100 zł to 2,5% przy elektronice to 5% jest standardem. Same dyski SSD podrożały w 2 miesiące o 20%, Ram pewnie też.
Wrzuć tez jeszcze raz zestaw, nie otwiera go.
100 zł to 2,5% przy elektronice to 5% jest standardem. Same dyski SSD podrożały w 2 miesiące o 20%, Ram pewnie też.
Wrzuć tez jeszcze raz zestaw, nie otwiera go.
Link do zestawu nie działa.
Kwestią doboru karty graficznej jest to do jakich gier i programów ma być komp i pod jaki monitor.
Seasonic Fucus 550w powinien dać radę. Alternatywnie taniej Supremo M(modularny) 550w. Jak chcesz mieć zapas, to możesz dać 650w, przy czym do karty 1660 spokojnie wystarczy dobre 500w.
https://pclab.pl/art81248-17.html
To takie moje uwagi:
Chłodzenie zamiast spartana albo daj lepsze albo zostaw amd, bo jak nie będziesz kręcić CPU to ono wystarczy, zamiany amd na spartana nie widzę sensu.
Zasilacz weź ten sam tylko M2, będziesz mógł odpinać zbędne kable.
Co to za dziwny dysk z m.2 polecam ADATA SX8200 Pro lub Corsair MP510
No ja też bym dysku się czepił, że… lepszy sata ssd, ale 2x większy. Jakieś czas temu na darmowym weekendzie steama, grałem w Conana, czyt. testowałem gpu like produkt, było płynnie do czasu problemów z dyskiem.
Grę wrzuciłem na HDD i przejście z jednego obszaru do drugiego na rpm7200/32MB kosztowało koło 15 sekund lagów w granicach 5 FPS. Fakt, gra ważyła cos koło 70 czy 100 Giga, pewnie więc sporo “doczytywało”. Wniosek: przy niektórych grach wrzucenie na magazyn HDD może boleć.
+vote za ssd na sata
Potencjał dysku m.2 będzie wykorzystywany w małym stopniu przez ograniczenia innych podzespołów. Ktoś mi tutaj jakiś czas temu pokazywał porównania np. szybkości wczytywania gry na dobrym SSD vs nvme i były minimalne, a to ze względu, że każdy taki proces to jest też rozpakowywanie archiwów, czyli operacje na procesorze, tak samo ładowanie systemu.
O ile ktoś nie pracuje przy montażu wideo, to dysk nvme jest stratą pieniędzy na obecną chwilę.
E tam… 256GB nvme na system i 512GB dla steama. Jak się dobrze zakręcić, to cztery stówki wystarczą
No właśnie chciałem te ADATA ale nw czemu nie było jej na liście więc dałem tego plextora bo w innym zestawie ten proponowali. Gdy będzie tylko możliwość od razu biorę ADATA. Miałem taki zamysł żeby kupić teraz większy dysk m2 dla systemu i programów a za msc./2 kupić kolejny 512GB na SATA na gry/pliki/itp.
No właśnie później zauważyłem ten zasilacz i to właśnie jego wezmę.
Jakieś opinie na temat składania komputera przez morele z kodem za 1 zł? Słyszałem że niezłą fuszerkę odwalają. Ktoś coś?
Dobry zestaw. Widać, że zależy Ci na relacji ceny do wydajności. Propozycja zmiany dysku na SX8200 była dobra jak kosztował 299zł. Możesz dać wydajniejsze chłodzenie Fera3. Opcjonalnie Zasilacz Supremo M2 550w. Ma lepszą sprawność od Vero 600w. Model Gaming-X jest cichszy od Mech-a, ale też droższy, więc wszelkie ulepszenia też zwiększają koszta.
A coś na temat tego składania za 1 zł?
Umiesz składać? Złożysz lepiej.
Nie umiesz? Przynajmniej nie bezie popsuty po składaniu.
tego nie składa inżynier/pasjonat, a raczej jakieś stażysta z PUP po 2h przeszkoleniu.
Kiedyś raz, nie w Morelach, zamówiłem ze składaniem, było przyzwoicie, poza kablami i głupio włożonym dyskiem (łatwiej dla nich, ale dokładanie innych koszmar).