Nie wiem w jaki sposób, ogólnie problemem jest sama konstrukcja.
W normalnym procku rdzenie mają współdzielona pamieć, w ramach czipu, u Ciebie nie.
Dodatkowo nawet w nowszych prockach np. Ryzen 1400 wyciąga prawie 8k punktów, a 1700 14,5 k. Czyli nawet podwojenie, w jednym kawałku krzemu, nie daje 1+1=2.
Oczywiście mamy pewne różnice konstrukcyjne, ale nie zmienia to mojej niechęci do “gamingowych serwerów”.
Ja rozumiem, że są nowe fajne szybkie procesory, ale rozmowa idzie o to, co da się wycisnąć za 400- 500 zł. Nawet DP zrobiło bazę do grania za 500 zł na Xeonie E5450 :
No i o ile się nie mylę i nic się w tej kwestii nie zmieniło. To aby pracować na wielu procesorach potrzeba systemu Windows PRO bo HOME choć obsługuje procesory z wieloma rdzeniami to nie obsługuje systemów multiprocesorowych. Więc jak ktoś chce zbudować tanią platformę i zastanawia się co wybrać wielordzeniowca czy platformę multiprocesorową to do tej drugiej musi doliczyć większe koszty systemu. Chyba, że ma w planach pracę na Linuksie wtedy problem oczywiście znika.
No i właśnie mnie coś zastanawia. Bo jestem ciekawy. Kolega @jajecpl pokazał na screenie od Wiedźmina 3 wykorzystanie wszystkich 8 rdzeni. Nie wiem jakiego ma Xeona ale nie zdziwiłbym się wcale jakby to co widzi przy wykorzystaniu rdzeni podczas tej gry to jeden procesor (cztery rdzenie) plus 4 wątki. Chyba że ma procesor z samymi rdzeniami bez logicznych wtedy jest wszystko OK.
Pro, Innego nawet nie chciał instalować. Brałem kod z nalepki od win7 pro. Bo to Win for Workstation.
Ale troche musiałem go przeczyścić po zakupie np. zasilacz: