I to najmniej dwie:
- “zalanie” gniada pastą i zwarcie…
- zbyt mocne dociśniecie (piny)…
… teoretycznie możesz tez wyłamać pcie na płycie, ukruszyć RAM, ale to już chyba młotkiem bys musiał wpychać…
I to najmniej dwie:
… teoretycznie możesz tez wyłamać pcie na płycie, ukruszyć RAM, ale to już chyba młotkiem bys musiał wpychać…
Nie no bez przesady Polecicie jakiegoś rtx zwykłego i SUPER? Możliwie jak najtaniej. Przeglądam te wykresy ale sam nw czy warto dopłacać do modelu czy tańszy model wystarczy. Nie mam zamiaru podkręcać CPU (chyba ze AMD w przyszłości) i GPU.
Witaj. Chętnie pomogę Ci z zestawem.
Moja propozycja - klik
Alternatywna propozycja - klik
Oprócz wydajności karty liczy się jej klutura pracy, która nie idzie w parze z niską ceną. Alternatywnie cichsza karta RTX 2060 Super Gaming X z efektownym wielokolorowym podświetleniem LED RGB, lub taniej zwykły RTX 2060.
MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB GDDR6
MSI GeForce RTX 2060 VENTUS XS OC 6GB GDDR6
Po wrzuceniu listy do koszyka można odjąć kartę z koszyka i kliknąć, aby dodać wybraną.
Obudowa ma być z oknem, czy bez. SG1 ma tylko jeden wentylator. Wersja z oknem ma dwa a wersja SG1X TG RGB ma 4x12fi i w tej wersji jest ok, chociaż lepszy jest większy flagowy model AR7, oraz GD8. Kwestia gustu.
Ale padaka ten zestaw na Intelu
Dzięki za zestawy ale tak jak pisałem wyżej max do 4k. Fajnie było by z oknem. Właśnie już sam nie wiem czy pchać się w tego SUPER czy zwykłego RTXa brać.
Ja bym postawił inne pytanie: czy 2060 Super, czy 1660TI / Super.
Trochę przewrotnie, ale główna różnica to Ray Tracking, jeżeli chcesz się ty bawić to goła 2060 … trochę słaba…
Kupując już za takie grube pieniądze, pewnie chciałbyś by pochodziła ze 4-5 lat, to “odżałowałbym okno” i zamienił na Super kartę.
Dokładnie. Chcę komputera na ładnych parę lat a nie rok/dwa. Wiem że zwykła 60 do RT właściwie się nie nadaje. Póki co jakoś mnie nie ciągnie żeby grać na włączonym RT (wole więcej fps i gra wcale gorzej nie wygląda) więc 60 by starczyła ale z czasem wydajność RT będzie się polepszać i kto wie czy mi się nie za chce grać na RT Co byście zmienili w moim koszyku żeby wrzucić tam kulturalnego RTX S a nie przekroczyć 4k? AMD i Intel.
Do intela, która płyta? Niby tą 2 Lipton daje w swoim zestawieniu. Zresztą nawet parę osób podało MSI zamiast Gigabyte ale patrząc na porównanie wydaje mi się że to Gigabyte wygrywa.
1: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b365m-d3h-6152502/
2: https://www.x-kom.pl/p/514310-plyta-glowna-socket-1151-msi-b365m-pro-vdh.html
RT w dzisiejszym wydaniu nie nadaje się do gry gdy mówimy o czymś słabszym od RTX 2080. Nie łudź się, że z czasem gry z RT będą lepiej śmigać na pierwszej generacji kart RTX. Niby dlaczego miałoby to lepiej działać? Dąży sie do tego by zwiększyć ilość promieni, aby mniej było widać działanie algorytmów odszumiających, a to oznacza, że będzie potrzeba więcej mocy.
BTW SSD szybko poszły do góry po “przeciekach”. Jeszcze nie tak dawno SX8200 Pro 512 leżał w sklepach poniżej 400 zł, w okolicach 350.
