Zestaw komputerowy złożony przez syna. Pomoc dla Laika

Gdzie są moderatorzy? Panowie troszeczkę odbiegli od tematu,

Polecałem be quiet! System Power 10 550W 80 Plus Bronze :wink:

To jest tutaj norma.

Jesli nie widziałes testów to nie pisz ze wytrzymuja.
P.S. Standard dla producenta jest tym co powinien spełnić by móc napisać ze go spełnia.
Wiecej nie musi bo to dodatkowe koszty produkcji. Moze nawet go w całosci nie spełniac by móc sie nim popisywać.

Według specyfikacji ATX 3. powinno być 1500 a jest tylko 820

Nie napisałem, że nie widziałem, tylko, że jak będę miał taki pod ręką to przetestuje. Po prostu bardzo rzadko opłaca się naprawiać zasilacze o małej mocy, a co za tym idzie tracić potem czas na ich testowanie.

Skleroza?

Dla konfiguracji z i3 13 gen, którą zaproponowałem:

Przecież to, że widziałem, że wytrzymują nie oznacza zaraz, że mam dokumentację z takiego testu. Mimo posiadania sporej bazy różnych zdjęć, akurat z testów zasilacza 450W nie. Dlatego napisałem, że przetestuje. Bo jak inaczej miałbym dać wiarygodne zdjęcia?

Bez sensu jest kupowanie zasilacza do konfiguracji, w której zmiana za rok czy dwa karty graficznej spowoduje konieczność wymiany zasilacza, podobnie z CPU. Na dodatek gdy podłączymy jakieś wentylatory, urządzenia USB to robi się nam już wysoko.

„Śpiewać kazdy może…” :joy:

Dlatego napisałem, że jak będę miał taki zasilacz w testach, to ci zrobię zdjęcia. Bo niby w jaki inny sposób mógłbym to udowodnić? Ewentualnie możesz sobie poszukać testów zaawansowanych, robionych przez większe portale zajmujące się takim sprzętem.

Przecież zmiana procesora dla tej płyty nie ma w przyszłości sensu, a dla 11400F max to RTX3060

Więc nie rozumiem w co brniesz.

Czlowieku. Piszesz ze widziałes a to oznacza tylko ze piszesz.
Jeszcze raz ci przypomnę. Standard ATX 3. wymaga że jeśli zasilacz ma moc ponad 450 W, to powinien być w stanie dostarczyć 200% swojej mocy znamionowej przez 100 μs przy testowym cyklu pracy równym 10%. Oznacza to, że zasilacz o mocy 1000 W powinien być w stanie dostarczyć 2000 W przez 100 μs, powrócić do niższego poziomu mocy w czasie 900 μs, a następnie ponownie wykonać ten sam cykl.
Od zasilaczy o mocy równej i nizszej niż 450 W nikt tego nie wymaga więc zaden producent nie będzie tak głupi by iśc w znacznie wyzsze koszta, gdy to i tak nie bedzie potrzebne
ATX 3. To jest standard na mocne karty i dobra reszę.

Dlaczego nie miałaby mieć sensu?

I już wtedy zalecany jest zasilacz co najmniej 100W mocniejszy.

A skąd, to oznacza, że napisałem.

Nie potrafisz udowodnić.
Poza tym jescze nie tak dawno pojęcia nie miałes co to takiego „transient spikes”. wiec jak miałbys to mierzyć.

Faktycznie, jakieś 25 lat temu mało kto sobie zawracał głowę takimi problemami jak overshoot tolerance czy transient response. Jak był Codegen to było ok. Ale czy to nie tak dawno? Może zależy od perspektywy czasu.

W chwili obecnej zdjęć nie posiadam, a nie wiem, czy testy z Internetu by cię przekonały. Jak się trafi, to ot tak dla demonstracji zamieszczę. Z drugiej strony, ty nie potrafisz udowodnić, że tak nie jest.

Mój tekst z lutego gdy się z zasilaczami męczyłeś, więc jestem dośc sceptyczny.

Problem nie miał z tym nic wspólnego. Występował przy dłuższym obciążeniu i był złożony. Koniec, końców przyczynami były płyta, specyfika pracy procesora oraz konieczność utrzymania bardzo wysokiej mocy jednocześnie na kilku liniach. Próby przeprowadzone na innym procesorze eliminowały problem, występował on wyłącznie na Ryzenach 9 i tylko w takiej konfiguracji potrzebny był tak mocny zasilacz. Co ciekawe, laptopy z Ryzenem 9 również wykazywały podobne spadki.

W ogóle to trzeba być mocno nieświadomym żeby budować mocny komputer do grania na budżetowej płycie zwłaszcza mATX.

Z tego co pamiętam to poczatkowy problem dotyczył zasilania. Za słabe.
Spadki to był nastepny problem.

P.S. 550 watowy Atx 3. widziałem choć jego szczyt mocy jest znacznie niższy niz wynika z atx 3.
450 W ATX 3.0 nie. Nawet na Amazonie więc pozostanę dalej sceptyczny.

Zasilanie nawet 1000W nie pomogło, poszedł w końcu 1600W, ale i tak skończyło się na zmianie płyty i ręcznym ustawieniu działania funkcji zwiększania taktowania. W ogóle ciekawostka, przy teście na wszystkich rdzeniach ten ryzen 9 był stosunkowo zimny, przy teście na 8 rdzeniach zaczynał się gotować. Nie jestem pewien, ale to w ogóle ma jakiś związek chyba z jakimiś błędami w obsłudze większej ilości rdzeni. Będę budował takie dwa zestawy niedługo to sobie sprawdzę.

A zasilacze o małej mocy w nowszych standardach są robione jako OEM, dla firm które budują sobie zestawy swoje jak Dell, HP i takie tam wynalazki.