Zgłaszanie błędów w portalu

Wiesz… jakby to napisać… :expressionless: to chyba oczywiste, że nie. Z pominięciem bufora również. Ale w tej chwili problem już nie występuje i nie wiem co było przyczyną, ale było sprawdzane na 4 różnych komputerach, z różnych przeglądarek i różnych OS-ów, więc na pewno to nie była wina komputera.

W tej chwili to jest OK.

▬♦▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬♦▬

Przy okazji - kiedy w końcu zniknie ten przewijany pasek z wiadomościami-newsami na górze strony? Na ostatnim HotZlocie Tomek Bryja zagadnięty przez mnie na ten temat odparł, że wie o problemach, ale to już nie jest temat, gdyż zaraz wchodzi nowy layout i paska tam już nie ma. Co prawda poprzedni “skok” z nową wersją DP trwał zamiast kilku miesięcy kilka lat, ale skoro coś się mówi…

A o co chodzi z tym paskiem? U mnie działa.

Działa, ale w rozmowie z Tomkiem na HZ poruszony był temat zasobożerności i obciążenia. Otóż ten jeden pasek odpowiada za prawie całość zużywanej mocy procesora na obsługę strony. Na nowych Core i3, i5 czy i7 to w ogóle niezauważalne, na C2D też, ale na komputerach typu stare PIV, stary Celeron czy stary Duron ten pasek powoduje zużycie procesora w okolicach 100%, cała strona muli niemiłosiernie, nic innego na komputerze nie da się zrobić. Bez tego paska obciążenie spada do ok. 2 - 3%.

Tomek to potwierdził, powiedział, że sprawa jest znana, ale za chwilę wchodzi nowy layout, bez tego paska, więc sprawa jakby nieaktualna. No i jednak nie wszedł, a sprawa (dla przynajmniej jakiejś części użytkowników) nadal aktualna.

Hej,

Wiesz, wolałem zapytać - tak dla pewności. :smiley:

Ale komputery korzystały z tego samego łącza czy też z różnych?

Dokładnie - na starym Acerze z mobilnym Celeronem 1,7GHz strona potrafi się ładnie przyciąć. Ale jest na to sposób - najechać kursorem na pasek; pasek się zatrzyma, a ogromne obciążenie czasu procesora zniknie. :slight_smile: A później czym prędzej przewinąć stronę tak, by pasek nie był widoczny. :smiley:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Co prawda, jak pisałem, problem już nie występuje, ale to fakt, te 4 komputery korzystały z tego samego łącza.

Może serwer proxy… tak, to możliwe. Teraz już tego nie sprawdzę.

Hej,

Faktycznie, tak trochę wygląda, jakby część kodu strony serwer proxy pożarł. :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Dziś coś kuleje dodawanie komentarzy na portalu. Serwer zgłasza błąd 500 i tyle.

Dokładnie. Mi nawet nie zwraca żadnego błędu po prostu nie dodaje komentarza ;/ tak jak by opcja była nieaktywna.

Miałem i ja dziś przypadek, gdy kliknąłem “wyślij”. Wyświetliła się biała stronka, z informacją, że nie ma takiej strony i lekko przycięło. Wyłączyłem i włączyłem przeglądarkę, potem normalnie dałem posta. Myślałem, że to jeden z “humorów” sławnej i kapryśnej przeglądarki, albo serwer na chwilę zdrzemnął się mile. Skoro piszecie koledzy, że jakiś Kacper sieje zamęt, to potwierdzam.

Nie pytajcie o Kacpra.

Bogdan.

To samo mialem.

To może nie błąd, ale w Sieci natrafiłem na coś takiego (nie wchodzić!):

dobre-programy.pl

AVG raportuje bodajże trojana czy jakiś inny syf. Oczywiście link nie ma nic wspólnego z DP, ale należałoby coś z tym zrobić.

W sieci jest mnóstwo różnego dziadostwa. A sprawa dobrych-programów z kreską już od dawna redakcji jak i czytelnikom jest znana. Dobrze że piszesz, tylko może zmodyfikuj link, aby jednak nikt nie wszedł… różnie to bywa.

Wrzuciłem w tag code, by nikt przypadkiem nie kliknął. To chyba wystarczy. Jeśli ktoś bardzo będzie chciał wejść, na pewno zrobi to celowo.

Może sprawa redakcji jest znana, ale z tego co znalazłem, wspominali o tym rok temu. Do tego czasu zdążyliby już dawno rozwiązać problem. Wygląda więc na to, że delikwent wrócił.

Domena zarejestrowana na Cyprze, a więc w UE - nie sądzę więc, by ciężko było ich złapać.

Hej,

I właśnie w tym jest największy problem - domena jest na Cyprze. Państwo to ma swoje własne prawo, bardzo liberalne, przez co walka ze stronami-podróbkami jest niestety bardzo trudna…

Wrócił, nie wrócił - portal podróbka istnieje, choć nic na nim się nie dzieje - aktualizacje oprogramowania zatrzymały się na maju 2012 roku.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ostatni news na TechIT jest z… 2011 roku. Co się z tym stało?

Hej,

Integracja wszystkich portali pod jednym szyldem… Zresztą widać to po newsach, które na DP się teraz pojawiają. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Znowu na głównej nie da się wysłać komentarza…

Na blogu podobnie ;/

W formularzu rejestracyjnym HZ nie można podać emaila z znakiem +. np. jankowalski+hz@gmail.com. Maile takie ułatwiają zarządzanie korespondencją oraz ew. wyciekami (czego wam nie życzę).

https://en.wikipedia.org/wiki/Email_add … _addresses

Co to za bug? http://vpx.pl/image/SSrj Kliknąłem wyślij i “zawiecha”. Po dwóch minutach wyskoczyła informacja o skrypcie. Po zatrzymaniu wykonywania skryptu, wpis się przyjął.

Dodam, że dwie godziny temu czyściłem ie, czyli ciastka, historię itd.