Co do GPU to jeżeli myślisz o tym RT jak o fanaberii - co w sumie przy tej ilości gier fanaberią jest - to lepiej kup już 5700XT
Albo RT na poważnie, albo wcale. Wersja od Gigabyte, którą proponuje @Gajwer to niestety niewypał. HS bardzo gorący, tak samo jak pamięci.
I naprawdę, nie kupujcie sprzętu z myślą o podkręcaniu. Drażni mnie trochę wrzucanie potencjału OC to ewentualnych plusów czy minusów. Dla 5-10% wydajności dzisiaj gra nie warta świeczki.
[quote=“Toldi, post:27, topic:610906”]
Przecież to paździerze, a nie płyty. Sekcje ledwo chłodzone, a ilość złącz to w ogóle bieda.
Tak tragicznie nie ejst, ale prawda, ze w gry esportowe/strzelanki grać się nie da FPS leci jak szalony. https://youtu.be/aMSV7wnFSDU
Do samych FPS 5700XT oczywiście lepsza, jak RT pomijamy, to witamy czerwonych.
No jak pisałem mnie na razie nie ciągnie gra na RT. Chciałbym po prostu zestaw, który pochodzi ładnych parę lat. Zresztą jak przyjdzie już na to czas to i w AMD i w Intelu polecane procesory będą wymagały nowej podstawki.
Jak pisałem wyżej też nie mam zamiaru robić OC dlatego wolę intela bo jest wydajniejszy w grach. Niby AMD lepiej sobie radzi w programach ale ja żadnym informatykiem czy kimkolwiek kto pracuje na komputerze nie jestem więc intel by dał radę w codziennym użytkowaniu.
Właśnie zauważyłem że po świętach koszt ssd wzrósł. ADATA SX8200 Pro 512 na morele była za 313zł jakoś tak a teraz już powyżej 330zł.
LORDEK podeślesz jakiś zestaw na intelu, ewentualnie AMD żeby nie przekraczało 4k? Może GPU AMD lepiej brać ale jakoś wole RTX
To już sam nie wiem jaką brać.
…ale nie te obecne. Powtórzę: czekać-> 10 generacja, jeżeli Intel.
W 4 tysiącach kupisz pewnie i5 z 6 rdzeniami i w efekcie nici z :
za 2-3 lata będziesz robił wymianę mobo, bo procek ma “za mało rdzeniuf!”.
Przejrzyj jakie znaczenie maja rdzenie/watki w grach.
Wydajność Intela nie jest dziś jakoś tak oczywista. Poza tym Intel na starcie to dopłata 100 zł względem Ryzena 2600. Platforma na Ryzenie pozwoli też obsadzić takie procki jak Ryzen 3700X czy 3900x, no i platforma Intela to ograniczenie do RAM max 2666.
Wielowątkowość ostatnio jest coraz bardziej lubiana, bo nawet Intel pakuje wszystko w jak największą ilość wątków.
Zestaw na Intel zaraz podeślę, bo muszę się przesiąść na kompa. Nie rozumiem tylko po kiego chcesz się ładować w RTX 2060S skoro jest mniej wydajny od 5700XT?
Dalej widzę, że stare przyzwyczajenia i legendy działają.
Ja wrócę do swojego zestawu Zestaw za ok. 4k z RTX 2060 (SUPER?)
Tylko aktualnie wymieniłbym dysk SSD, cena trochę żart. Wygląda, że dyski SSD, idą w ceną do góry.
Plextor 512GB M.2 PCIe NVMe M9PeG
MSI Radeon RX 5700 XT GAMING X 8GB GDDR6
Karta gaming x dobrze wypada z modeli 5700XT jak chodzi o kulturę pracy. Wydajność jest zbliżona do 2070S. Za 379zł jest B450 Aorus Elite. Ładniejsza od tych B365. Z Ryzena 3600, lub 2600 też powinieneś być zadowolony.
@Panic Gaming.
