Od jakiegoś czasu sam już nie wiem, którego RTXa wybrać. Aktualnie zdecydowałem się na Gainward 2060 (myślę też o MSI Ventus XS) zamiast najtańszego od Gigabyte bo czytałem trochę o nim że się grzeje i piszczą cewki. Z drugiej strony może jednak dołożyć trochę i wziąć najtańszego RTXa 2060 SUPER, który starczył by wydajnościowo na dłużej? Może sami doradzicie coś innego. Wracając do zestawu co byście w nim zmienili? Myślę też o wymianie płyty na MSI - MSI B365M PRO-VDH w Morele.net Jak myślicie która lepsza?
Dzięki. Nie będę ukrywał że chciałbym coś na intelu z rtxem. AMD trzeba podkręcać a ja chciałbym właśnie bez oc (nie ma kto) dlatego poszedłem w intela.
Nie trzeba. Przyrosty “mocy” nie są jakoś spektakularne - 10-15% to wszystko na co możesz liczyć. Można spokojnie obejść się bez OC, zwłaszcza przy takim procku jakim jest R5 2600.
Spoko zestaw ja bym wziął jednak szybszy RAM albo 3200 albo 3600MHz bo różnica w cejie nie jest duża, a FPs widoczny przyrost będzie. Zawsze dla skrojenia budżetu możesz na początek dac stockowe chłodzenie od AMD bo daje radę, a jak bedziesz chciał podkręcić to za miesiac czy dwa kupić jakiegoś kozaka jak fortis czy grandis.
Wolałbym amd jest pewniejsze lepsze i nie trzeba martwić ise o podstawkę…
Z grafiki wole jednak nvidia jak chodzi o żywotność taki zotac albo evga z bardzo porządnym chłodzeniem ale to już nie w tej cenie…
No może i zdecyduje się na tego AMD. Co do W10 to jest okres trail w którego czasie będzie chciał dokupić licencje. Procesora póki co nie chcę podkręcać więc w sumie stockowe chłodzenie dało by radę w przeciwieństwie do intelowskiego. Mooże w przyszłości. Jakieś zestawy prócz tego jednego od Pana z samej góry? Największy problem mam z wyborem karty/płyty żeby nie był jakiś piekarnik. Komputer będzie stał obok biurka nie daleko więc chyba nie będzie aż tak jej słychać w stresie? Jeśli tak to coś pośrodku jeśli chodzi o kulturę pracy.
Mnie też nie przekonują boczne “nawiewy” Armisa. Nie dość, że są stosunkowo niewielkie, to jeszcze zasłonięte filtrami p-kurzowymi (co obniża wydajność wentylatorów). W środku nie będzie za ciekawie.
Nie no obudowa zostaje ta wybrana przez ze mnie SG1 właśnie przez “dziurawy” front. Pytanie tylko, który model karty (RTX) i płyty wybrać i dlaczego akurat te gdyby można było.
B450M-A-PRO dlaczego bo w zasadzie wszyscy prowadzący kanaly na YT są zgodni, że w rozsądnej cenie to najlepszy wybór (sekcja zasilania się nie gotuje jak w większości przypadków). Z nie najdroższych modeli rtx chyba 2060 super od gainward, podobno ostatnio robią na prawdę dobre modele.
Macie może jakieś zdanie na temat składania przez morele komputerów? Słyszałem że zdarza im się wkładać sprzęt ze zwrotu. Złożył bym sam ale trochę się boje wydając tyle pieniędzy na komputer że przypadkiem coś uszkodzę
Mowa o tzw. “cable management”? Zawsze 100 zł w kieszeni. Jeszcze takie pytanko. Czy po zainstalowaniu procesora i podczas montażu chłodzenia jest jakaś możliwość uszkodzenia CPU? Gdy w obecnym komputerze wymieniałem pastę chłodzenie latało mi po całym procesorze (ślizgał się na paście) zanim je przyłapałem (fatalny dostęp do przykręcania śrubek).