystko przełącza się responyswnie w momencie kliknięcia. No nie czyta mi w myślach tylko chyba :wink:

Ja twierdzę, że spokojnie qudy 9xxx wystarczą do przeglądania neta.

To chyba oczywiste, że taki stary procesor nie jest do współczesnych gier. Tzn. jest do gier, do gier pisanych w czasach produkcji tego procesora :smiley:

Mam porównanie do obecnych Ryzenów i stare quady naprawdę nie mają się czego wstydzić.

… no chyba, że mówimy o przeglądaniu stron bez odpowiednich wtyczek do przeglądarek.

Napisałem, że się nie da tego opisać bo to subiektywne odczucie. Dla jednego będzie wystarczające już 30 fpsów a inny nie zadowoli się nawet 60fps bo to jest subiektywna ocena.
Na przykład ja nie wyobrażam sobie dziś by W10 startował u mnie dłuzej niż 30 sekund. Jak trwa to dłużej niż 1 minutę to się irytuję. A komuś innemu może to w ogóle nie przeszkadzać i jest nawet gotowy czekać 3 minuty zanim system będzie gotowy do pracy po starcie.

mam takiego Della za “pińcet”, 2 Xeony E5450, + dokupiony RAM i SSD i kultura pracy jest na poziomie niejednego I7. 8 fizycznych rdzeni, 24 MB cache robi swoje

30 s. to wieczność :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Zrobiliśmy offtop, a nie mamy odpowiedzi na zasadnicze pytanie :wink:

Budżet nieco większy, ale np. 1 i 2.

https://komputerymarkowe.pl/zestawy-komputerowe/1986-zestaw-komputerowy-dell-core-2-duo-lcd-19-hp.html
Komplet z gwarancją i oryginalnym, legalnym Windowsem.

To jest Optiplex 780. Firma pozbywa się za wszelką cenę tego złomu dodając inne dodatki które też są leciwe. Optiplex 780/755 ma już problem z kondensatorami/zasilaczem ten sprzęt ma 10-12 lat. Szkoda kasy. Podziała może rok/dwa i się rozpadnie. Za 400 zł kupi już jednostkę na s.1155 jakiś i3/i5 3 generacji. Ładowanie się w socket 755/1156 to proszenie się o kłopoty.

1 polubienie

Zatem zmieść się z kompletem w tej cenie.

Wystarczy przejrzeć allegro. Do 400-450zł można znaleźć gotowy zestaw na i3/i5 8GB RAM i nawet dedykowaną grafiką już nie wspominając o szukaniu części pojedynczo.