Co do wydajności jest naprawdę bardzo dobrze. Do kultury pracy również ciężko się doczepić. Podzespoły takie a nie inne, bo przekroczony jest budżet.
Pytanie, czy komuś z ograniczonym budżetem zależy bardziej na kulturze pracy, czy na wydajności
Ta wydajność jest widoczna na liczniku fps a tak realnie, to na każdej z kart będzie wystarczająca do płynnej rozgrywki. Gigabyte 2060S za 1799zł ma półpasywne chłodzenie, to kartę słychać jak grasz a kiedy przeglądasz neta jest cisza. Gaming X 2060S jest cichszy podczas grania, ale też droższy.
Marcin 2000
RTX2060 Super ma 8GB pamięci i szynę 256bit-ów, to nie klęknie w wymagajacych grach za kilka lat, natomiast GTX1660Ti Super ma dalej 6GB jak zwykły 1660Ti, oraz 2060 bez S. Karta 6GB z szyną 192bit jest idealnym wyborem pod średnio wymagające gry, bo jest bardziej energooszczędna, ale jak za kilka lat wyjdzie gra, która wymaga większej ilości pamięci, to FPS na karcie 6GB będzie mniejszy niż na 8GB. Na teraz to może być nawet Gigabyte GTX 1660 GAMING OC 6GB GDDR5 za 999zł.
Też mam taki zamysł. Póki co doszukuje się jakichś informacji na kiedy planowana jest premiera.
Nie wiem co się tak uparłeś na tego Intela. Premiera Comet Lake-S wg różnych przecieków to pierwszy kwartał tego roku, ale nie żadnych oficjalnych informacji. Ostatnia plotka to 10900K, ale ponad 300W TDP nie napawa optymizmem. Możesz sie doczekać, ale nie musisz, no i na premierę raczej nie dostaniesz niczego sensownego w cenie dzisiejszego 9400F. Za bardzo kombinujesz. Tak samo z GPU gdzie ok, 2060S jest tańszy o ok 100 zł, ale za też o 10-15% wolniejszy od 5700XT, a czy RT jest must have to tak średnio bym powiedział. Nie przy tak małej ilości tytułów i nie przy tak biednej implementacji - o zabijaniu wydajności chyba mówić nie trzeba.
Czekanie nie ma sensu, bo nowe procesory będą zapewne droższe. Na B365 RAM nie pójdzie wyżej jak 2666Mhz. Lepsza będzie płyta Z390 i RAM 3000Mhz. Nie musi być jakaś droga z super sekcją zasilania do i5-9400F, bo przecież nie będziesz go podkręcał. Do sześcio rdzeniowego R5 3600 styknie płyta B450 + RAM ±3200Mhz w zależności od modelu, natomiast pod ośmio-rdzeniowy R7 3700X lepiej dać płytę X570, lub ew. X470. Audio alc-1220 jest lepsze, ale cenowo mają je dopiero płyty od modelu X570 Tuf Gaming w zwyż i droższe modele z innymi chipsetami. Z intela na teraz można dopłacić do i5-9600K. Kiedyś za czasów Atlonów też uznawałem bardziej procesory Intela, ale na obecną chwilę Ryzen też może być, tym bardziej, że chipset X570 ma jako jedyny oficjalne wsparcie dla dysków SSD 4Gen.
https://pclab.pl/news81361.html
https://pclab.pl/news81374.html
No tylko że do tych kart trzeba sporo mocniejszy zasilacz. 600W to chyba za mało dla XT patrząc w specyfikację kart. Zrobiłem taki zestaw:
https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne-12/,,,,,,,sd,1,,,,8143O1609313.1609321,8144O971250/1/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego
Nie zmieniałem zasilacza bo sam już nw, który wybrać. Gdyby można prosić o zestawy na morele bo tam chce kupować. Podać swój lub zmienić w moim kartę i zasilacz. I po raz któryś powtórzę. Zestaw nie może przekroczyć 4k. Rozumiem o parę złotych ale nie o 100-150 albo jak wyżej nawet o 250zł.