Zgłoszenia błędów na forum (phpBB)

Przykładowo, na forum.stalker.pl jest sb, które błędów nie wywala, a działa tak samo jak tu.

Miejscowe wywalanie się shoutbox nie jest związane z typem shoutbox a z ilością jednoczesnych odwołań do bazy. Co to oznacza? Jeżeli mamy dużo użytkowników na forum, na stronie głównej to czasami może się zdarzyć to, że się shoutbox “zawiesi”. Niedawno przechodził on optymalizację i już aż tak często jak kiedyś się nie wywala :slight_smile:

Ale ciągle się zdarza.

Czy takim wielkim problemem byłoby przywrócenie shoutboksa odświeżanego poprzez kliknięcie “Wyślij”?

nie wiem czy było wyjaśniane(nie znalazłem) dlaczego pojawia się komunikat:

W tej chwili nie możesz użyć wyszukiwarki. Spróbuj ponownie za chwilę.

dlatego ja napisze o co chodzi z tym komunikatem ponieważ w postach m.in w tym temacie ten niby problem dalej się pojawia

chodzi o to że ten tekst jest wynikiem zbyt częstego wyszukiwania przez użytkownika, na forum jest zapewne ustawione co ile może wyszukiwać zarejestrowany użytkownik a co ile niezalogowany, a nie dlatego że serwery “nie wyrabiają”

jedyna rada na to: rzadziej wysyłać żądania o wyszukiwanie do forumowej wyszukiwarki. :stuck_out_tongue:

Trafiony, ale niestety pływa dalej, gdyż komunikat pojawia się nawet wtedy gdy pierwszy raz korzystam z wyszukiwarki, nawet zaraz po zalogowaniu.

A może w ogóle wyłączyć forumową wyszukiwarkę i napisać nową opartą na Google (z funkcjonalnością starej, no może bez funkcji szukania po postach, bo to nie jest chyba możliwe do zrealizowania)?

no to nie wiem o co może akurat w twoim przypadku chodzić bo to IMO typowy komunikat phpBB

I shoutbox znów wywala…

Nie ma nowych wiadomości.

Kpc21 , sam niedawno pisałeś:

więc można by było się tego trzymać, tomick , już wyjaśniał dlaczego tak często shoutbox błędnie działa.

Nie działa

Zacytuj zaznaczenie

Przenosi na główną strone forum.

U mnie to działa.

Jaką masz przeglądarkę? (takich pytań nie byłoby, gdyby był user agent na forum, co było wielokrotnie proponowane)

FF 3,5.

Gdy najechałem kursorem na

Zacytuj zaznaczenie

1885

W jakim temacie?

goodprogram , to nie błąd :slight_smile:

Bez różnicy.

Błędem nie jest pokazywanie adresu strony głównej na pasku statusu przeglądarki. Ale na stronę główną link ten powinien przekierowywać tylko po wykonaniu na nim innej akcji niż jego zwykłe kliknięcie (np. otwórz w nowej karcie).

Spróbuj uruchomić Firefoksa w trybie awaryjnym:

http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_D … a:_Firefox

goodprogram , masz NoScript’a lub coś podobnego zainstalowane w FF ?

Wyłącz wszystkie dodatki i wyczyść cache i spróbuj ponownie :slight_smile:

Ja też mam FF 3.5 i u mnie ta funkcja działa :slight_smile:

No teraz na SB nie działa tylko pierwsza strona (Nie ma nowych wiadomości). Dalsze są normalnie.

Nie pisałbym tego, ale ten błąd jest inny niż typowe.

Dlaczego na stronie głównej w zakładce “Zobacz wątki bez odpowiedzi”, są również umieszczone wątki które są w Śmietniku.? Przecież na nie się nie da odpowiedzieć.

To jest tylko skrypt. phpBB nie jest człowiekiem i czasami nie wie, że dany dział jest śmietnikiem :). Oczywiście można to zmienić, ale nie należy oczekiwać tego domyślnie :).